Medie: Norge i gang med køb af avanceret overvågningsfly

Ifølge den norske avis Klassekampen, så har det norske forsvarsministerium indgået en intensionsaftale med Boeing om et køb i 11-milliarders klassen af fire nye P-8 Poseidon overvågningsfly.

Det har været en offentlig hemmelighed gennem flere år, at det norske forsvar på et tidspunkt skal anskaffe sig nogle eksemplarer af det avancerede ubådsjagt-fly, som bygger på Boeing’s civile passagerjetfly Boeing 737.

Landet har seks meget gamle, men supernødvendige P-3 Orion turboprop-fly, som landet blandt andet bruger til at overvåge de store havområder i Norskehavet og Barentshavet – og viste frem på Danish Airshow 2012 på Flyvestation Aalborg. P-8’eren - som redaktøren inspicerede på et airshow i USA i 2014 - er den eneste reelle afløser for P-3’eren på markedet i dag. Et tæskelækkert fly, der kan kaste sonarbøjer ned og er bevæbnet med krydsermissiler, torpedoer og miner.

Med en prislap på 2,75 mia. norske kroner per fly (formentlig inkl. reservedele m.m.) - hvis vi skal tro tallene fra de norske medier - så er det desværre ikke et værktøj, som Danmark overhovedet er i nærheden af at have råd til. Vi har jo valgt at købe artilleri, pansrede mandskabsvogne og kampfly for alle pengene - og lidt til.

Spørgsmålet er dog også, om ikke P-8’eren er for målrettet mod ubådsjagt til at Danmark kan bruge det som en allround-platform i de arktiske egne. Nordmændene skal netop bruge den til at overvåge Ruslands ubådsaktivitet på NATO’s nordlige flanke. Men det kunne være smart, hvis vi lavede et samarbejde i stil med AWACS-flyene, hvor Norges P-8’ere også holdt øje med andre NATO-landes farvande i ny og næ.

Et P-8 Poseidon-fly fra US Navy over Chesapeake Bay. Foto: Greg L. Davis / Wikimedia Commons.

Et P-8 Poseidon-fly fra US Navy over Chesapeake Bay. Foto: Greg L. Davis / Wikimedia Commons.

En lokal dansk ubådsjagt-løsning kunne være at anskaffe nogle flere MH-60R Seahawk-helikoptere med sonarbøjer og mulighed for at operere fra de danske fregatter – som i dag ingen gang er udstyret med missiler og derfor kun har et par kanoner at gøre godt med.

Til gengæld bør vi herhjemme naturligvis holde øje med om vores kommende satellit-kapacitet er tilstrækkelig til at have det nødvendige overblik i Arktis. Hvis vi gerne vil have en mere fleksibel kapacitet, så ved jeg, at Boeing har en ”mini P8-løsning” bestående af nogle ”racks” og skærme, som kan installeres i et business jetfly. Det kunne eksempelvis være i de danske Challenger-fly, som Air Transport Wing jo med lidt behændighed har sørget for, at vi nu har fire af. Men så taler vi nok forsvarsforlig 2023-2027 (når de konservative får lov at komme med igen) eller senere.

Og så får vi selvfølgelig også en dag nogle F-35’ere at trække på. Som mange læsere formentlig kan huske, så var netop en patruljemission i Nordgrønland som bekendt det eneste af de seks scenarier, som kampflyene blev evalueret ud fra, som ikke foregik i de varme lande overfor en fjende bevæbnet til tænderne med antiluftskyts - hvis vi sætter det lidt på spidsen.

Ja, det var hvad en historie i Klassekampen kunne føre redaktøren ud i at filosofere over.

Forrige artikel Ministre besøger F-35-fabrikken i USA Ministre besøger F-35-fabrikken i USA Næste artikel Arktis-initiativer kan sættes i søen med det samme Arktis-initiativer kan sættes i søen med det samme
 • Anmeld

  Amdi Thellemann

  Eneste reelle afløser for P3? Japanerne har nu deres Kawasaki P 1, som også ser meget kapabel ud. Hvis Norge inden længe skal af med deres P3, kan Danmark jo meget passende overtage et par stykker af disse og evt få Lochkeed Martin til at opdatere dem. Et fremragende overvågningsfly. Tyskland købte jo også gamle P3 fra Holland.

 • Anmeld

  Thomas F

  Ja Norge har set lyset, og arbejder på at genopbygge evnen til at kunne forsvare sig selv.

  I Danmark er vi stadig forblændet af murens fald i 1989.....

 • Anmeld

  Halken

  Overvågningsfly i P8 klassen er nok lidt overkill til danske forhold, men det kunne være rart med en diskussion af behov og muligheder, da der er mange andre fly, også mindre.

  Jeg har før argumenteret for et USCG HC-144C til transport, SAR, kommunikationslink og C&C i Arktis, da vi mere har brug for civile kompetencer deroppe, end ubådsjagt og torpedoer.

  Fregatterne bør opgraderes med towed sonar og nogle af MH-60R til S versionen. Har de i det hele taget torpedoer eller kun rørene til at skyde dem af? :-D

  Grundet vores forhold, så vil vi nok ikke have brug for et specifikt maritimt fly, men et all-round, som bygges på en businees jet, der både kan lave maritim overvågning, overvågning af landjorden og AWACS, C&C mm. Eller alternativt poole vores fly med nabolande som Holland og Norge (Sverige og Finland er ikke med i NATO), så vi hver bidrager med en af delene. Det er sådan en diskussion jeg gerne så.
  Fx var det måske bedre om vi overvejede at bidrage med AWACS og C&C til internationale missioner, da det er noget der mangler i Europa, det koster ikke dyre bomber, personalet er langt fra harms way og vi kan bruge de kostbare flyvetimer på kampflyene andre steder, samt giver goodwill i Washington.

  Noget som det her til det maritime:
  http://www.defensenews.com/story/defense/show-daily/singapore-air-show/2016/02/16/saab-bombardier-launch-maritime-patrol-aircraft-programs/80462878/

  Nye jstars, flere af forslagene bygges på business jet platforme:
  http://www.defensenews.com/story/defense/air-space/air-force/2016/03/28/northrop-raytheon-get-contracts-jstars-radar-development/82341660/

  AWACs på businessplatform:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Embraer_R-99

  Jeg er ikke ekspert i området, men syntes at det kunne være interessant at blive klogere og have en debat om mulighederne.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  " så ved jeg, at Boeing har en ”mini P8-løsning” bestående af nogle ”racks” og skærme, som kan installeres i et business jetfly"

  Ja det er en Challenger 605 - meget baseret på "vores" Challenger 604 - De skal bygges samme sted vi fik vores Challenger modificeret.

  http://www.casr.ca/doc-news-boeing-msa-field.htm

  "de danske fregatter – som i dag ingen gang er udstyret med missiler og derfor kun har et par kanoner at gøre godt med. "

  De har dog Evolved Seasparrow missiler - 24 styk RIM-162 ESSM der med Mach 4+ rækker 30-40 km

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Norges køb af P-8 Poseidon vil jo falde fint sammen med de fornyede muligheder for at US placerer samme fly på Keflavik.
  Der er en ny aftale mellem US og Island om dette.

  Og så til ovenstående indlæg kunne man tilføje dette: http://www.boeing.com/features/2013/11/bds-msa-11-18-13.page

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Andreas

  Har du glemt denne historie - eventuelt undersøgt hvor langt man er kommet og hvor ambitiøs man er m.h.t. opgradering - kommer de i nærheden af Boeing udgaven ?

  http://www.b.dk/nationalt/overvaagnings-fly-skal-have-udstyr-der-virker

  https://www.flightglobal.com/news/articles/danish-air-force-planning-challenger-604-mid-life-up-411400/

 • Anmeld

  VSMUT

  Jeg gad godt vide om det overhovedet kan betale sig med traditionelle anti-ubåds fly/udstyr, især set i lyset af denne artikel fra The Economist i sidste uge: http://www.economist.com/news/science-and-technology/21703360-proliferation-quieter-submarines-pushing-navies-concoct-better-ways

 • Anmeld

  Halken

  @LHA

  Var det ikke de fly du argumenterede var gode nok til SAR i Arktis i den anden tråd?
  Jeg vil nødig skulle findes af et challenger fly, for det kan godt kræve lidt tålmodighed, hvis de skal gøre det manuelt med kigge ud af vinduet :-D

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Halken

  I den tråd var fejlen at vi argumenterede ud fra 2 operationer - vi startede med kortbanefly - og du var forelsket i HC-144, som jeg ikke mente kunne funke som de kortbane transportfly rapporten omtalte. Dernæst er jeg fast overbevist om at fly KUN kan hjælpe i.f.m. søredning hvis det er søfly :-) (Eller helo). Der skal andre skibe til selve redningen. Men når det er sagt, så har Challengeren bl.a. fundet en snescooter (med mand) på toppen af indlandsisen i en voldsom snestorm v.h.a. sin radar, så helt dårlig kan den radar ikke være. En HC-144 kan ikke bidrage mere til et SAR søg end en Challenger.

  Og helt overordnet - Hvor skulle pengene komme fra til en ny flåde af fly ? Derfor er HC-144 helt uaktuel. Jeg går ud fra det der var økonomisk realistisk.

