F-35 indgår i missilnedskydning

Et F-35B kampfly fra US Marine Corps var de fremskudte øjne, da US Navy i sidste uge skød en måldrone ned med et SM-6 interceptor-missil ved en live-demonstration i White Sands Missiltestområdet i New Mexico.

F-35’ernes sensorer opdagede missilet og sendte data videre til AEGIS-systemet på jorden. Her blev data brugt til at få SM-6 missilet til at ramme MQM-107 dronen, der var stand-in for et rigtigt missil. Missilet blev affyret fra ”USS Desert Ship” (LLS-1), der er en landbaseret affyringsfacilitet, som bliver brugt til at simulere et skib til søs.

Testen skulle give et indtryk af hvordan F-35’eren kan spille sammen med US Navys systemer til vands.

Login

 • Anmeld

  Thomas Larsen

  M.h. de ballistiske egenskaber af ballistiske missiler vil jeg sige, at det vil være logisk at fremtidige missiler vil blive mere (f.eks) GPS-styrede. Dvs. at missilet ikke er rent "kanon-kugle"-ballistiks, men vil foretage (mindre) korrektioner af dets retning, mest det flyver. Dermed vil det blive sværere at forudsige dets fremtidige position.
  Dertil kommer at f.eks. kort-distance missilet SS-26 har en meget flad kurve, med maks. højde på omkring de 50 km, altså måske er mere en blanding mellem ballistisk og cruise-missil. Se f.eks.:

  https://en.wikipedia.org/wiki/9K720_Iskander

  ... læg også mærke til f.eks. anvendelsen af stealth-teknologi i missilet.

 • Anmeld

  Halken

  Det er et krydsermissil der er tale om og ikke et ballistisk missil.

  Den virkelige nyhed handler om netværkede distribuerede sensorer og distribueret lethality, dvs at shooteren ikke selv behøver at kunne se målet, så længe en sensor i netværket kan se det.

  Det er noget USN arbejder på det hedder Naval Integrated Fire Control – Counter Air og det er lidt smart, da man binder fx AWACs sammen med skibe og sammen med F35, og de på den måde deler sensorer, situation awareness og shooters.

  http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/f-35-intercepts-cruise-missile-defend-ship-during-important-17707

 • Anmeld

  Claus Rasmussen

  Mon ikke også USAF og USNF har satelitter der kan udregne interkontinentale missilers baner, og vil være online med både fly og skibe osv!

 • Anmeld

  Andreas

  @Halken: Det er også hvad jeg kommer ind på til sidst i indlægget.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  Som Andreas skriver, så kan man aldrig få for mange sensorer, når det drejer sig om BMD. Jo flere sensorer, der tracker et objekt, jo højere er sandsynligheden for at, at man kan skyde det ned. De meget store hastigheder og afstande gør, at kravet til præcision bliver meget større end ved andre typer af engagement.

  Et andet spændende projekt, som USA arbejder på, er brugen af droner med sensorer. Ingeniøren havde en god artikel om det for nyligt:
  https://ing.dk/artikel/kampdroner-skal-bidrage-ballistisk-missilforsvar-186871

 • Anmeld

  Halken

  I angrebet i Yemen brugte USN SM2 og ESSM og noget decoy der hedder Nulka. Ganske interessant når vi snakker de danske fregatter og debatten om selvforsvar.

  Som en sidebemærkning har huitierne har nok ikke selv krydsermissiler.....

  http://foxtrotalpha.jalopnik.com/u-s-navy-successfully-thwarts-attack-with-first-engage-1787678550