Æbler og pærer blandes i missildebat

To forskellige ting blandes ofte sammen, når medier og politikere beskæftiger sig med eventuelt dansk missilforsvar, sådan som det er tilfældet i disse dage.

Det ene er NATO’s ballistiske missilforsvar, ballistic missile defense (BMD), der p.t. består af amerikanske fregatter med AEGIS-radarer og SM-3 missiler samt to landbaserede AEGIS-ashore anlæg i Rumænien og Polen. NATO’s BMD er tiltænkt som et forsvar af Europa mod ballistiske missiler fra Iran og lignende slyngelstater. SM-3 missilerne sendes afsted og rammer de fjendtlige missiler ude i rummet. NATO BMD kan ikke beskytte os mod russiske ballistiske missiler. Det er det ikke avanceret nok til og det er ikke meningen. Det kan heller ikke beskytte os mod de Iskander-M missiler, som russerne har opstillet i Kaliningrad eksklaven. De forlader nemlig slet ikke jordens atmosfære.

Helle Thorning-Schmidt lovede på NATO-topmødet i 2014, at Danmark ville stille med mindst én fregat udrustet med radarkapacitet til at detektere fjendtlige ballistiske missiler og indgå i NATO BMD. Et løfte som nuværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fornyligt forsikrede, at regeringen agter at holde.

Login