 • Anmeld

  Halken

  @LHR Det er en ret kraftig simplificering af mit argument - og i øvrigt er helikoptere ikke gode til at lave S dele af SAR deroppe, da det ikke har nok rækkevidde eller loitertime, så de er først noget værd hvis man kender positionen for den nødstedte. Man kan undre sig over at USCG har købt HC-144, når nu en challenger er så god ;-)
  I øvrigt koster HC-144 det samme som en civil challenger eller halvdelen af en C130. Se mine argumenter for hvorfor. Ang kortbanedelen, så skrev jeg også at jeg tog fejl på det punkt, når der var tale om så korte baner. Men derfor har HC-144 nu alligevel mindre behov for landingsbane end challengeren og C130, så den kan faktisk gå ned flere steder. Desuden kunne de smide både telte og redningsflåder ned fra HC-144, mens at de nok lige kan få plads til at smide en børnegummibåd ud fra challengeren. Den skal jo ud gennem døren.
  Pengene skal komme fra at frigøre de andre og dyrere aktiver, dvs Challengeren og C130 til anden brug.

  HC-144 er udstyret med Telephonics’ APS 143C(V) multi-mode radar og FLIR Systems’ Star Safire III electro-optical/infrared (EO/IR) sensor.
  Missionssystemet er på paller, så det kan rulles ud og flyet fungere som alm transportfly.

  The Mission Systems Pallet (MSP) is the core of the HC-144A’s Coast Guard mission capability. The removable command, control, communications, computers, intelligence, surveillance and reconnaissance (C4ISR) pallet, developed by Lockheed Martin, allows two operators to control the aircraft’s radar and EO/IR sensors and communications equipment-collecting, managing and transmitting mission data. The HC-144A’s mission pallet also contributes information to build what the Coast Guard calls "Maritime Domain Awareness." Information collected by the aircraft is transmitted to the Coast Guard’s shore-based Maritime Domain Awareness Center, which in turn posts relevant data to a common operational picture shared by command centers, cutters and aircraft in the area.

  "With multiple voice and data communications capabilities, including UHF/VHF, HF, and Commercial Satellite Communications (SATCOM), the HC-144A will be able to contribute to a Common Tactical Picture (CTP) and Common Operating Picture (COP) through a networked Command and Control (C2) system that provides for data sharing via SATCOM. The aircraft is also equipped with a vessel Automatic Identification System, direction finding equipment, a surface search radar, an Electro-Optical/ Infra-Red system, and Electronic Surveillance Measures equipment to improve situational awareness and responsiveness. With all assets in a given area sharing this common operational picture on their display screens, it will be easier for commanders to more efficiently use their forces - that means cutters and aircraft can be directed to act more effectively and cooperatively on rescue, law enforcement and defense missions. Sharing up-to-date information will help cut out a lot of the ’search’ out of search & rescue, and will narrow efforts down to just those contacts of interest on law enforcement missions."

  Det kan dermed lede en større redningsoperation og dele et situationsbillede med fx forsvarets skibe og helikoptere, og da kommunikation er en joke deroppe, så kan det lave link mellem enheder i et område og satlink til fx Arktisk kommando.
  Det var derfor at jeg var så forelsket i det ;-)

  Det var OT. Jeg tror ikke at vi blev enige eller at vi bliver det.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Halken

  Evnen til at søge og fungere som "on scene commander" inklusive kommunikationsdelen. er vel den samme for de 2 typer - Har du set antenneskoven på en dansk Challenger:
  http://www.airliners.net/photo/Denmark-Air-Force/Bombardier-Challenger-604-%28CL-600-2B16%29/2528912

  Forskellene ligger i evnen til at smide materiel ned til en position. Og i der 2 flys evne til at nå frem til et område på kortest mulig tid.

  OG til forskel for tilfældet ud for USA’s kyst er kommunikationsmulighederne lige gode der, som de er dårlige ved Grønland, og det er et fælles vilkår for begge fly.

  Hele den lange "copy paste" gælder altså for en organisation som USCG ved US kyst, men ikke nødvendigvis ved den Grønlandske ditto.

  Desuden vil det være kostbart alene at have en flytype permanent stationeret på Grønland m.h.t. vedligehold m.m. af det antal det ville kræve. Det vil være en væsentlig udvidelse af økonomien til formålet, og jeg ikke kan forestille mig hvor de penge skal komme fra.
  For du får mig ikke til at tro FLV vil undvære Challengeren i DK.
  Jeg kan i langt højere grad se en ekstra C-130 indkøbt, som så skulle blive i "Luftgruppe Vest" i længere tid end den er nu.

  Men du har helt ret når du skriver: "Jeg tror ikke at vi blev enige eller at vi bliver det."

 • Anmeld

  Olav Ekdal

  Norge kunne betragtes som en stormagt sammenlignet med lille Danmark. Godt at vide, at vi har Norge, der kan forsvare os i krisesituationer.

  Vi Køber 27 jagerfly, Norge 52.. Vi har 3 fregatter, Norge 5.
  Vi har null avanceret overvågningsfly, Norge Køber 4 P-8 Poseidon overvågningsfly.

  Lille Danmark trenger hjelp, mod sig selv

 • Anmeld

  Halken

  @LHA

  Har Challengeren missionssystemer til at styre den slags og sende billeder ud til fx andre enheder som skibe og helikoptere, eller er det en mand der sidder med en VHF radio og en blok og en blyanet og laver C&C i Challangeren? Jeg er bange for at det er det sidste, mens at den anden er bygget til det.
  Ideen om et kommunikationsrelæ er taget ud af rapporten om Arktis. Sagen er at der er ingen kommunikation ud over sat deroppe, og vhf er kun til lokalt brug. Man har derfor brug for et fly der kan 1) sikre kommunikationen i det område der hvor enhederne er, måske endda link 16 til skibene, og sende billeder til helikopterne, samt voice. Samtidig kan HC144 sende det hele tilbage til Arktisk kommando i Nuuk. I Challengeren modtager de sikkert beskeden inden at de manuelt sender den videre.
  Man stationerer dem deroppe, men flyver dem til Karup for vedligehold og der er brug for tre, hvis man skal have kapabiliteten. Men jeg gentager lige en gang til. En HC144 koster med missionsmoduler det samme som en ren Challenger uden ekstraudstyr, eller cirka halvdelen af en 130, og den er baseret på et Cn265 fly, så det er standard i flere europæiske lande og USCG.
  HC144 kan både løse de fleste af Challengerens opgaver og en hel del af C130’ernes opgaver, så de to dyrere typer bliver frigjort til andre opgaver.

  På den måde slår vi fler fluer med en smæk. Vi opgraderer løsningen af opgaver i kvalitet i Arktis (særligt hvis vi også køber Seahawks til at lave SAR deroppe), samtidig med at vi frigør nogle dyrere platforme (Challengeren og 130’eren) til andre ting.
  Fx hører jeg en del om at Challengerens miljøoopgave ikke altid bliver løst fordi at de har travlt med andre ting.

 • Anmeld

  Halken

  @LHA

  P8 får vi ikke råd til.

  Hvad mener du om Boings MSA kontra Saab-Bombardier’s alternativ?
  Det er en skam at der ikke er nogen der bygger et på Challenger platformen, så vi kunne nøjes med en flytype der også. Alternativet kunne være at droppe midlife upgraden af 604 og i stedet købe nye Bombardier Global 6000 til at udskifte Challengerne med. Men jeg ved ikke om de er i samme prisleje.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Halken

  Midlife update indeholder en kommunikationspakke - lur mig om ikke den adresserer de punkter du nævner - det vælger jeg at tro, indtil det modsatte er bevist. Og det ville være uendeligt meget billigere end at skifte platform, som vi godt kan skyde en hvid pind efter.
  Det koster som regel at være de første som FLV var m.h.t. Challengeren, så får man/andre gode ideer/erfaringer senere, men på det tidspunkt er der ingen penge. Samme ser vi med den norske AW101 sammenlignet med vores.

 • Anmeld

  Halken

  @LHA

  Efter hvad jeg så, så får de glas cockpit og forhåbentligt ny radar og FLIR, mens at resten ikke er omtalt. Jeg tror ikke at de opgraderer missions kapabilitet, da der ikke er penge til det.

 • Anmeld

  lasse jeppesen

  @Andreas

  Jeg ved ikke hvorfor du bliver ved at påstå, at fregatterne ikke har missiler? Det er ærgerligt, at dine læsere misinformeres, på en blog der ellers er meget troværdig... Fregatterne har både Harpoon sømålsmissiler og ESSM luftmålsmissiler...

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  Dette er nok, hvad der bliver råd til i Danmark.... :)

  http://www.hjv.dk/oe/FHV/den_flyvende_eskadrille/Sider/default.aspx

 • Anmeld

  Jack

  Det kan muligvis være et ESSM missil kan flyve i nærheden af ca. 30km, men de Mach 4 er kun i den meget indledende del af flighten. Når du kommer ud i nærheden af max rækning (og den er under 30 km) er manøvreevnen reduceret til en ret få G.

  Et udmærket missil til selvforsvar indenfor ca. 10 km radius (altså hvis målene ikke er for komplicerede) og derfra og ud handler det mest om held.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Halken

  Læs lige "Flightglobal" linket ovenover.

 • Anmeld

  Halken

  @LHA

  Ja?

