PC: Ingen indikation af at kampfly bliver dyrere end forventet

Der er ikke noget der tyder på, at de nye danske kampfly bliver dyrere i anskaffelse, end man har budgetteret med i den aftale om typevalg, som forsvarsforligskredsen indgik i juni i år. Det var et af budskaberne fra forsvarsminister Peter Christensen, da han torsdag var i samråd i Folketingets Forsvarsudvalg om netop finansieringen af kampflyindkøbet.

Samrådet var indkaldt af de konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov. For når man ikke længere er med i inderkredsen, så må man gøre hvad man kan for alligevel at få noget at vide. De konservative trådte som bekendt ud af forsvarsforligskredsen i forbindelse med beslutningen 9. juni i år om at købe de 27 nye F-35 fly til omkring 15 mia. kroner. Partiet trådte ud fordi købet i de konservatives optik lagde beslag på hele råderummet i forsvarets materielbudget de næste 10 år.

Ministeren gav dog på samrådet udtryk for, at kampflyindkøbet efter hans opfattelse IKKE ligger beslag på hele råderummet de næste 10 år. Han henviste blandt andet til bilag 79 i den store bunke af notater, som blev udarbejdet i forbindelse med forhandlingerne i maj og juni. Her er der oplistet 45 større materielanskaffelsesprojekter, som det også er planlagt at gennemføre de næste 11 år - ved siden af kampflyanskaffelsen. Det er blandt anskaffelsen af pansrede patruljekøretøjer, pansrede mandskabsvogne, artillerisystemer, mortérsystem og håndvåben til hæren samt luftforsvarssystem, miljøskibe og søgeradarer på Bornholm og Skagen til Søværnet og indsatsfartøjer til Hjemmeværnet.

Login

 • Anmeld

  KimE

  Jag gratulerar Danmark verkar ha fått ett mycket bättre pris än USAF.

 • Anmeld

  Peter Ottosen

  I hvert fald ikke i denne eller næste valgperiode forstås :), 2 valgperioder senere opstår der pludselig en helt ny situation...

 • Anmeld

  Diego

  Well, WHO believes this will happen? I say Good Morning Denmark, when you wake up 2018, stuck into the LM lobby.

 • Anmeld

  Thomas Larsen

  En ting er, hvad der er planlagt, noget andet finansieringen.
  Så vidt jeg kan huske forliget omkring kampflyindkøbet, skulle meget af kommende forsvarsbudgetter gå til indkøb og drift af flyene.
  Noget som bl.a. Boeing har fremført, er at budgettet for F-35 manglede nogle punkter: i hvert tilfælde uddannelse/træning så vidt jeg husker; jeg mener også reservedele var lidt kritisk - som ellers var medregnet for F-18 og Eurofighter. Det kunne være interessant at vide om der nyt i sagen.

 • Anmeld

  KimE

  Nytt är att produktionen av skrov (tyskland) till Eurofighter tar ett två års uppehåll till 2018.Monteringslinjerna i Spanien och Tyskland lägger ner 2018 kvar blir de i England (2019) och Italien (2023 med order från Kuwait).Mycket av produktionen av delar lär ta ett uppehåll med.