Koreanere forlader artilleri-konkurrence

Konkurrencen om at levere nye artillerisystemer til den danske hær er nu nede på at være en duel mellem franske Nexter og israelske Elbit. Det står klart efter at koreanske Hanwha Techwin har valgt ikke at afgive et "best and final offer" (BAFO), som skulle have været afleveret til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i Ballerup i dag. Det oplyser FMI til nytkampfly.dk.

FMI fortsætter således med de to tilbageværende kandidater i henhold til den oprindelige tidsplan. Elbit Systems byder fortsat ind med ATMOS MAN HX81 8x8 og Nexter systems byder fortsat ind med CAESAR 8x8 Tatra T815. Begge de to var også med i opløbet, da man i april 2015 annullerede udbudet på målstregen i forsvarsforligskredsen. Forsvaret anbefalede politikerne at pege på Elbit, men de radikale modsatte sig at købe israelsk. Og derfor røg indkøbet til jorden.

Hanwha Techwins exit fra artillerikonkurrencen er det seneste af en række eksempler på producenter, som har trukket sig ud af danske materieludbud inden udbuddene er gennemført. Det er endnu uvist hvorfor Hanwha Techwin har valgt ikke at indsende et tilbud. Men ifølge nytkampfly.dk’s oplysninger, så har forklaringen på flere lastbilproducenters exit fra det igangværende lastbiludbud været, at man finder kontraktkravene for skrappe.

Login

 • Anmeld

  Tom

  Øv. en så må man da håbe på, at det bliver den israelsk/tyske combo, og ikke den fransk/tjekkiske...

 • Anmeld

  Tom

  *Men

 • Anmeld

  Gert

  Hvad skal vi egentlig bruge et nyt artillerisystem til, vi skriver 2016 og ikke 1864, med de nye og moderne våben der efterhånden er at vælge i mellem m der vist lidt nytænkning på plads når der vælges våbensystemer. I øvrigt har vi jo kampvognesystemerne der for en ukyndig vist er en form for artillerisystem.

 • Anmeld

  Tumms

  Tja, ved snart ikke...Jeg mener, tyske MAN er bestemt kram, men ved ikke rigtig med den israelske kanon. Den er solgt til ganske få lande og det kun i et fåtal, og ingen af disse lande er nære allierede eller samarbejdspartnere. Den franske haubitz er i det mindste produceret og solgt i større antal og anvendes selv af franskmændene, og dem samarbejder vi trods alt jævnligt med. Og tjekkiske Tatra er faktisk kendt for i mange år at have produceret gode terrængående lastbiler.

  Det jeg begræder mest ved K9 Thunder`s exit er, at med den røg sidste mulighed for en artilleriløsning på bælter. Nu er der kun hjulløsninger tilbage. Det går desværre sammen vej som med pmw.

 • Anmeld

  Frank

  Det var en skam fordi K9 var klart den bedste, både artilleristisk set og ikke mindst med hensyn til personelbeskyttelsen. Nu skal personellet udsættes for stor risiko når pjecen er indsat, da al betjening sker uden for i det fri - det er alligevel meget at man prioriterer pris frem for personelsikkerhed. Vedr. om artilleri er forældet - slet ikke når man ser på udviklingen indenfor ammunitionsområdet. Pjecen kan dog næppe udvikles meget mere. Hvis artilleri er forældet så er kampfly det også, når man har UAV’er. Jeg vil anbefale at pressen søger aktindsigt for at få klarlagt det egentlige grundlag.

 • Anmeld

  Henrik Andersen

  Sådan. Så er vi tættere på at vælge den teknisk bedste og mest flexible løsning fra Elbit Systems.

 • Anmeld

  Tumms

  Nu har artilleri - ligesom alle andre våbensystemer - naturligvis gennemgået en løbende udvikling, hvorfor artilleri anno 2016 naturligvis ikke kan sammenlignes med ældre historisk artilleri.
  Og uanset den generelle våbenteknologiske udvikling, så har endnu ingen andre systemer fuldt ud kunnet udkonkurrere artilleri, bl.a. fordi artilleri og granater generel er relativt billigt at producere og anvende - i forhold til nyere, dyrere og langtfra altid til rådighed værende våbensystemer. Har selv stået og manglet flystøtte grundet dårligt vejr, noget artilleri er stort set upåvirket af.
  Og at netop artilleri og dermed tung ildstøtte fortsat er højaktuel viser især de senere års erfaringer fra bl.a. Afghanistan, hvor danskerne i stor stil rekvirerede denne fra Englænderne.