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Halken

  "Danish 604s will receive a series of modifications including a new downlink "

 • Anmeld

  Halken

  @LHA

  Så kan de sidde med en blok til command and control, en satellittelefon i den ene hånd og en vhf radio i den anden så de samtidig er communication relay, og et par kikkerter ud af vinduet og de kan lave search. ;-)

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Halken
  Jeg synes du er ude i en arrogant nedvurdering af FLV’s og ATW’s folk, samtidig med at du råt sluger den sædvanlige opskrivning af egne fortræffeligheder fra USCG i sand angelsaksisk tradition. Og at vi er så fattige og dumme her til lands.

 • Anmeld

  Hans

  Vi er jo, lidt fattige og lidt dumme.

 • Anmeld

  Halken

  @LHA

  Læs det jeg skriver igen og lad være med at tage mig til indtægt for ting jeg ikke har skrevet.

  Jeg har ikke udtalt mig om besætningen på de fly og slet ikke negativt. Jeg har udtalt mig om det udstyr som politikerne har valgt at give dem til at løse opgaven - der i mine øjne er utilstrækkeligt.
  Hvis du syntes at det er en arrogant nedvurdering af besætningerne, nå ja, det er et frit land.
  Om jeg sluger noget råt? Jeg kan læse specifikationerne på hvad et fly eller et stykke teknik kan - det er ikke noget vi kan diskutere og sidde i rundkreds og stemme om.
  Selvfølgeligt har jeg overdrevet i min beskrivelse. Men læs selv dit eget link:

  "Maj Jacob Bos, airstaff from Defense Command Denmark, told the SMi ISR conference in London. “The surveillance radar isn’t reliable enough, nor is the FLIR, and our consoles don’t support flexibility, so we are looking at this mid-life upgrade for the Challenger.”"

  Her kan du bla se hvad FLIR kan:
  http://www.flir.com/surveillance/display/?id=64960


  Om vi er dumme skal jeg ikke kunne sige, men politikerne har valgt at forsvaret skal være fattigt, så den del er rigtig nok. Vi er lidt fattige.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Halken

  Grundlæggende ligger det fast at al tale om et nyt fly er lige så umuligt at tænke på, som at dette skulle være en P-8 løsning.

  De 2 fly vi taler om er udstyret med samme FLIR og også identiske radar (Telephonics APS-143) Både FLIR og radar skal skiftes under Challengerens MLU. Så er der kommunikationsdelen - Som jeg skrev ovenfor går jeg ud fra at dette bliver løst (Nævnt som "new downlink") - Vi har her på sitet tidligere haft emnet med kommunikation i Arktis oppe. De elektroniske data man opsamler vil så i fremtiden kunne downlinkes, i stedet for at blive båret fra borde som elektronisk fil og sendt fra en landstatíon.

  Så hvis man ønsker at kaste nødhjælp - medics og eller andet udstyr ned, så er løsningen C-130. Samt at tage sig frem med Twin Otter + et andet skib.

  Politikerne har valgt at der skal prioriteres i Arktis - så man må gå ud fra at MLU’en vil få de nødvendige midler.
  Men milliarder til nye fly er der ikke. Der er mange andre steder i forsvaret der står langt fremme i køen - folk og udstyr til fregatter f.eks.

  Men ellers er det HELT rigtigt at politikerne har valgt at vi skal have et fattigt forsvar. Måske Trump kan sætte en skræk i dem - vi får se.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Boeing har vist deres udgave af Challenger 605 med samme radar som er monteret på firmaets P-8 Poseidon - Så det kunne jo være en kandidat til MLU’en og FLIR kunne blive den model man i 2013 bestilte nogen stykker af - MX-15 imager fra L-3 Wescam

 • Anmeld

  Andreas

  @Lasse: Jeg er fra flere sider blevet fortalt, at vi har launcherne, men vi har ingen ting at putte i dem. Men måske er det ikke korrekt. I don’t know.

 • Anmeld

  Halken

  @LHA,

  Intet er umuligt, hvis der er gode grunde til det, herunder hvis økonomien er sund.

  HC-144 koster fuldt udstyret i USCG udgave i flyaway lige så meget som en Challenger i civil udgave, og når det militære udstyr lægges oven i, så HC-144 billigere. HC144 koster det halve af hvad en standard C130 koster. Den er bygget på CN235.

  Kan HC-144C overtage en del af Challengernes opgaver og C130’ernes opgaver, så kan de frigøres til andre ting, som troppetransport til vores udsendte og en forsømt miljøovervågning. Samtidig kan HC144 gøre det med langt højrer kvalitet i opgaveløsningen, da den er lavet til det fra starten af, og systemerne er integreret.

  HC144 har en Star Safire III IR/EO flir mod Challengerens Star Safire II, der så skal opgraderes ved den forestående MLU sammen med radaren. Radaren er den samme, som du skriver, men mans at de danske er (V)3 er HC144 udstyret med en lidt nyere version udviklet efter USCGs ønske nemlig (V)3C.

  De mener at den langsommere hastighed er en fordel ved visuelle opgaver:
  He found the new turboprop a more effective low-speed, low-altitude search platform than the speedy jet it replaces. “It made all the difference in the world, just that we were doing 120 knots and we had that bubble window to see the guy,” said Burns.

  Det er nok missionssystemerne og kommunikationssystemerne der er forskel:
  “With this plane, there are so many radios, if you can’t talk to someone, there’s something wrong.”

  "The classified COP, which is annotated with target tracks and friendly forces, can be transmitted to the National Maritime Intelligence Center and distributed to Coast Guard cutters and other users. Burns added, “What the operational commander really likes is we’ll take capture video images – jpegs – and we can email those to the tactical commander. It helps them make an assessment as well. That’s a huge advantage, to see picture as we arrive.”"

  "the Ocean Sentry architecture enables either operator to access all the information generated by any sensor."

  I øvrigt er HC-144s bedre kommunikationssystemer bedre til øde områder som Grønland, da flyet kan fungere som relay via satellit til Arktisk kommando. Det er en del af ideen. Det kan sende billeder og taktiske oversigter til andre enheder, som helikoptere og skibe, hvis den leder en større indsats, men også sende det hjem til Arktisk kommando i Nuuk i realtime.
  Afsætter man GA som SAR så forsvaret overtager den opgave med SH-60 eller Jayhawks helikoptere, øges den fordel.

  En HC144 kan ikke afløse Twin Otters eller andre småfly - det var mig der ikke kendte den danske definition på kortbanefly. HC144 er faktisk til kortbane i sin vægtklasse fyi ;-)

  HC144 kan kaste redningshjælp ned, både lidt og til mange.

  http://www.defensemedianetwork.com/stories/multi-sensor-sentry/

  HC144 koster 750 mio kr for tre i fly away. Det er ikke prisen man skal se på, men hvad de kan spare på brug af Challengerne og C130, da det er offeromkostningen. Da HC130 er et turboprob, så vil jeg tro at total-cost pr time er lavere end de to andre.

  ---
  Jeg ser det som en mulig måde at slå to fluer med et smæk. Vi vil kunne tilbyde en opgaveløsning i Arktis som er af en højere kvalitet end i dag (og vi løser altså rigtig mange af de issues som nævens i rapporten), samtidig med at vi frigør dyrere aktiver som Challengerne og 130’erne til andre aktiviteter - hvor deres højere pris og driftsomkostninger bedre kan retfærdiggøres.

  Jeg erkender at jeg faktisk troede at Challengerne var ringere end tilfældet er, (desværre i god tråd med det fattige forsvar). Jeg mener stadigvæk at nogen skulle sætte sig ned med en lommeregner og finde ud af hvad forskellen i drift på de to løsninger.

  LHA, når det er sagt, så har du overbevist mig om at Challengerne ikke er så ringe som jeg troede efter en MLU. Det er altid rart at blive klogere :-)

 • Anmeld

  Halken

  @LHA

  Der er ikke ret meget information om Boeings MSA bygget på 605. Har du noget links? Skal vi have mere kapabel maritim overvågning, så burde der være noget at hente på at have en platform der minder om 604.

  Da vi har afskaffet udbådene og towed-sonar på fregatterne, samt droppet antiubådsdelen på vores Seahawks, så tror jeg det er et af de steder man kan overveje at bruge eventuelle ressourcer som de vil tildele i et kommende forsvarsforlig: bevæbnede maritime patruljefly. Om det skal være Saab eller Boeing må handle om pris.

 • Anmeld

  Brian

  @Andreas,


  Tror du blandar det lidt sammen. MK 56 launcheren er til ESSM ( Evolved Sea Sparrow Missile) og dem har vi. Fregatternes anden launcher er MK 41 der kan rumme SM 2, 3,6 og/eller Thomahawk og dem har vi ikke. Desuden har vi som nævnt både Harpoon sømålsmissiler, der har egne launchere og torpedoer. Sakset fra forsvarets hjemmeside:

  Fregatter af Iver Huitfeldt-klassen

  De tre fregatter af Iver Huitfeldt-klassen er Søværnets mest slagkraftige skibstype. Fregatterne kan bruges til at løse en række forskellige opgaver både internationalt og i de hjemlige farvande – som luftforsvar, eskorte og ildstøtte til landoperationer. Skibene er udstyret med seks våbensystemer, som bruges både til forsvar og angreb. Bevæbningen på skibene består af flere forskellige missiler, maskinkanoner, antiubådstorpedoer og maskingeværer.

  Se en video med fregatterne på YouTube her.

