Nexter vinder artilleriudbud - Scania vinder lastbiludbud

Forsvarsforligskredsen har i dag valgt franske Nexters CAESAR pjece som Danmarks nye artilleri og lastbiler fra Scania.

Pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet:

Nyt materiel til Forsvaret

Login

 • Anmeld

  Christian B

  Over på krigeren skriver de at Nexter vandt artilleri udbuddet, fordi at deres bud var det billigste. Det lyder da utroligt eftersom Caesar er klart den mest advancerede kandidat.

  Så Nexter må virkelig have villet vinde den danske ordre. Måske for at kunne bruge Danmark som reference på Caesar 8x8, når de skal prøve at sikre sig rigtig store ordrer.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  Det er rigtig godt for hæren at de nu endelig får afgjort de indkøb, så de kan få noget af det materiel, der har manglet i rigtig lang tid. Så først og fremmest tillykke til hæren!

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Men så blev der alligevel et israelsk indslag.
  http://elbitsystems.com/media/CARDOM.pdf

 • Anmeld

  Tumms

  Tillykke til forsvaret, hæren og artilleriet med de nye pjecer. Bliver spændende at følge. Endelig noget stærkt tiltrængt tung indstøtte. På høje tid...Godt anskaffelsen ikke endnu engang blev syltet.

  Håber dog, måske lidt naivt, at der med tiden indkøbes nogle flere artillerisystemer, og det gerne i form af bæltebaserede haubitzere med pansret tårn, til øget personelbeskyttelse.

 • Anmeld

  Tumms

  Håber i hvert fald, at forsvaret udnytter muligheden for at indkøbe yderligere 6 pjecer.

  http://www2.forsvaret.dk/nyheder/overige_nyheder/Pages/NytmaterieltilHaeren.aspx

 • Anmeld

  Halken

  Manglen på panser kommer til at koste menneskeliv, når de sendes til Mellemøsten og en talibaner får kløe i sin AK47. De krige hvor at der var en front og relativt roligt bag fronten er ikke de krige som vi har kæmpet i de sidste 20 år i Irak, på Balkan eller i Afghanistan. Det er krige uden kontrol, og uden kontrol så er det nærliggende for en talibaner at lægge sig ved siden af artilleriet og vente på at mandskabet skal ud for at lade kanonen. Småkage. Så nu skal resten så enten bevæge sig ud og hjælpe dem der er skudt, eller også skal de kalde efter kavaleriet. Det er en træls situation uanset hvordan at man ser på den. Særligt for dem der mister livet fordi at de skulle spare lidt. Så nu skal kanonerne følges af infanteri, som kan holde talibanerne lidt på afstand. Det betyder at vi skal sende flere tropper ud for at løse opgaven. Og selv det infanteri vil være sårbart. Hjulbaserede er også mere bløde i forhold til IEDs.
  Det er helt gak at købe kanoner som ikke kan genlades bag panseret, da det sætter mandskabets liv på spil unødigt.
  Som nummer to er det dumt at købe kanoner uden bælter, da den øgede tid det tager den at sætte op og komme afsted igen, er tid som fx russerne vil vide at udnytte. Det har de bevist i Ukraine.
  Sekundært er kanontypen ikke brugt af vores allierede.
  Sekundært så er det endnu en leverandør der skal ind med en lastbil, nemlig Tata, så sammen med Scania og MAN er det tre leverandører af lastbiler til forsvaret, og dermed tre sæt reservedele, manualer mm. Men det bør slet ikke være hjulbaserede artilleri.

  Så at vælge Scania som leverandør af lastbiler er lige så tosset. Vælg MAN som vi havde i forvejen og som bruges af tyskerne i stor stil.
  Vælg K9 eller Pzh2000 som artilleri, da Norge/Finland bruger den første og tyskerne/hollænderne bruger den sidste og den er bygget på et leopard chassis, så der er noget carry over.

  Har forsvaret ingen ansat der ved en minimum om logistik og omkostningsoptimering?

  Det er her ikke en god dag for det danske forsvar og de valg kommer til at koste penge. Jeg vil gerne se TCO for de forskellige alternativer herunder synergieffekter, når man kan nøjes med færre platforme og færre leverandører.

  Nå, men så får de vel valgt Eagle V eller endnu værre den tyrkiske til patrujle. ??

  Amenaltså. Det er svært at finde på noget pænt at sige om de valg der er truffet i dag.