  Kampvogne og artilleri er langtfra det samme. Kampvogne skyder såkaldt fladbane ild og det højest på ca. 6-8 km. (Mener jeg - er ikke kampvognsmand). Klassisk rør artilleri - også kaldet haubitzer - skyder krumbaneild til støtte og bekæmpelse af fjernmål på meget længere afstand, ca. 23 km. med vor gamle M109, men med nye granattyper...? Indtil videre synes maks at ligge omkring 60 km., men med tiden hvem ved.

 • Anmeld

  Hansen

  Fordømt.

 • Anmeld

  Bättre flyg än stå i hangaren

  Dags för Danmark att lägga ett skambud på de överblivna Archerpjäserna från Norge

  http://fmv.se/sv/Nyheter-och-press/Nyheter-fran-FMV/Fler-Archerpjaser-till-Sverige/

  Då blir det ju affär med Sverige och inte BAE.

 • Anmeld

  Gert

  Hvornår har Danmark sidst brugt artilleri og i hvilken anledning skulle vi bruge det igen? Med den nye amerikanske president skal vi formodentlig slutte med at være halehæng hver gang amerikanerne fjoller sig med deres konflikter/krige ude omking i verden.
  Isis er jo den tidligere iranske hær amerikanerne pensionerede uden leve af.

 • Anmeld

  KimE

  "Hvornår har Danmark sidst brugt artilleri og i hvilken anledning skulle vi bruge det igen?"

  1864 men Preussen hade bättre högtrycks artilleri så de vann.

 • Anmeld

  Nielsen

  Må håbe at politikerne får taget sig sammen, og køber den gennemprøvede Caesar som bruges af den franske hær. Så slipper vi også for at artilleri købet bliver udsat i årevis, mens det bliver undersøgt om Elbit direkte eller indirekte er involveret i lovovertrædelser i de illegalt besatte palæstinensiske områder.

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  Til Gert:
  "Hvornår har Danmark sidst brugt artilleri og i hvilken anledning skulle vi bruge det igen?" I Afghanistan var den danske hær voldsomt afhængig af artilleristøtte fra briterne. Havde man haft egne pjecer, der kunne være udsendt, havde man nok taget disse med.

  "Med den nye amerikanske president skal vi formodentlig slutte med at være halehæng hver gang amerikanerne fjoller sig med deres konflikter/krige ude omking i verden." Med den nye amerikanske præsident er det nok slut med at amerikanerne gider fjolle rundt og passe på små latterlige lande som DK, der ikke gider betale for deres eget forsvar.

  "Isis er jo den tidligere iranske hær amerikanerne pensionerede uden leve af." Islamisk Stat består af fanatiske sunnimuslimer, som hader de shiamuslimske iranere af et godt hjerte. Problemer med at kende forskellen på iranerne og irakerne....?? :)

 • Anmeld

  Jørgen Nielsen

  Til Kim E.:

  “Hvornår har Danmark sidst brugt artilleri og i hvilken anledning skulle vi bruge det igen?”

  1864 men Preussen hade bättre högtrycks artilleri så de vann."

  Dette er (strengt taget) ikke korrekt: Den 9.april åbnede et af de to luftværnsbatterier i Sønderjylland ved adskillige lejligheder ild med tyske flyvemaskiner med såvel 75 mm Vickers og 20 mm Madsen kanoner.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Har koreanerne ikke bare gennemskuet, favoritværdigheden lå på en hjulbaseret løsning ??.

 • Anmeld

  leif

  Nielsen og Frank.I har begge ret,Man vælger discount!!!Suk og støn.

 • Anmeld

  Jeppe Plenge Trautner

  Sammenfattende retningslinjer for danske militære materielindkøb efter Den Kolde Krig:

  1. Køb unikt. Intet nyt materiel må være af en type eller variant som vores allierede eller nabolande anvender.

  2. Køb prototyper. Kun udviklingsprojekter og prototyper har interesse.

  3. Kan krav 1 eller 2 ikke opfyldes, skal materiellet bestilles som eller ombygges til en unik DK-version.

  4. Kan krav 1., 2. og 3. ikke opfyldes, må der kun indkøbes helt symbolske antal. Dette fordi der aldrig bliver krig, og hvis der gør så nytter forsvaret jo alligevel ikke.

  Nogen undtagelser?