  Skrognumre
  F361 Iver Huitfeldt
  F362 Peter Willemoes
  F363 Niels Juel

  Skibsdata
  Længde: 138,7 m
  Bredde: 19,8 m
  Dybgang: 4,56/6,45 m
  Deplacement: 5.462/6.645 tons
  Besætning: 101 personer, maksimalt 165 personer
  Fart: 28 knob (52 km/t)
  Aktionsradius: ca. 9.000 sømil (16.600 km)
  Helikopter: 1
  Bevæbning: Harpoon sømålsmissiler, ESSM luftmålsmissiler, lockheed Martin
  multimissillauncher, 76 mm maskinkanon, 35 mm maskinkanon,
  MU 90 antiubådstorpedo, 12,7 mm tungt maskingevær

  Tilhørsforhold
  2. Eskadre

  Basehavn
  Korsør

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Andreas

  " vi har launcherne, men vi har ingen ting at putte i dem"

  Det er rigtigt for den påtænkte hovedarmering - MEN der er også launchere for det mindre ESSM missil. Derudover er der launchere for missiler (Harpoon) mod overflademål. Alt er parkeret på missil dækket. Hvis du går langt nok ned i dette link vil du finde dem alle samme i et foto. (The missile bay amidships)

  http://intercepts.defensenews.com/2014/11/sleek-modern-and-built-on-a-budget-denmarks-latest-frigate/

  Desuden kan der også afskydes ESSM fra "den store" launcher (Mk 41) - så er der 4 i hvert rør.

 • Anmeld

  Hansen

  " Vi har jo valgt at købe artilleri, pansrede mandskabsvogne og kampfly for alle pengene – og lidt til"

  Nordmændene køber skam også artilleri, pansrede mandskabsvogne og kampfly - for flere penge end Danmark - nordmændene har blot med et mere end dobbelt så stort forsvarsbudget råd til det og også at købe andet.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Halken

  Tror disse er mere oplysende end Boeings egne link som findes ovenfor

  Enig med at nogen skulle sætte sig ned med en lommeregner. Men Challengeren - specielt efter MLU er nu ok.

  http://www.casr.ca/ai-boeing-msa-challenger.htm

  http://www.casr.ca/ai-boeing-msa-global-express.htm

  http://www.casr.ca/doc-news-boeing-msa-field.htm

  http://www.casr.ca/ai-aerospace-challenger-604-mma.htm

 • Anmeld

  Cphmoose

  Andreas har vel ret i den forstand at der er gabende TOMT hvis vi fylder et støtteskib op med 3*12 ESSM og en fregat med 2*12 ESSM. Så er der 3 enheder der ikke kan bevæbnes. Og det er da lidt grotesk.

  Og har man en kompetent modstander så er de 24 ESSM på en fregat hurtigt brugt op.

  Cphmoose

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Halken

  Og så denne er lidt morsom:
  http://www.casr.ca/id-arcticviking-challenger.htm

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Cphmoose

  Du har selvfølgelig ret - Men der ER jo missiler på damperen :-) Og så nævnte du ikke de ret begrænsede lagre af Harpoon - Der jo nærmer sig sin pensioneringsalder.

  Tilsvarende burde man begynde at finde noget der lidt bedre / manøvredygtigt og evt hurtigere end ESSM.

 • Anmeld

  Cphmoose

  Men lagret af block II harpoon er trods alt mindre grotesk i sin utilstrækkelighed.
  Materiel planen har samtidig planer om en opdateret ESSM variant.
  Der er vel ikke nogen oplagt erstatning af block II de næste 10 år?

  Med fare for at sige noget dumt så bør man have et mix af SM2 og ESSM for at matche den kapacitet der er i APAR radaren og for at kunne overleve en kompetent lufttrussel. De 24 er højst et supplement.
  Hvordan man skal blande de to skal jeg ikke klog mig på- men en eller anden grad af quard pack af ESSM tror jeg ikke man kan undgå.

  Cphmoose

 • Anmeld

  Halken

  @LHA

  "Tilsvarende burde man begynde at finde noget der lidt bedre / manøvredygtigt og evt hurtigere end ESSM."

  Har du noget i tankerne?

 • Anmeld

  Andreas

  @Lars-Henrik: Lyder lidt som hvis man havde ammunition til maskinkanonen på et kampfly og måske lidt air-to-air missiler, men ikke havde nogle air-to-ground præcisionsbomber og krydsermissiler.

  Er det vi har missiler til, ikke mest til selvforsvar af skibene?

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Andreas

  "Er det vi har missiler til, ikke mest til selvforsvar af skibene?"

  Jow! Eller som jeg har skrevet andet sted her på sitet - Man køber nogle Leopard kampvogne - m. ammunition til dens maskingevær, men ikke til dens 120 mm kanon.

  Skibene skulle kunne give luftforsvar til et stort område, Det er det de er designet til, men be bevilgende myndigheder syntes at nu sejler skibet da og ser fint ud - men hovedbevæbningen vil man ikke finde penge til.

 • Anmeld

  Cphmoose

  @Andreas
  Hvis man skal bruge en kampfly metafor så svarer det måske til at vi har Sidewinder og JDAM men ingen amraam / meteor.
  Cphmoose

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Halken

  Nej ikke specielt, men et mach 5 eller 6 og super manøvredygtigt ville være det der mangler, for at kunne
  være passende modspil mod hvad der findes nogle hundrede km mod øst, eller hvor deres nye skibe befinder sig.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Cphmoose

  Med næsten 10 mill dkr stykket skal der bruges 3-4oo mill på ESSM og lidt mere end det dobbelte på et passende antal SM-2 Block IIIB (40)

 • Anmeld

  Jack

  Der er pt. intet at putte i MK41 launcheren (ESSM KAN i princippet være der, men det er ikke teknisk muligt i dag, og næppe nødvendigt, da fregatterne jo har MK56 launcheren). Og fregatternes MK41 er, i modsætningen til den MK41 nordmændene har på NANSEN-kl., i strike versionen (Ca. 1,5 m dybere) så den kan tage de længste missiler som fx TOMAHWAVK og SM3.

  Fregatterne blev politisk besluttet anskaffet som et bidrag til NATOs områdeluftforsvar. Dvs. sensorer med tilhørende våben. Der blev i den forbindelse (midt i 00’erne) skævet helt oplagt til SM2, da det missil anvendes af NL og D, som fregatterne netop deler sensorpakke med.

  Det var også et argument, da man nedlagde FLVs jordbaseret luftforsvar (DHAWK), at SVN med de nye fregatter ville kunne lukke hullet efter DHAWK. Altså blev de(t) parti(er), der ønskede vægt lagt på territorialforsvaret beroliget, så man dermed trygt kunne aflive DHAWK.

  Jeg har ikke noget kendskab til reelle planer om anskaffelse af et områdeluftforsvarsmissil som fx. SM2 eller det nyere og dyrere SM6. Dermed er fregatternes eneste "anti-luft missil" ESSM som altså alene er et point defense våben til skibets selvforsvar.

 • Anmeld

  Halken

  Det er lidt som med ubådene. Man fik den afskaffet men glemte at købe en ordenlig towed sonar til frigatterne og pensionerede standard flex skibene som ellers var gode (og billige) til bekæmpelse af ubåde i de hjemlige farvande, og man undlod også at købe antiubåd til de nye helikoptere. Så vi har kun de tre fregatter der kan lave antiubåd, og en er typisk ude og en i havn.
  (De glemte også at skifte de to 76mm ud med en stor kanon og CIWS, men det er en anden historie).

  Danmarks fattige forsvar, afsnit 3567.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Nu behøver man vel ikke købe missiler ind til en storkrig - mindre kan vel gøre det.

  Jeg har før været talt for, at når vi nu har 3 fregatter , skulle man så ikke opprioritere, at de anvendes og at man indkøber et mindre antal missiler til MK41 systemerne.

  Men med den arktiske rapport ser det ud til at man opfylder den ene af de mål(3. fregat anvendes).

  Og nu har vi indkøbt Seahawk helikoptere, så er det vel bare et spørgsmål om senere, at indkøbe et eller flere sonarsystemer til ubådsbekæmpelse, såfremt det er nødvendigt.

  Så med Arktis initiativerne, indkøb af Seahawk, og at vore alle fregatter bliver operative og en eller flere af dem sandsynligvis skal deltage i missilskjoldet er jeg fuldt ud tilfreds med prioriteringerne.

 • Anmeld

  Halken

  "Enig med at nogen skulle sætte sig ned med en lommeregner. Men Challengeren – specielt efter MLU er nu ok."

  Jeg opdagede at jeg har haft en forkert pris på Challengeren. Den koster cirka 30 mUSD i civil udgave og ikke 60 som jeg troede. HC144 koster 61 mUSD mens at en C130J ligger på 100-120 mUSD.

  Det halverer afskrivningerne for 604 og med en MLU så kan den bringes på et rigtig fornuftigt niveau, selvom at missionssystemer og kommunikationssystemer ikke vil være helt på højde med HC144 og ikke vil have samme integration. O&M på de to platforme bør indgå i en vurdering. Challengeren kan klare 85% af ulykkerne deroppe, mens at HC144 har en større kapacitet og dermed vil være bedre til store ulykker som et krydstogtskib eller et fly der falder ned. Det er en forsikring. Det er også der at dens avancerede C&C og kommunikationsudstyr kommer rigtigt til deres ret.