 • Anmeld

  Halken

  Jeg håber virkeligt at der er noget jeg ikke ved og at jeg derfor tager fejl i det jeg skriver. ??

 • Anmeld

  Jens Juul

  Det pæne man kan sige er, at der endeligt er truffet et valg. Når vi nu dødpine skal have hjulbaseret artilleri, så lad os i det mindste få det nu. Det er åbenbart det bedste vi kan få efter års indkøbsproces. Ellers er jeg helt enig med Halken...

 • Anmeld

  Jens Juul

  Hvis man blot kunne montere et AGM modul på nexters 8x8 platform, så ville det være interessant

 • Anmeld

  Per Sørensen

  Ikke den store erfaring med kanoner or artelleri. Men måske er mobilitet og det at kunne opstille og afskyde en hurtig salve og så komme væk meget hurtigt et parameter? Med battle field radarer som AN/TPS80 (G/ATOR) så vil positioner hvor artelleri eller morterer skyder fra hurtigt blive et mål. Så et kraftigt pansretog tungt køretøj vil hurtigt blive et let mål. Selvom 8x8 varianten er tungere så er systemet så vidt jeg forstår det selvladende, simpelet og meget hurtigt at bruge. Men måske forkert? Men de nye battle field radarer og C4ISR bliver stationære platforme særdeles særbare. Så mobilitet er måske nøglen istedet for en langsom stor, tung og bæltedrevet platform

 • Anmeld

  Per Sørensen

  Beklager slå fejl. Gik lidt stærkt. "Artilleri" . Så har man da lært lidt idag :-) En anden stor fordel ser ud til at være vægt og størrelse. Den nye pjece kan være i en C130 så vi kan fragte dem rundt i verdenen efter behov istedet for at skulle sejle et bæltekøretøj.

 • Anmeld

  Halken

  Jeg skal ikke gøre mig til ekspert på artilleri, men når jeg ser den her video, så er der fire mand som hopper ud af Nexter for at gøre ting og sager inden at de kan skyde og gøre ting og sager efter at de har skudt.
  Hvis den film er korrekt i forhold til hvad der er nødvendigt for at skyde med Nexter, så ved jeg godt hvad jeg gerne vil vælge som mandskab, både i forhold til et scenarie som Afghanistan, men også i forhold til Russerne. Russerne har vist sig super effektive til at bruge droner og aa-radar til at pille ukrainsk artilleri fra hinanden.
  Er der nogen som ved om det er sådan at en Caesar skal betjenes med at mandskabet skal ud og tidsmæssigt passer det?

  https://www.youtube.com/watch?v=KOwQNJ8nTE8

 • Anmeld

  E. Petersen

  Endeligt faldt købet på plads - Yderst tilfreds.

  Kender ikke vores fremtidige behov, men har altid undret mig over, vi havde et setup men ikke brugbart artilleri.

  Har set folk med en vis erfaring allerede er utilfreds med købet men havde samme tanke som dig Per.

  Har set videoen og i det øjeblik enheden stopper går det hurtigere med den pansrede version mht klargøring ingen tvivl om dette.

  Men til nærforsvar vil hjul så ikke være at foretrække mht. til mobilitet ??

  . Specielt i dansk terræn med masser af stier/skov blød undergrund vil en hjulbaseret køretøj da kunne skifte position måske optil dobbelt så hurtigt jvf. hastighed. så ved et skifte på 5 km i afstand vil et hjulbaseret køretøj måske være fremme flere min før ??

  Kan dog se, at mandskabet vil være betydelig mere udsat. Der tænker jeg så, er ideen ikke man typisk dirigerer ild ind fra lang afstand 15-20 km+ og kravet til max rækkevidde på 40km bekræfter dette.

  Jeg aner intet om artilleri og sikkerhed - men man kører vel ikke ind i et ikke afsikret område(Afghanistan scenarie), hvis man er bange for at fjende er tæt på - så har man vel et "beskyttelses setup med" eller ???

  Håber et par erfarne folk måske lige hjælpe hvis jeg er helt "galt i byen".

 • Anmeld

  E. Petersen

  Og så kunne jeg ikke lade være med at "nørde" lidt i videoen

  Jeg ved som sagt ikke meget om artilleri, men har arbejdet en del i "lean"

  og der må jeg bare sige hold da op hvor er det franske artilleri ineffektivt de første 20 sek.

  Positionering af enheden startes fra bagenden, hvorfor sker det ikke fra Førerhuset.

