Debat

SF: Små EU-lande i klemme

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Pernille Frahm,
Medlem af Europa-Parlamentet (SF)

I EU-konventet har en række små medlemsstater valgt at holde fælles formøder for at sikre, at små landes indflydelse ikke svækkes med den næste traktat.

Danmark har glimret med sit fravær, selvom lande, vi normalt sammenligner os med som Sverige, Finland og Holland, har indset det nyttige i at stå sammen.

Og statsminister Anders Fogh Rasmussens udspil om en valgt præsident for EU's ministerråd er da også blottet for forsøg på at sikre de små overfor de store. Både når det gælder EU's kommende opbygning og når det gælder muligheden for at følge op på udenrigsminister Per Stig Møllers tanker om en international retsorden, hvor store lande kan forpligtes.

Forslaget om en valgt præsident for EU's ministerråd vil med stor sikkerhed medføre, at de små landes lederskab er historie. For ingen kan forestille sig en femårs periode, hvor hverken Frankrig, Tyskland eller England sidder i en central rolle.

Forslaget om en valgt præsident for EU's ministerråd vil med stor sikkerhed medføre, at de små landes lederskab er historie.

Pernille Frahm
Medlem af Europa-Parlamentet (SF)

Ud med de små
Så ud med de små, og dette trods det netop afsluttede danske formandskab, der vitterlig fik megen ros fra alle kanter! Blandt andet fordi et lille land afholder sig fra at køre nationale ambitioner af under et formandskab og i stedet bruger kræfter på fælles opgaver.

Overfor dette står muligheden for at erstatte de nuværende halvårlige formandskab med et længerevarende formandskab varetaget af en gruppe af lande bestående af såvel små som store lande.

Dette er en af de muligheder det fælles fransk-tyske forslag kommer med, og som på samme tid vil aflaste mindre lande for en stadig voksende opgave og sikre dem muligheden for at være i front! Foghs forslag er uambitiøst på et lille lands vegne.

Modvægt til USA
Når talen falder på et de mest brændende globale behov lige nu, nemlig et EU, der kan danne modvægt til et USA, som i stigende grad er en trussel mod global sikkerhed, og som åbenlyst blæser på international ret, er det nærmest ynkeligt.

Fogh snakker om bedre koordinering, men i modsætning til det fransk-tyske forslag ønsker han i realiteten ingen forandring! Ikke overraskende, for dansk politik har desværre, uanset hvilken regering vi har haft, været at lægge sig to minutter efter USA og Storbritannien.

Så USA kan fortsætte med at blæse på miljøaftaler, på FN, på Genève-konventionen og på de mange EU-borgere, der sidder som fanger på Guantanamo i strid med alle love. Det er for ynkeligt efter de flotte præstationer i efteråret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00