  Twin Otters er ikke helt billige og koster 7 mUSD, men kan fås i en udgave som vil hjælpe i forhold til SAR mm:
  http://www.vikingair.com/sites/default/files/documents/Guardian%20400%20Brochure%20HiRes.pdf

  Efterhånden hænger mit argument for HC144 i en enkelt tråd, og det er dens evne til samtidig at fungere som transportfly og dermed nedbringe behovet for C130 i Arktis.

  "The mission package is one of several confi gurations of the aircraft. The modularity of the HC-144A allows it to be reconfi gured for a variety of missions, while retaining at least minimum functionality with the aircraft’s sensors. The aircraft’s cargo compartment can be changed from the MSP and crew rest area to three cargo pallets with as much as 9,985 lbs. of materiel; or 40 passengers in troop seats; or 20 passengers in airline seats; or 12 litter patients and three attendants for medical evacuation operations."

  Sek 6122 side 203:
  http://www.fmn.dk/nyheder/Documents/arktis-analyse/forsvarsministeriets-fremtidige-opgaveloesning-i-arktis.pdf

  "Styrkelse af lufttransportkapaciteten vil derfor kunne omfatte såvel C-130 -fly som kortbanefly."

  Der står en del mere som er værd at læse.

  "6.5.5. Lokal kommunikation, fx i et katastrofeområde
  I forbindelse med de senere års redningsøvelser i Grønland er det gang på gang konstateret, at kommunikation internt i
  et katastrofeområde, fx mellem en landingsbane, sanitetsenheder og redningsfolk på selve ulykkesstedet, er et stort problem."

  Jeg tror at man skal prøve at lave en evaluering af forskellige muligheder, samt hvad de koster at implementere men også hvilke fordele de enkelte løsninger giver.

 • Anmeld

  Halken

  Ang maritime overvågningsfly, så tror jeg bestemt at vi kunne vinde en hel del på bedre SA i det maritime domæne, samt deres EWACs og C&C evner. Med de noget større radarer de anvender frem for dem der er monteret på Challengerne i dag, så er der en del at hente, men også i missionssystemrne.

  så kan Boeings udgave ikke medføre våben eller bøjer, som Saabs, men er tilgengæld bygget på næsten samme ramme som challengeren. Saabs er også bygget på en Bambardier ramme, men den lidt større Global 6000. Det betyder længere udholdenhed, samt plads til magnetisk sensor, sonarbøjer og våben, hvis det ønskes. Boeings er til gengæld samme radar og missionssystemer som den tre gange dyrere P8.

  I forhold til maritim overvågning i Arktis er det større fly bedre, da det har længere rækkevidde.
  Da det kun er fregatterne der kan bekæmpe ubåde, og de ikke engang er særlig gode til det, så taler det også for en bevæbnet udgave.

  Samtidig kan de udsendes som krig i C&C rollen, men uden at deltage aktivt i kampene og uden at vi skal bruge penge på bomber og missiler. Det kan være en god ide, nu vi ikke vil have så mange kampfly fremadrettet, og er mere lowkey, mens at det er en efterspurgt kapabilitet i Europa, da det mest er US der levere den del.

 • Anmeld

  KimE

  Saabs global eye har en radar med GaN som är 1,5* bättre än de befintliga GaAs och de kostar 1 miljard mindre än en P8.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ E. Petersen

  Nu er der tilsammen 96 celler i de 3 fregatters Mk41 launchere - Hvis man indkøbte 40 missiler til disse celler så er det vel en god spøg at kalde det "indkøb til storkrig" - det er 20 til hver operativ fregat. Mine tal var bare et forsigtigt slag på tasken. Men du har jo tidligere sagt at Danmark ikke lever på nas i NATO - som jeg hører både den siddende præsident og de to kandidater til det job, så er det netop hvad vi gør.

 • Anmeld

  Halken

  I øvrigt bør man læse hele 5.2 Eftersøgning og Redning og 6.4.7. Overvågning med langtrækkende fly i Arktis rapporten.

  --
  @KimE

  Har Saabs nye maritime overvågnings fly electronic warfare eller sigint?

 • Anmeld

  Halken

  Saaabs Swordfish MPA kan ew og sigint og det kan udstyres med link16.

  Noget tyder på at man ved næste forlig skal finde råd i budgettet til sådan tre stykker. Det civile fly koster 41 mUSD, så mon ikke at det er billigere eller på linje end Boeings MSA, der kan mindre. MSA ligger på 60 mUSD mener jeg.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @LHA

  Nej - det er det ikke så vi er så vidt enige om, at der skal noget i cellerne - et mix af ESSM(12-24 stk. pr skib) vil nok heller ikke vælte budgettet, hvis det sker over en nogle år.

  (Hvad skete der med de ESSM, vi tidligere havde, er de håbløs forældede nu ??)

  Og du har helt ret i, at jeg ikke mener, vi lever på nas i NATO

  http://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2016_07/20160704_160704-pr2016-116.pdf

  Danmark ligger stadig i mellemgruppen i % af BNP. Nu ændrer verden sig og jeg mente sidst, at ligger vi på gns. er det fint for mig. Der mangler vi så lige et par milliarder årligt nu, men det er der vist også lagt optil at nogle af de sparede 2,7 milliarder årligt skal tilbage til forsvaret igen.

  Tager vi så med at Danmark fraregnet USA/UK og Frankrig er det NATO land der yder mest internationalt.

  Og at i udgifter pr borger er det NATO land der næsten bruger flest kroner pr. indbygger så lever vi i mine øjne ikke på nas(tabel 2/befolkning i link). Tværtimod mener jeg vi ligger i blandt de øverste 5 NATO lande.

  Og den sædvanlig "falde på halen" over USA´s godhed har jeg ikke meget til overs for.

  USA plejer deres egne interesser intet andet, men derfor siger jeg da stadig tak for det lille bidrag til Europa.

  USA bruger 4500 milliarder kr. årligt på militæret.

  Af dem går 0,5% af deres totale forsvarsbudget til Europa (læs Baltikum/Polen). Så USA støtte til DK er meget begrænset.

 • Anmeld

  Bandbulle

  er det fuldstændigt udelukket at købe brugte P3 Orions eller overhaule dem man har? Platformen fejler jo ikke noget, den kan bære våben, har god rækkevidde og der er plads til moderne overvågningsudstyr.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ E.Petersen

  Det er stadig tydeligt at du forholder dig meget snævert til regneark, og ikke til funktionen af NATO kontraktens artikel 5. DET er vores sikkerhed, men det fordre at vi selv gør en rimelig indsats, og overholder vores del af aftalen. Hvis skatteyderne i de lande hvorfra hjælpen skal komme, kan se at vi ikke gider løfte opgaven selv i nævneværdigt omfang, så er løftet i artikel 5 mindre/intet værd, og det er alvorligt for os. At du kan se andre heller ikke gider, ændre IKKE på det grundlæggende. Der er her en parallel til "Tyv tror hver mand stjæler".

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ E.Petersen

  "Så USA støtte til DK er meget begrænset." For pokker - vi er vel med det velstands niveau vi har snildt i stand til ikke at behøve fysisk støtte fra US i disse fredstider - så det er slet ikke relevant.

  Nu er regneark og statistik meget velegnede til sløring af virkeligheden, iblandt tror brugerne selv på at de har fat i virkeligheden. Vi ser det hele tiden fra den voksende mængde af gøgeunger/djøffere i statens tjeneste.

  "Hvad skete der med de ESSM, vi tidligere havde, er de håbløs forældede nu"

  Vi har de ESSM der oprindelig blev indkøbt, og senere opgraderet. Eller forbrugt i tests. Det har bare aldrig været særligt mange. Og ganske som så meget andet, så har et missil sin tid - der kommer en tid hvor man må have nyt - Der blot p.t. ikke nogen erstatning, som det ligger lige for at erstatte ESSM med.

 • Anmeld

  Christian

  Blev de gamle Sea Sparrow missiler skrottet, da der blev købt ESSM (Evolved Sea Sparrow)?

 • Anmeld

  Halken

  @Brandbulle,

  Der er ikke flere flyvetimer i stellene, så det kan ikke betale sig og de er også dyrere i drift end et business jet med et moderne C&C system, der kan betjenes af en håndfuld folk i stedet for et helt passagerfly.

  Der skal nye fly til. P-8 er den dyre udgave, mens at Boeing MSA og Saabs Swordfish er de mere prisbillige alternativer.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Christian

  Nej missilerne blev ikke skrottet, men opdateret/ombygget.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @LHA

  "Vi ser det hele tiden fra den voksende mængde af gøgeunger/djøffere i statens tjeneste."

  Kan ikke lige se hvad de har med vores internationale bidrag at gøre ??

  Hvis vi betaler "medlemskontingentet" i samme pengemængde som andre NATO lande mener jeg ikke vi nasser. Når vi så tilmed er dem der anvender kronerne mest effektivt og bidrager mest mht. at støtte om internationale bidrag.

  Det er kun USA der bruger væsentlig mere og størstedelen af deres forbrug er i dag har prioritet mod Asien samt at støtte nogle millioner arbejdspladser i USA.