  2. Hastigheden kan speedes væsentlig op (vi taler om livsvigtige sekunder).

  3. en af personer står mere eller mindre og er passiv under hele klargøringen = bedre fordeling af opgaver.

  Hvis alt dette blev bragt på plads vil jeg vove den påstand at enheden kan skyde efter max 37 sek. mod nu 52 sek. sammenholdt med K9 på 28 sek.

  Og hvis nogen kalder mig "nørd" er det ok :-)

 • Anmeld

  David

  Når nu i linker til den version Danmark IKKE har købt, og skriver en masse sludder og vrøvl- bliver jeg nødt til at blande mig. Her kommer link til den version Danmark HAR købt. Den er med auto lader, og med en vægt på +30 tons- dermed er den for tung til C130.

  https://www.facebook.com/735571209851525/videos/1404202949655011/

 • Anmeld

  David

  Om de kloge hoveder i det Danske forsvar har en plan for at skille lortet ad- og sende det ad 2 omgange med C130- ved jeg ikke.
  Men det havde nok været mere smart at satse på 2 forskellige systemer. F.eks M777 til at sende udenlands, og nogle af de førnævnte PHZ 2000 eller K9.

 • Anmeld

  Per Sørensen

  @David.

  Har ikke forsøgt at være ekspert. Men kender til C4ISR og hvordan man allerede tracker det/de første projektiler og dermed kender affyringspositionen meget hurtigt. Der er ingen video med 8x8 og autolader in action. Men kunne dog se at pjecen kan fragtes med C130 så man kan nok fragte ammunitionen i fly nr 2...hvad ved jeg. Holder mig til radarer :-)

 • Anmeld

  Halken

  Jeg ser stadigvæk en flok folk der stiger ud af køretøjet for at betjene kanonen. Det løser ikke problemet med at mandskabet bliver ofre for snitskytter.
  Det gør heller ikke at de kommer lige så hurtigt væk som K9 gør.

 • Anmeld

  Per Sørensen

  Artilleri er vel placeret et godt stykke bag fronten og snigskytter. Fodfolk og kampvogne bliver så støttet af artilleriet. Truslen for modild er nok langt større.

  http://www.militaryaerospace.com/articles/2014/12/gator-linux-software.html

  Men et meget billigt og præcist våben system versus smart bomber og missiler hvis man måler kroner pr skud/kill ratio

 • Anmeld

  E. Petersen

  Et indlæg fra "krigeren" omkring transport i fly af det nye artilleri


  "Fordi en C130 kun bliver brugt til troppe transport foruden SOF-styrker og deres lir. Alt andet bliver transporteret i C17 osv."

  Ved ikke om det passer.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Per Sørensen

  CAESAR 8 x 8 vejer 30 tons, og med maks. cirka 20 tons last på en C-130 bliver der nok ikke flyttet mange kanoner med det fly.

 • Anmeld

  Rytteren

  Nu kan jeg desværre ikke se FB videoen før jeg kommer hjem. Men til CAESAR 6x6 vs K9 videoen, er det værd at bemærke at tiden fra skud til scoot er hhv 22sek og 37sek (ca). Altså "kun" 15sek forskæld.
  Hvis jeg har forstået det rigtigt, er det denne tid der er den vigtigste.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @Halken

  Mht. til klargøring er scenariet det samme når de skal væk.

  K9 kører 20 sek. efter skudafgivelsen og efter 20 sek. er mandskabet også klar til at køre væk med Nexter systemet - man venter kun på armene køres op. Hvis det var nødvendigt det skulle ske hurtigere havde man vel designet køretøjet efter det.

  Mht. til snigskytter stillede jeg et spørgsmål som uerfaren artillerist omkring kravspecifikationer.

 • Anmeld

  Tumms

  Angående flytransport af tungt materiel, så har vi/DK tidligere benyttet os af lejede Ukrainske transportfly, bl.a. til transport Leopard- kampvogne, og man kan vel fremover forestille sig noget lignende med artilleri.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Tumms

  Det var nu også for bare at bemærke at 8 x 8 modellen er del tungere end den 6 x 6 som Frankrig fløj til Mali i en C-130.

 • Anmeld

  Tumms

  Har selv tidligere og af flere årsager udtalt betænkeligheder ved både den franske og israelske artilleriløsning. Jeg havde umiddelbart hellere set et system på bælter og med lukket tårn...Men når det er sagt, så glædes jeg nu først og fremmest over at der endelig er foretaget et valg, så vi ikke kan råde over artilleri og dermed tung ildstøtte.