 • Anmeld

  Halken

  5. Lav udbud men single source. Sørg for at der kun er en leverandør tilbage når det endelig bud falder. Det giver nemlig den mindste konkurrence og det ved alle giver mest for pengene.

  6. Forlang livsvarig garanti. På den måde går det indkøbte aldrig i stykker.

  7. Forlang ubegrænset erstatningsansvar, så hvis et søm til femmer alligevel går i stykker, så skal leverandøren af sømmet holde det danske forsvar fri for omkostninger - uden en øvre begrænsning på beløbet.

  8. Glem alt om hvad andre gør. FMI er gud og kan derfor opstille alle de krav de har lyst til og kan opfinde - uden at leverandørerne lægger prisen for de krav oven i budprisen. FMI har nemlig opfundet magiske krav der ikke koster noget og det er derfor at de kan stille dem gratis.

  9. At indkøbe på kommercielle vilkår, og særligt at kopiere best-practice i branchen er strengt forbudt. Det skal være helt ublu vilkår og worst-practice, så man opnår den dyreste løsning.

  10. DSB og IC4 var rene amatører. Her kommer FMI - fordi at soldater og djøffer er meget bedre til at købe ind.

  Se bare hvor godt det går med både lastbiler og kanoner ;-)

 • Anmeld

  Halken

  FMI - når det ikke er dine penge - og når det ikke er dit forsvar ;-)

 • Anmeld

  Halken

  Jeg tænkte på om jeg havde været lige grovhumoret nok med FMI, men jeg er sørgeligt blevet overhalet af virkeligheden i en nyhed der er gået Andreas næse forbi. I udbuddet om patruljekøretøjer er der nu kun to firmaer tilbage, nemlig General Dynamics og General Dynamics. Hvis det lyder som at de laver en gentagelse af lastbilsindkøbet, så er det fordi at det er det. Amerikanerne er ved at købe JLTV, men FMI er i tvivl om det US er ved at købe 17000 af er godt nok til Danmark:

  "– Vi er endnu ikke helt skarpe på om Oshkosh programmet overhovedet lever op til de mindstekrav vi har sat på køretøjet. Så når vi er færdige med vores ordinære udbudsproces, ser vi på det tidspunkt hvordan FMS casen ser ud… og om det reelt er en option. Og afhængig af hvordan settingen er på det tidspunkt (foråret 2017, red.), så må vi forholde os til det.

  – Pointen er, at målet fra vores side som indkøbsorganisation, er at vi er nødt til at sikre os at markedet er undersøgt, så Hæren i sidste ende får det bedste produkt, til den bedste pris, slutter Mærkedahl."

  Gad vide om de mindstekrav er fordi at den danske olivengrønne ikke er den samme som den amerikanske?

  Krigeren skriver:
  "ca. $258.000. En pris der anslås at være under halv pris af konkurrenterne."

  Amenaltså. Hvis de fortsætter med noget der reelt er singlesource, så ender det med at koste en krig som sædvanlig og vi får noget helt unikt dansk.
  Amerikanerne har en hyldevare. Køb den og lav lidt ændringer fordi at med 17.000 og skal bruge 55.000 styk så sørger economy of scale for at de bliver noget billigere end hvis man køber 36.

  "I juni 2016 bekræftede British Ministry of Defence, at de ligeledes overvejer en FMS aftale på 450-1.500 stk Oshkosh JLTV i forhold til FMS aftale.
  Litauen, Holland, Polen, Kroatien og Norge er også på listen over potentielle JLTV købere."

  Og vores allierede, ud over US, kan også ende med a bruge det.
  Ja, ja, man skal ikke gøre noget der er smart hos FMI.

  http://krigeren.dk/patruljekoeretoejer-to-kandidater-og-en-amerikansk-joker/

 • Anmeld

  Gerd Berlev

  Men hvordan går det med de kanoner? Mødet der skulle afholdes i FAD-regi idag med orientering fra de to sidste udbydere er aflyst, ihvertfald på det sted, der blev oplyst, da mødet blev indkaldt.
  Og slår man så op på igangværende udbus hos forsvarsministeriet, tja ... hvor blev det lige af?

 • Anmeld

  Gerd Berlev

  Udbuddet er stadig at finde her: http://www.fmi.dk/materiel/udbud-i-gang/artillerisystem/Pages/forside.aspx men ikke på forsvarsministeriets opslag over igangværende udbud.
  På FADs hjemmeside ligger henvisningen til mødet stadig, men linket virker ikke.