  Men hvis du tror Rusland angriber i morgen så er det oplagt du ønsker mere forsvar - jeg ser ingen trussel fra øst på nær deres atommissiler kun syd for os.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Det er adskillige gange vedtaget hvad præmien på forsikringspolicen er 2%. Og hvilken dækning får du hvis du ikke har betalt mere end godt halvdelen af din forsikringspolice?

  At andre heller ikke gør det er egentlig uinteressant. Nu kan lidt mindre end 2% nok også gøre det, men det skal være mere godt halvdelen. Det har Norge erkendt, og nu efterhånden flere lande.

  Jeg tror ikke Rusland angriber i morgen, det ville være vås at påstå det. Men INGEN kan sige hvordan situationen ser ud om 5-10 år. Vi skal have et TROVÆRDIGT forsvar i alliancen, for at forhindre at nogen kunne finde på at angribe. Hvis muligheden opstår for et muligt angreb, da er det alt alt for sent at anskaffe hardwaren, og begynde at lære at bruge den.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  " E.petersen

  Hvad din beregning af hvad andre betaler undlader at tage højde for er det helt naturlige spørgsmål, som man nyligt har hørt fra USA - "Hvis de ikke selv gider at løfte en finger, hvorfor skal vi så risikere vores soldaters liv" (Frit oversat)

  Det, samt det amoralske i at sidde og vente på at andre rager kastanjerne ud af ilden for os, uden selv at gøre bare et minimum for at forhindre "en situation" opstår i første omgang.

  Si vis pacem, para bellum

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  "Når vi så tilmed er dem der anvender kronerne mest effektivt og bidrager mest mht. at støtte om internationale bidrag."

  Natos hovedopgave er ikke internationale "politi" missioner. I hvor stor en udstrækning er Danmark i stand til at yde bidrag til disse ekstra missioner samtidig med, at vi kan forsvare os selv i tilstrækkelig grad, og ikke mindst kunne støtte f.eks. Baltikum i tilfælde af et angreb?

  Det er det, som er problemet. Vi har fjernet det meste, som skulle bruge bruges til Natos hovedopgave for, at vi kan være højt på strå i andre henseender.

  Det er ikke at bruge kronerne effektivt. Det er at nasse på de andre, som er nødt til at dække Danmarks flanke når, vi farer verden rundt.

 • Anmeld

  Bjarne

  Jeg nænner næsten ikke at ødelægge endnu en vilfaren tråd her på siden, men da der er en del faktuelle fejl/antagelser vedr. RDAF Cl-604, vover jeg alligevel forsøget og smider lidt hårde facts på bordet:

  - Der er ikke planlagt eller afsat midler til indkøb af nye/andre fly
  - Der er til gengæld planlagt opgradering af både missionsudstyr og cockpit på Cl-604.
  - Flyet er ikke designet til at varetage C2-opgaver a la AWACS, ejheller ASW eller ASuW-opgaver á la P-3. Det har følgelig heller ikke hverken Link-11/16/22, MAD-sensor, sonarbøjer eller lignende
  - Flyet cruiser typisk med ca 300 knob indikeret og har en endurance på optil ca. 8 timer (afhængigt af flyvemønster). M.a.o. kan det være hurtigere fremme ved et fjerntliggende ulykkested end et propeldrevet fly.
  - På kommunikationssiden er de danske fly udrustet med to HF radioer, to VHF radioer og to V/UHF radioer. Sidstnævnte kan også anvendes til maritim VHF, kan udføre direkte relay fra den ene radio til den anden samt er forberedt til Secure Comms.
  - Flyene har commerciel SATCOM med voice og data
  - Flyene har (SAR) Direction Finder.
  - I missionskonfiguration er de danske fly:
  - udrustet med AIS (Automatic Identification System)
  - udrustet med FLIR Systems 380HD FLIR med bl.a. SWIR og LRF
  - ikke udstyret med video downlink men dog istand til at optage al video i HD til senere formål.
  - to operatører i kabinen, som er uddannet til at udføre ACO (Air Coordinator)-opgaver. Ethvert fly kan udpeges som OSC, skulle behovet opstå, men den rolle vil normalvis blive varetaget af en overfladeenhed hvis muligt.
  - som standard udstyret med en 12 personers drop-dinghy. Efter behov kan medbringes yderligere dinghys, flares, overlevelsespakker m.m.

  Vil man vide mere om ACO kan der læses her:
  https://www.uscg.mil/hq/cg5/cg534/nsarc/BalticAcoManual.pdf

  Vil man vide mere om hvor meget et luftfartøjs hastighed påvirker dets evne til at detektere genstande/mål i et SAR-scenarie, kan man læse mere her - i særdeleshed siderne 4-1 til 4-9.
  http://duelighed.dk/akademiets_artikler/SAR_DANMARK_2015.pdf

  Enhver sammenligning af priser på fly er i denne sammenhæng som at sammenligne pærer og bananer - dvs i bedste fald vildledende. Der er alt for mange ubekendte faktorer.

  Jeg har ikke være i stand til at finde et fact sheet på HC-144 til sammenligning, men det kunne være interessant at se på dens evne til at udføre operationer i et beyond line-of-sight miljø, som er det, Cl-604 typisk gør.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @LHA

  Nej, man skal ikke bruge 2% man bør står der - der er en stor forskel på ønske og krav, så det er ikke et krav for medlemskab

  Og det er så vist dig der "djøffer", hvis du mener man er fredet bare man når de magiske 2 %. Jeg mener, hvis man bruger sit forsvar effektivt som Danmark gør og så også er villig til at gøre det, vægter højre, så er beløbet sekundært

  Såfremt 2% var et krav ville der i 2014 kun være 4-5 NATO-lande tilbage end ikke Frankrig ville indgå g Grækenland bør vel også fraregnes pga. svindel.

  Og DK kunne hurtig da også bare sende nogle skattekroner til nogle udviklingsprojekter til Terma/andre og kalde det forsvarskroner så kan vi hurtigt opnå et højere bidrag som USA gør det.

  Og som jeg skrev, kommer Danmark til at bruge lidt mere over de kommende år og de baltistiske/østeuroæiske lande noget mere pga. russerne fremfærd.

  Men fakta er "fronten" er rykket 1100 km væk fra Dansk jord siden 1989, så det går den rigtig mht. til den russiske trussel. Senest har det meste af Ukraine skiftet side, så meget for hvad vej vinden blæser fremover - de seneste 25 år har den blæst den rigitge vejh

  Så den demografiske udvikling vil klare resten, Den europæiske del af Rusland forfalder stadig befolkningsmæssigt, trods store tiltag fra russisk side. De kommer også til at mærke truslen fra syd og det fra deres egne sydlige områder.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Russia#/media/File:Russia_natural_population_growth_rates_2015.PNG

  Så at drømme om store hære med masser af kampvogne og artilleri holder ingen steder bare se Syrien. Assad havde tusindvis af kampvogne, artilleri, fly m.m. men kan ikke knuse det let udrustede oprørshær fordi han mangler soldater og effektivitet.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ E.Petersen

  "Og det er så vist dig der “djøffer”, hvis du mener man er fredet bare man når de magiske 2 %"

  Det skrev jeg netop IKKE at vi skulle nå 2%, men at mindre kunne gøre det. Men at det hele tiden har været målet i NATO.

  Og hvor "Fronten" er netop nu er jo IKKE interessant. Det der er blevet klart nu er at vi ikke har "fred i vor tid".
  Det har sådan set været klart hele tiden, men som i 1920-erne så har en hel verdensdel troet at sådan var det. Men det har hele tiden været en illusion. Vi har kun fred, hvis vi er forberedt på et forsvar - i vores tilfælde i en alliance hvor vi betaler forsikringspolicen, og ikke snylter.

  Som jeg skrev så véd INGEN hvordan situationen er om 5-10 år. Alle synes at ville forholde sig til hvad de kan se i dag. Men det er egentlig uinteressant. Hvis man skal undgå en væbnet konflikt, så er det ikke din snak om "store hære med masser af kampvogne..." det er en afsporing af debatten. Et fornuftigt leje mellem hvad vi tidligere havde her i landet og det vi har i dag. Ikke den milits vi har i dag på 5 kompagnier + det løse.

 • Anmeld

  Halken

  @Bjarne

  Tak for opklaringen og rettelserne. Interessant.
  Det her er den mest opfattende liste jeg har set af HC-144A og de opgraderes for tiden til C, som jeg lige husker det.
  http://www.globalsecurity.org/military/systems/aircraft/hc-144.htm
  Canadierne er ved at finde et nyt fastvinge SAR fly og jeg mener at de regner med 120 knob i hastighed ved visual search.

 • Anmeld

  Halken

  @Bjarne,

  Jeg tror ikke Rusland angriber i morgen, det ville være vås at påstå det. Men INGEN kan sige hvordan situationen ser ud om 5-10 år. Kig i øvrigt på Lars’ glimrende link om Canada.
  http://www.casr.ca/index.htm

  http://www.darkgovernment.com/news/hc-144a-ocean-sentry/

  Og ellers se C27J som blev den ramme man brugte til resten af flåden, da USAF havde en håndfuld stående.

