Teleselskaber skal betale dyrt for ny mobil-teknologi

null
Jon Adelsten
Alle partier, undtagen Enhedslisten, støttede regeringens lovforslag om at bort-auktionere de såkaldte UMTS licenser næste år. Licenserne giver adgang til at bruge den nye UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) teknologi. Det er et forbedret tredje-generations mobil system, der skal afløse de tidligere NMT og GSM forbindelser. Salget af licenserne ventes at indbringe staten et kæmpe provenu, og det har telebranchen advaret imod. De forudser, at firmaernes omkostninger til erhvervelse af licenserne vil påvirke udbygningstakten, og at omkostningerne bliver vippet over på forbrugerne, når investeringerne skal hjem.

Konkurrence skal give lavere priser
Det bliver ikke borgerne der kommer til at betale firmaernes auktionsudgifter, hvis man skal tro de politiske ordførere. De bekymringer blev afvist af næsten samtlige partier under Folketingets debat om auktionsformen. Blandt ordførerne var der stor tiltro til, at konkurrence på markedet vil betyde lavere priser for forbrugeren. Som eksempel fremhævede flere ordførere, den stærke konkurrence der var i starten af halvfemserne på det nye mobiltelefon-marked for det såkaldte GSM net. Det førte til rekordlave priser i Danmark, både på telefoner og forbindelser, og det samme forestiller man sig vil ske med den nye teknologi. Forskningsministeren forudser, et stort pres på priserne efter auktionen:
- Der vil blive skabt en benhård konkurrence. Den konkurrence vil betyde, et meget stærkt pres i nedafgående retning for prisdannelsen. Og det kan vi forudse, fordi når vi kigger, på det eksisterende marked for mobiltelefoni, hvor vi fra starten har skabt konkurrence, så har det faktisk medført nogle af de laveste priser i Europa for forbrugeren, sagde forskningsminister Birte Weiss (S).

Frygt for at forbrugerne betaler - før eller senere
Det var kun Enhedslistens ordfører, der ikke delte sine kollegers tiltro til markedskræfterne. Partiets ordfører Søren Kolstrup mente, at de høje auktionspriser vil blive vippet over på forbrugerne hvis ikke nu så senere:
- Ministeren har ret i, at under skærpet konkurrence er der ikke noget problem. Men når selskaberne melder sig ind, på trods af de meget store omkostninger, så er det fordi, de regner med at få en dominerende position på markedet senere. Og så kan de prissætte, som de vil. Det er et gambling marked med langsigtede interesser. På længere sigt er det derfor en usikker politik, sagde Søren Kolstrup. Birte Weiss havde kun sarkastiske kommentarer tilovers, for Enhedslistens modvilje mod auktionen. Ministeren kaldte Søren Kolstrups betænksomhed overfor branchens lobbyister, for -rørende. Men også Kim Behnke fra Frihed 2000 var betænkelig ved de høje priser ved en auktionsform:
- Man skal passe på, man ikke malker IT-branchen i Danmark. En del af provenuet skal reinvesteres i branchen, sagde han.
Staten har dog andre planer med mobil-milliarderne. Ministeren fremhævede primært afdrag på udlandsgælden, fordi det vil give staten store rentebesparelser. Den endelige beslutning skal dog først tages når pengene er kommet ind, og der kan der blive tale om, at placere nye investeringer i IT-branchen for nogle af pengene. Birte Weiss forestiller sig, at auktionen vil indbringe et milliard beløb, men tør ikke sige om det bliver et- eller to-cifret.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00