Debat

Farlig enegang i Irak

Koncentrat af Jyllands-Postens leder 27/1-03 om mulig krig i Irak.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
NÅR HANS BLIX i dag mandag aflægger sin rapport om de første 60 dages jagt på Iraks ulovlige masseødelæggelsesvåben, vil det ske i den forsigtige og diplomatiske stil, der er karakteristisk for inspektørernes svenske chef.

Forsigtig form vil dog ikke forhindre en bitter debat hverken om Iraks vilje eller mangel på samme til at opfylde de krav, som Sikkerhedsrådets stiller i sin resolution fra 8. november eller om, hvad de næste skridt bør være. (...)

At USA har styrke til alene at sikre det ønskede regimeskifte i Bagdad kan ingen være i tvivl om, men George W. Bush bør vige tilbage fra en sådan farlig enegang. Skal diktatoren i Bagdad fjernes med magt, bør det ske på et klart mandat fra Sikkerhedsrådet. (...)

De næste skridt synes derfor åbenlyse. Præsident Bush må fremlægge klare beviser for sine påstande om Iraks ulovlige våben og forklare, hvorfor de udgør en trussel ikke kun mod USA men mod hele den vestlige verden.

Samtidig bør Frankrig og andre af Sikkerhedsrådets medlemmer gå tilbage og se, hvad de stemte ja til i november. I resolutionen hedder det, at Irak får en sidste chance til at opfylde sine forpligtelser, at der skal afleveres en fuldstændig rapport og at yderligere overtrædelser vil få alvorlige konsekvenser.

En krig kan blive nødvendig, men kun med Sikkerhedsrådets klare støtte.

Jyllands-Postens leder
Om mulig Irak-krig

Ingen af delene kan tolkes som accept til at trække inspektionerne ud i månedsvis, men heller ikke som tilslutning til en forhastet amerikansk beslutning om at gå enegang. Hvis begge fløje lever op til deres ansvar, er der håb om endelig at få sikkerhed for, at Saddam ikke har masseødelæggelsesvåben.

En krig kan blive nødvendig, men kun med Sikkerhedsrådets klare støtte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00