Sikring af rådgivning om fosterdiagnostik

Rasmus Nielsen
Dokumentation
Spørger: Tove Videbæk (KrF)
Stillet 24/1-03, skal besvares senest 31/1-03

Spørgsmål: »Vil ministeren sikre, at der bliver etableret en tilstrækkelig rådgivning til par, der overvejer eller har taget imod tilbud om fosterdiagnostik, jf. Det Etiske Råds anbefalinger fra 1998?«

Begrundelse: Spørgsmålet er en opfølgning på ministerens svar på spørgsmål nr. S 1059 af samme spørger. Ministeren oplyser, at det vil fremgå af den kommende vejledning, at der skal lægges øget vægt på, at den gravide træffer sit eget personlige valg på informeret grundlag og ikke udsættes for et skjult eller åbenlyst pres.

Spørgeren er enig med ministeren i dette vigtige aspekt ved tilbud om fosterdiagnostik. Imidlertid er det væsentligt for spørgeren at vide, om ministeren også vil sikre, at der i praksis bliver oprettet nye rådgivningstilbud eller forbedring af de eksisterende rådgivningstilbud.

I 1998 udgav Det Etiske Råd et debatoplæg om fosterdiagnostik, hvori rådets medlemmer i enighed anbefalede, at »nye former for fosterdiagnostik ikke tages i brug, før der er skabt mulighed for rådgivning, som giver tilstrækkelig hjælp til de kvinder/par, der overvejer at få udført undersøgelserne. Det Etiske Råd vil generelt anbefale, at tilbud om fosterundersøgelse altid gives sammen med tilbud om kvalificeret rådgivning. Konsekvensen af denne anbefaling er, at der bør ske en markant ressourcemæssig opprioritering af uddannelse og efteruddannelse af rådgivere. (Debatoplæg om fosterdiagnostik, 1998)«.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00