Iveco trækker sig fra lastbilkonkurrence

De startede fem. Så sprang en fra. Så sprang en mere fra. Og nu vender en tredje kandidat ryggen til den danske lastbilkonkurrence, hvor Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har sendt en rammeaftale på mellem 700 og 900 lastbiler samt flerårige serviceaftaler til en samlet værdi af 1,5 til 2 mia. kroner i udbud.

I fredags var der frist for at aflevere sit endelige bud til styrelsen i Ballerup. Og mens svenske Scania og tyske MAN afleverede flere tusind siders materiale, så erfarer nytkampfly.dk, at FMI ikke modtog noget fra italienske Iveco.

Hos lastbilproducenten er man fåmælt:

Login

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  Nå ja... så bliver det jo MAN...

 • Anmeld

  Hjf

  Det er jo perfekt. Disse 2 er blandt de bedste i verden.

 • Anmeld

  Hjf

  Så voldsomme summer må komme det danske arbeidsmarked til gode. Evt. danske arbejdspladser i Sverige.

 • Anmeld

  TomR

  Cirkus FMI slår til igen, det er jo snart mere reglen end undtagelsen at ca halvdelen af de leveradøre der byder ind i første omgang, sprænger fra.
  Og hvorfor er det lige at DK altid skal have custom made versioner af det som alle andre NATO lande er glade for at bruge.
  Jeg begynder snart at tro at de gør det så besværligt med vilje.
  (og ja, det bliver nok MAN, hvilket vel så også så vidt jeg ved er helt ok)

 • Anmeld

  Halken

  Så de skal både have custom versioner plus har en helt gak gak indkøbs kontrakt, så nu er det reelt kun en leverandør tilbage. Det er ikke 1) hyldevarer købt på 2) standardkontrakter. Der er ingen undskyldninger. Det danske forsvar har ikke brug for lastbiler der kan noget særligt i forhold til resten af verden og det har ikke brug for unlimited liability. Hvem får sådan en ide?

  Undskyld men amatørismen i FMI er imponerende.

 • Anmeld

  Tumms

  Mildt sagt noget besynderligt udbudsforløb - Scania og Man er nu i "finalen", om man så må sige, og det ikke nødvendigvis fordi de er de bedste kandidater. Men fordi de er de eneste tilbageværende kandidater, efter de andre har trukket sig.
  Fair nok, ikke hverken Man eller Scania´s skyld. Men ligner mest af alt en sportsturnering, hvor man på forhånd regnede med at skulle spille fire kampe, men nu står i finalen uden overhovedet at have spillet.
  Det er muligt det rent juridisk og økonomisk er en logik i at kræve "unlimited liability", men hertil rækker min viden/indsigt ikke. For mig at se, har det desværre kun formået en ting, nemlig at skræmme potentielle producenter væk. Producenter hvis lastbiler materielt og militær muligvis kunne have været ganske udmærkede til DK, men nu mest af alt synes "skræmt" bort af en juridisk teknikalitet. Materielt og militært set, havde jeg hellere set, at man på baggrund af eksempelvis den omfattende testperiode, havde sammenlignet dem og på den basis udvalgt den bedste. Eller sagt på anden måde; i stedet for bedst af fire, får vi nu kun bedst af to. Lidt pauvert i mine øjne/øre.
  Ovenstående bestemt INGEN kritik af hverken Scania eller Man, tværtimod. Udelukkende af udbudsprocessens krav, som måske unødvendigt har "snydt" os selv for nogle ellers gode materielle muligheder/kandidater.

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  Er der nogen, der har kommentarer til, hvad princippet om "unlimited liability" har haft/kunne få i forhold til indkøbet af patruljekøretøjer?

 • Anmeld

  KimE

  Både Scania och Man tillhör Wolksvagen AG.

 • Anmeld

  E. Petersen

  700-900 lastbiler

  Scania producere ca 70000 stk. årligt. Det svarer til ca 1% af 1 års produktion. Så selv om Danmark skulle have meget få ekstrakrav til bilerne er det ikke ligefrem en ordre de enkelte lastbilproducenter vil kaste sig over.

  Nu undrer det mig også at forsvaret vil udlicitere f.eks. vedligehold på søværnets skibe.

  Det var da langt mere oplagt af udlicitere størstedelen af transportopgaverne indenfor forsvaret. F.eks. er der ikke nogen vindmølleproducenter der selv transporterer naceller/tårne/vinger m.m.

