Grækerne vil hjælpe Tyrkiet ind i EU

Det græske formandskab fremlagde i dag sit program i Europa-Parlamentet. Overraskende nok rækker den græske statsminister - i hvert fald på overfladen - hånden ud til Tyrkiet, der drømmer om medlemskab af EU.
Peter von Kohl

De næste to år bliver afgørende for dette land.

Constantinos Simitis
Grækenlands statsminister
Strasbourg: "De næste to år bliver afgørende for dette land (Tyrkiet, red.), sagde den græske statsminister Constantinos Simitis, da han tirsdag eftermiddag for EU-Parlamentet i Strasbourg fremlagde det græske EU-formandskabs prioriteringer.

Simitis tilsagde Grækenlands fulde støtte til Tyrkiets ønske om optagelse i Unionen, og han fremhævede de reformer, der for Grækenlands naboland i de kommende to år vil komme ud af tilnærmelsesprocessen frem til afgørelsen om egentlige optagelsesforhandlinger: Demokrati, frihed, udvikling, fredelig sam-eksistens og samarbejde.

Den spanske formand for socialistgruppen i Parlamentet, Enrico Baron Crespo, pegede på den historiske rolle, som lige præcis Grækenland kan komme til at spille i sine bestræbelser for en optagelse af Tyrkiet, og han ønskede det græske formandskab lykke og held heri.

Balkanstaterne
Den græske statsminister satte også focus på Balkanstaternes ønske om at blive anset som egnede til medlemskab. Der indkaldes til et møde i Grækenland i foråret med deltagelse af Balkanstaterne, men den tyske formand for De Europæiske Demokrater (konservative), Hans-Gert Poettering (CDU), advarede straks Simitis mod en forhastet melding til disse stater om et snarligt medlemskab:

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00