Ny helikopter kan ikke bruges fuldt ud i Arktis

Danmarks ni nye MH-60R Seahawk-helikoptere kan egentlig godt sende billeder og sensordata tilbage til de skibe, som helikopterne skal operere fra. En evne, som de nuværende Lynx-helikoptere ikke har. Og en evne, som vil kunne være til stor nytte for eksempel ved søredning eller lignende i farvandene omkring Færøerne og Grønland.

Men Forsvaret har valgt, at kun de Seahawk-helikoptere, som skal bruges til internationale missioner til eksempelvis piratjagt ved Adenbugten, skal være i stand til at sende billeder og data tilbage til skibene. De Seahawk-helikoptere, som skal anvendes i de arktiske egne og operere ud fra støtteskibene i Thetis-klassen, får ikke disse evner.

”Som beskrevet tidligere, er de kommende danske SEAHAWK-helikoptere til anvendelse i Arktis ikke udrustet med sensorer og kommunikationssystemer på samme måde som de øvrige danske SEAHAWK-helikoptere, ligesom inspektionsskibe og inspektionsfartøjer ikke er udrustet med kommunikationssystemer til at modtage overvågningsbilledet fra helikopterne,” står der i den analyse af Forsvarets fremtidige opgaveløsning i Arktis, som blev offentliggjort for en uge siden.

Login