  På den måde kunne man i et hug have skabt det kapitalgrundlag der skulle til, for at købe artilleri, der er setuppet jo klart de mangler bare nyt udstyr.

 • Anmeld

  Tumms

  Personligt er jeg ikke umiddelbart den store tilhænger af udlicitering i forsvars sammenhæng. Synes ikke rigtig det harmonere med ideen om forsvar, slet ikke et der er baseret på mobilisering. Duer ikke med udbredt udlicitering, da man i en eventuel krise situation er nød til at basere sin kunnen og funktioner på masseindkaldte værnepligtige, som det inden har været nødvendige at funktionsuddanne, hvilket man ikke har mulighed for hvis man fuldstændig har udliciteret.
  I Øvrigt tror jeg ikke på, at det er vejen frem at udlicitere, for at spare et sted i forsvaret, for dermed at få råd til noget andet i forsvaret. Lidt for meget "købmands- og sparesnak", efter min smag. Noget vi bør bevæge os væk fra, især med så lille og begrænset et forsvar vi i DK er nede på. Der må flere midler til, hvis man vil tilføre andet og mere nyt materiel. Der er i min optik ingen vej udenom.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @Tumms

  Enig - men pointen var jo ikke at spare

  Pointen var at nogle gange er det svarært at gennemskue forsvarets økonomiske dispositioner.

  Mig bekendt at en medvirkede årsag til at artilleri beslutningen blev udskudt var manglede midler til at reparere eller genanskaffe en haveret helikopter.

  Og jeg kan hurtigt finde andre eksempler hvor en delvis udlicitering af transportopgaver indenfor forsvaret var mere på sin plads end

  Reduktion af antal værnepligtige.
  Besparelser i hjemmeværnet
  Besparelse i beredskabet.
  Ud over det allerede nævnte i mit forrige indlæg.

  I en privat virksomhed vil man da helt klart udlicitere transportdelen fremfor, at skære i kernekompetancer og/eller udlicitere servicefunktioner der kan påvirke virksomhedens overlevelse under kritiske forhold.

 • Anmeld

  Tumms

  @ E.Petersen

  Tror ikke vi er uenige, når det kommer til stykket. Mener jeg fangede din pointe, hvilket ikke var at spare. Jeg mener bestemt ikke man bør spare på eksempelvis antal værnepligtige, hjemmeværn, materiel eller andet forsvar, snarer tværtimod.
  Jeg gav blot udtryk for min holdning og bekymring i forbindelse med udlicitering. Desværre er det mit generelle indtryk, at mange politikere og grupper af embedsmænd ofte tyr til udlicitering og det fordi de tror de dermed kan spare penge. Det kan de måske også nogen gange, men langtfra altid. I min optik er udlicitering generelt ikke sammenhørig med forsvar. Bevares, i fredstid kan der muligvis ligge en "fornuftig" spareøvelse heri i hvert fald på nogen områder. Men en sådan fredstids udlicitering kan sidenhen viser sig at blive problematisk i krise/krigs- tider. Selv "relativt simple" transport og logistik opgaver vil jo også skulle varetages under sådanne perioder, og her skal der altså faguddannede trænsoldat og andet militært personel til. Personel der vil skulle uddannes af forsvaret i fredstid, så det står klar til hvis nu...Hvorfor man i store træk ikke bare kan udlicitere til det civile erhvervsliv i fredstid. Men igen, bevares der kan muligvis og undtagelsesvis være mindre specialområder, hvor det kan give mening. Men en sådan vurdering/vægting må ikke udelukkende foretages ud fra et kroner og ører synspunkt. Alene sådan kan man efter min vurdering ikke se på forsvar. Derfor mener jeg også, at man bør være varsom med, at sammenligne forsvar med eksempelvis en civil virksomhed, og dens ofte gennemgående bundlinje- tankegang.

  Husker godt den rent ud sagt dårlige undskyldning for at sylte artillerianskaffelsen. Personligt har jeg aldrig troet på denne. Helikopterreparation til nogle hundrede millioner stopper indkøb af artilleri til ca. 1,2-5 milliard, den holder ikke vand. Så snæver økonomisk ramme havde man ikke, hvis man virkelig havde villet købet. Nej, her var i stedet en undskyldning og nem udvej, for de partier der for alt i verden ikke kunne acceptere at vinderen af artilleriudbuddet formentlig ville komme fra Israel.