 • Anmeld

  Halken

  Ang Rusland så tror jeg er vi alle er enige om at en krig i ordinær forstand er lille, men en krig som de i Ukraine kan laves i Baltikum, der har store russiske mindretal, og den trigger en artikel 5.
  Truslen om krig er rykket tættere på. Hvad der sker i Rusland de næste 5-15 år er svært at spå om. Men i usikre tider, så bør man bruge man mere på forsvaret. Den bedste krig er den man ikke skal kæmpe fordi at modstanderen har droppet ideen inden at den bliver til en krig.
  Derfor må vi håbe at der både findes penge til maritime patruljefly, samt til opgradering af frigatterne og skyts til dem, da vi først og sidst er en maritim nation.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @LHA

  Du har gennem hele tråden(og andre) konstant fokuseret på, at flere midler til forsvaret er løsningen - ikke en eneste gang mener du, at effektivisering er en større del af løsningen.

  http://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2016_07/20160704_160704-pr2016-116.pdf

  NATO har et budget på over 6000 milliarder kr. og alene i Europa 1500+ milliarder kr(gns. 1,3 - 1,4 % på alle europæiske NATO lande) . Det er mere end rigeligt til at inddæmme de paramilitære styrker i Ukraine og afskrække Rusland fra at besætte Baltikum. Det kan gøres for nogle få procent af beløbet.

  Det er ene og alene et spørgsmål om vilje til at gøre noget samlet ikke andet og der er slet ikke behov for flere midler.

  Slutteligt, hvis du virkelig mener, at vi kun kan stille 5 kompagnier (1000+ mand) så er det himmelråbende klart, at med et budget på 10 milliarder til hæren, er det effektivitet der mangler fremfor midler

  Så hjælper det jo ikke, du hæver budgettet til 1,75 %, så vil merstigningen på 10 milliarder kun skabe 1000+ mand mere, når hele stigningen går til hæren og ikke en krone til andre værn.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ E.Petersen

  Effektiviseringer er jo snart et skældsord at bruge - de er blevet iværksat så mange gange, og altid med nedskæringer til følge - Jeg ved ikke hvor du vil finde de midler, der mangler v.h.a. effektiviseringer. F.eks. 5-10% af forsvarsbudgettet til færdigudrustning af fregatter og ansættelse af de manglende besætninger, samt deres uddannelse.
  Overalt i samfundet bliver der skreget "effektiviseringer" og det bliver skrevet ind i planer. Resultatet er ofte et dårligere fungerende system.

  "Det er ene og alene et spørgsmål om vilje til at gøre noget samlet ikke andet og der er slet ikke behov for flere midler."

  Den er fin - Vi har set det igen og igen at det er en umulig opgave at få alle lande til at trække på samme hammel. Som vi også har set det i EU. Fine men naive planer.

  Og i mellemtiden skulle rige lille DK bare sidde og se til, mens alle de "fattige" medlemmer knokler deres r.. ud. Og vente på at andre kommer løser vores problemer for os. Det er amoralsk.

  Det er virkeligt naivt at tro at det er dagens situations billede man skal se på. Al erfaring viser at om 10 år står vi med en helt anden situation, så er det for sent at investere.

  Og for resten, hvordan ville du komme Baltikum til hjælp i en konflikt ? Du skal sejle forbi noget at det bedste i missiler mod overflademål.

  Du basere dig på tal og tankespind, som ikke forholder sig til de 75% af løsningen, der hedder politik, historisk erfaring, de psykologiske aspekter (Bl.a. nævnt ovenfor som US borgeres ulyst til at hjælpe folk der ikke gider hjælpe sig selv) - Alle de forhold udgør LANGT hovedparten af erkendelsen/problemet.

 • Anmeld

  GD

  @ EP

  Mht. Rusland og Baltikum. En relevant overvejelse kunne være at med den Russiske tendens til at gå fra øvelse til invasion, så tæller det samlede NATO budget ikke så meget. Der vil være en uge til at spilde nok blod til at det ikke er russisk fait accompli inden for den tid. Muligheden eksisterer for at NATO kan flytte en eller flere reaktionsstyrkebrigader ind i Baltikum, hvis det ikke var fordi der var varslingstid på den slags(!). Men det er alligevel ikke rigtigt nok...

  Jeg tror man skal se på hvad er er i nærområdet, dvs du kan lægge forsvarsbudgetterne for DK, Norge, Polen og Baltikum sammen. Mod hvad Rusland kan koncentrere op mod grænsen til Baltikum under en øvelse.

  Det er ikke en rar tanke.

 • Anmeld

  GD

  @ EP

  Apropos Rusland, så forstår jeg ikke deres fokus på Østeuropa. NATO har ikke tænkt sig at angribe eller invadere, og de har altså større problemer end det. En ting er det bløde underliv i Kaukasus, men en større udfordring er nok Fjernøsten. Der taler vi om for real blut und boten nationalisme hos naboerne.

  Tjek befolkningsdensiteten i fjernøsten. Forskellen mellem Rusland og Kina er klart den politiske grænse. Du kan trække en linje mellem de to lande efter population density på kortet.

  http://www.china-mike.com/wp-content/uploads/2011/01/world-Population-densities.gif

  Hvorfor er det vigtigt? Well, der bor 7.4 mio russere i fjernøsten og den kinesiske indvandring er massiv, ind i områder som er "historisk" kinesiske.

  Mere forklaring her.
  http://abcnews.go.com/International/story?id=82969&page=1

  Godt at det det "kun" er Baltikum vi skal bekymre os om! Puha.

  Jeg forstår bare ikke Ruslands fokus på NATO. Jeg tænker nogle gange at det er pga et mindreværdskompleks, og hvis de er besværlige over for de største (USA, NATO), så tror Rusland at det er det samme som at de er en stormagt...

 • Anmeld

  GD

  Blut und boden. Med d, naturligvis.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @LHA

  Vi er nok bare grundlæggende fuldstændig uenige om det meste :-)

  Effektiviseringsprojekter køres hele tiden, i alle dele af samfundet (privat/offentligt), og langt det fleste betaler sig - men presse/medier fokuserer kun på de projekter der mislykkedes - det er der nyhedsværdi i. Uden konstant effektivisering vil vi ikke have det velfærdsniveau vi har i dag.

  At det nu ikke kun er UK/USA vi nasser på i NATO, men yderligere en lang række lande samt at Danmark derfor er en af de største "nassere" i NATO regi er så din holding.

  At du mener musketereden ikke er det papir værd det er skrevet på er også en holding - jeg tvivler da også stærkt på Tyrkiet stiller op - men det løses ikke med lidt flere penge.

  Hvis vi permanent skulle modstå en russisk invasion af Baltikum skulle der jo stå mindst 100000+ soldater - det er jo utopi at tro dette.

  Min holding er at vi med reaktionstyrken stationeret i Baltikum viser Rusland at Baltikum er en del af NATO.

  Hvis russerne virkelig vil invadere Baltikum, havde de allerede gjort det. Ruslands støtte til oprørerne i Ukraine ,er jo mere et indenrigspolitisk spørgsmål end udenrigspolitisk.

  Rusland har siden 1989 været presset i defensiven så magthaverne i Kreml måtte overfor befolkningen vise viljestyrke da 8 millioner russere var "fanget" i Ukraine efter revolutionen.

  I Estland er der til sammenligning 0,3 millioner - det er noget helt andet - men derfor vil Rusland stadig udøve et massivt pres på Estland de næste årtier, ingen tvivl om det.

  At skulle befri de baltiske lande vil da aldrig ske fra søsiden de vil da skulle ske via Polen, men i min Verden vil Rusland kollapse økonomisk længe inden det skulle blive nødvendigt evt. med eller uden brug af kordinerede missil/fly angreb.

  At jeg baserer min holding på tankespind er jo et holdingsspørgsmål som du må acceptere.

  Du forholder så i denne sammenhæng slet ikke til min historiske pointe at demografien vil forhindre alt dette.
  For historien har vist, at det er demogradien der skaber de store ændringer.

  USA er bygget op på massiv indvandring.
  Sovjet vandt over tyskerne, hvor alle historiker er enige om at det største årsag var adgang til flest menneskelige ressourcer.
  Japan er ved at hårdt presset økonomisk pga. den demografiske aldersbombe.
  Kinas vækst er primært skabt på flere hundrede millioner bønders vandring fra land til by (som stopper lige nu)
  Osv.

  Med de mindre udgiftsstigninger der er i NATO disse år er der rigelig midler til at modvirke den russiske trussel.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @GD

  Enig i at Rusland i den grad har større problemer sydfra

  Både i Fjernøsten og også i deres tidligere provinser i Mellemøsten, hvor IS sympatiserende grupper spirer frem og truer sikkerheden.

 • Anmeld

  GD

  @ CP

  Det er en interessant vinkel med de indenrigspolitiske hensyn, værd at tænke over.

  Jeg mener der skal være nok tilstedeværelse i Baltikum til at sikre at kamphandlingerne varer længe nok til at krisen ikke bare går over på en uge eller to, mens NATO bataljonerne står bag porten til kasernen og snakker med de små grønne mænd uden for.

  På det lange sigt *er* Rusland på røven og demografien er kernen af problemet. Udviklingen er bare bundet ind et komplekst net af korruption, mangel på diversifikation af økonomien, en eksport der giver herreløse penge i statskassen (gas, våben), en ledelse der ikke kan gøres ansvarlig over for befolkningen etc.

 • Anmeld

  Bjørnar Bolsøy

  Må innrømme at jeg har en viss skepsis til P-8 i ASuW-rollen. I hvert fall foreløpig. Det nye operasjonskonseptet med å fly høyt har vist seg vanskelig å forene med de tradisjonelle oppgaver P-3’ene er så godt egnet til. Det skal bli interessant å følge Indias erfaringer med P-8, da de i motsetning til US. Navy er utrustet med MAD-boomen. Jeg ville ikke utelukke en videre modernisering av de norske P-3 (skrog og vinger er alt gjort) eller tilogmed kikke til Japan med sin tilsynelatende kompetente plattform: P-1.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ E.Petersen

  "Vi er nok bare grundlæggende fuldstændig uenige om det meste :-)" Det ser sådan ud.

  Effektiviseringsprojekter kører fint - Ja se bare på restanceopkrævning hos SKAT - her ligger hvad der svarer til 4 forsvarsbudgetter ude og svømmer.

  Du har travlt med at omskrive hvad jeg skriver/ tillægge mig udsagn jeg ikke har skrevet. Jeg har IKKE skrevet at Danmark er en af de største nassere. Blot en af flere. Som bare en omskrivning af flere.

  Du vil åbenbart ikke forholde dig til at INGEN véd hvilken situation vi har om 10 år. Min pointe er at derfor skal vi som land levere et stører bidrag til den fælles pulje. Forsikringspolicen virker sandsynligvis ikke hvis man ikke betaler præmien.

  At der er koks i kassen med støtte til artikel 5 - har vi jo hørt fra Trump, men også fra Demokraterne - Og nu senest fra UK: http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/176314/british-opposition-leader-refuses-to-guarantee-support-for-nato-allies.html.

  Og det er nok også helt sikkert at en række lande syd for Alperne vil være sene i optrækket. Iværksættelse af Artikel 5 er jo de fleste steder et parlaments spørgsmål.
  Så de store summer du nævner - har jo kun teoretisk gyldighed, virkeligheden er en anden.

  Så jo jeg mener musketereden nok skal virke. Vi har ikke andet. Men en del vil ikke komme, og andre vil sikkert komme for sent. Der skal være en masse til at absorbere et første stød.

  M.h.t. demografien i Rusland vil den måske virke - HVIS den udvikling vi kender i dag fortsætter. Men hvornår vil det få afgørende betydning. Vi det være før et muligt ekstremistisk kup i landet eller efter - hvem ved. Og hvem kan sige at alle de løgne styret i Rusland har hældt ned i befolkningen vedr. os herovre i vest ikke medfører hændelser.

  At komme de baltiske lande til hjælp via Polen via en smal (70 km) meget sårbar korridor. Så bliver den lang køretur med udækket østflanke. Det er optimistisk.

  Men som sagt - tror vi må lade det ligge - vi kommer vist ikke videre.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Specielt relateret til omtalen af overvågning i "Arktis rapporten" kan det jo kun give håb om øget samarbejde ud for Grønlands østkyst når der kommer 4 norske og 9 britiske P-8 til området, samt et ukendt antal af samme fly som US vil operere fra Keflavik. Nu er det nok ikke alle 9 britiske P-8 der skal til Nordatlanten, men nok af og til på besøg.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @LHA

  Din mening om skatterestancer i lige nøjagtig der, hvor du kun fokuserer på det negative i effektiviseringsprojekter.

  Skattegælden er opbygget over flere årtier. Og kun halvdelen af de 80 milliarder anses som tabt.

  Men med gentagne forbedrings- og effektiviseringsprojekter har vi skabt et skattesystem der har generet 14000 - 15000 milliarder i dette årtusinde.

  Så den forældende gæld svarer max til 0,25 % af den samlede indtægt. Er det et problem - NEJ - er det uacceptabelt JA for det er penge vi har bidraget med og desværre har nogle spekulanter fundet et par store huller de sidste år, som nu skal lukkes - læs svindel og det vil altid opstå.

  Men spørg i enhver bank hvad de vil sige til, at måtte afskrive 0,25% af deres udlånsmasse over næsten 2 årtier. Tror nok de vil være pænt glade.

  Og uden gentagne effektiviseringsprojekter hos skat gennem tiderne havde du nok kunne gange restancen med mindst en faktor 10.

  Omkring den korridor på 70 km er det lige så uaktuelt som angreb fra søsiden. Man vil skabe den korridor med den nødvendige bredde dvs. fra kysten og det nødvendig antal km ind.

  At jeg fordrejer dine udtalelser beror måske mere på at du har skrevet forkert. Du skriver direkte, "vi nasser på de fattige NATO-lande".

  Pr. definition er det kun NATO lande som Bulgarien, Rumænien og Albanien som anses som fattige og deres bidrag til NATO er stort set som Danmark´s i %. Går det så efter BNP pr. indbygger i det tilfælde "nasser" vi så stort set på alle for vores BNP er jo et af de højeste målt pr indbygger.

  Det er kun Polen og Estland der har et væsentlig højere bidrag end DK men det er så først i 2015 de nåede op på de magiske 2 % og Polen´s bidrag er faktisk faldet igen.

  Så det er mig stadig en gåde, hvilke lande i Europa vi bare lader betale gildet mens vi kører på frihjul.

 • Anmeld

  CP

  Ville vi da ikke have fået de indtægter uden effektiviseringerne? Som jeg ser det har vi "mistet" mere pga manglende overvågning og kontrol end vi har sparet i effektivisering.
  Det er et fint lille kunstgreb det med de 0,25%. For det er jo ikke total afskrivningen. Det er kun det ekstrabeløb vi indtil videre ved er sket pga nedskæringerne på området.

  Hvis der med nassere menes hele Europa har han vel delvis ret. Selvom jeg virkelig ikke håber Amerikanerne forventer at vi kommer op på deres niveau.

 • Anmeld

  E, Petersen

  @CP

  Nej skatterestancen har altid været der, men efter 2006 steg den eksplosivt, langt hen ad vejen skyldes det så finanskrisen.

  http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2013/NR478_1.pdf

  Ingen tvivl om der er skåret for hårdt i skat, specielt med den store svindelsag til 12,3 milliarder.

  Men fakta er at i følge skatteeksperter ville en simpel krydsrevision have fundet problemet.

  Er det ikke fuldstændig logisk, at hvis du som leder af en hvilken som helst virksomhed/institution/skattekontor konstaterede, en pengestrøm på "udgiftssiden" der voksede med flere hundrede procent over få år, ville sætte ressourcer af til dette for at få klarlagt årsagen.

  Og såfremt andre skulle godkende de øgede udgifter, vise dem årsagen. Og vi taler her om 12,3 milliarder. Der er mere råddent i denne sag, end nogle hundrede skattefolk der ikke skulle have været fyret.

 • Anmeld

  E, Petersen

  @CP

  og CP her er et godt eksempel på at det mere minder om nogle interne politiske magtkampe om skat´s overvågningsstyrke.

  http://borsen.dk/nyheder/politik/artikel/1/225476/organisation_skat-ansat_tjener_egen_loen_hjem_fem_gange.html

 • Anmeld

  CP

  Jo, problemet er at man ville effektivisere via it. Man fyrede så de folk som man kunne spare inden it systemet var på plads. Så virkede systemet ikke...

  Ovenstående er effektivisering som er slået fejl - og som har kostet en hulens masse penge.

  Når man har fyret folk er det nemt nok at tale om en simpel krydsrevision, hvem skulle lave den?

 • Anmeld

  E Petersen

  @cp

  BUMP

  Skat var blevet gjort opmærksom på de store afvigelser i udbetalinger

  Så er det ikke et spørgsmål om hvem der skal tage action når vi taler om 12, 3 milliarder

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Lidt på samme måde skilte man sig af med alle patefogeder inden man vidste om det nye opkrævningssystem virkede. Dem med "hands on viden" - ud til højre med dem, dem der kendte alle pappenheimerne og beviseligt kunne kratte pengene ind..

 • Anmeld

  Halken

  @LHA

  "Specielt relateret til omtalen af overvågning i “Arktis rapporten” kan det jo kun give håb om øget samarbejde ud for Grønlands østkyst når der kommer 4 norske og 9 britiske P-8 til området, samt et ukendt antal af samme fly som US vil operere fra Keflavik. Nu er det nok ikke alle 9 britiske P-8 der skal til Nordatlanten, men nok af og til på besøg."

  Tja, det beretter jo desværre sørgeligt hvordan at vi mangler en vigtig kapacitet i forhold til både Danmarks geografi som en ørige omgivet af vand på 3 sider og desuden Grønland og Færøerne.
  P-8 får vi aldrig råd til, men 6 af Saabs Swordfish eller lignende kunne gøre en stor forskel.

 • Anmeld

  E, Petersen

  @Cp

  og senest - man fik advarsler flere år før den store svindelsag opstod

  http://finans.dk/live/erhverv/ECE8944518/tidligere-chef-studser-over-skats-fupplan/?ctxref=fplive

 • Anmeld

  CP

  @ EP

  BUMP

  Så nemt er det bare ikke i organisationer på den størrelse, man får advarsler, notifikationer og hvad ved jeg i hundrede - hvis ikke tusindvis. Dumt at sætte et IT system til at ordne den slags når systemet ikke virker...

 • Anmeld

  CP

  Fra dit link..
  "Det er mere et problem, at der har været så uendelig mange ændringer hele tiden."

  Effektivisering af effektiviseringerne.. En offentlig spidskompetence, men ikke unik for dem. Jeg kan dårligt huske hvad min afdeling hedder i denne uge..