  Selvfølgelig er der en potentiel risiko forbundet med "ubeskyttet" personel udenfor i forbindelse med kanonbetjening, men der har der jo altid været i forbindelse med trukne artillerisystemer, det både ældre og nyere haubitzere. Se bare på amerikanske M777 som anvendes flittigt af mange lande/allierede.
  Og trods K9 og andre systemers hurtigere "Shoot and scoot" end bl.a. Ceasar, så er sidstnævntes reaktionstid faktisk ganske god/hurtig. Uanset artillerisystemet, så er artilleriets overordnede fordel fortsat, at det indsættes langt bag fronten og er langtrækkende, hvilket tilsammen ofte i sig selv er nok til man kan nå at komme væk eller til forberedt skiftestilling i umiddelbar nærhed. Naturligvis er ovenstående ingen garanti mod "counter battery fire", især ikke oppe imod en ligeværdig eller teknologisk overlegen modstander. Men en sådan garanti/sikkerhed vil man jo under ingen omstændighed have i en egentlig krigssituation.
  Det er i øvrigt en myte, at vor gamle M109 var specielt godt pansret. Da jeg var ved artilleriet husker jeg tydeligt, at vi fik at vide, at man flere steder sagtens ville kunne skyde igennem med gevær M75, altså 7,62mm.
  Uanset pansring eller ej, tror jeg ikke vi behøver frygte eller overdrive risikoen for, at en enkelt fjende med eksempelvis en AK47, uhindret vil kunne nedkæmpe et artilleribatteri. Ganske vist vil mindre enheder bag fronten altid udgøre en risiko, men haubitserne operere aldrig alene (i hvert fald ikke da jeg var ved Kongens Artilleriregiment). Med M109 opererede vi dengang altid i enten halv- eller helbatterier, altså 3 eller 6 haubitzere, tæt fulgt af skydecentraler, målere, mekkere og forsynings/- folk, bevæbnet med bl.a. 12,7mm., altså tungt maskingevær. Selv hvis ovenstående organisation skulle have ændret sig betydeligt, eksempelvis i form af færre kanoner og indbygget skydecentral. Så vil det være relativt nemt at nærsikre en ildstilling, eksempelvis ved at udruste Ceasar med en Overhead Weapon Station(OHW), som vil kunne betjenes indefra den pansrede kabine.

 • Anmeld

  Tumms

  @ Lars-Henrik Arvedsen

  Forstået og helt enig.

  Jeg ønskede også bare at gøre opmærksom på hvorledes DK tidligere har løst sådanne lufttransporter, og muligvis også vil kunne gøre det ved evt. udsendelse i fremtiden.

 • Anmeld

  Jens Juul

  Tak for video af Caesar.

  I videoen er der stadig en person som loader hvert projektil.

  I følgende video siges den at være fuldt automatisk!? Er der nogen som kan forklare?

  https://www.youtube.com/watch?v=feAiof1-aLQ

 • Anmeld

  Christian B

  @Jens Juul

  Jeg tror det skal forstås sådan at indfødningen af granat og drivladning i kanonkammereret foregår automatisk på Caesar 8x8.

  På Caesar 6x6 er det kun granaten der bliver ført ind automatisk, mens drivladningen bliver stoppet ind manuelt.

  Men i videoen fra Eurasatory er der vist en Caesar med et automatisk magasin, hvor granaten bliver bragt hen til robot-armen. Dvs. at ladningen af granaten kan foregå fuldautomatisk hele vejen. Drivladningen derimod, som heller ikke vejer så meget, bliver taget manuelt ud, og lagt på "laderammen".

  Den Caesar vi ser de danske artillerifolk teste mangler det automatiske magasin. Så måske har Danmark fravalgt det, eller også er det noget der kommer senere, når det er færdig udviklet?

  Kunne ellers være spændende, hvis det automatiske magasin virkede. Og hvis man lavede håndteringen af drivladning på samme måde, så ville man i princippet kunne betjene kanonen med to mand siddende i kabinen!

 • Anmeld

  Jens Juul

  Er der nogen som ved mere om dette?
  Fuld automatisering ville være en spændende løsning - og vel ret oplagt, når man alligevel er så langt med automatiseringen. Forhåbentlig er det ikke noget som spares i vores variant.

 • Anmeld

  Henrik Andersen

  Om beskyttelse af kabinen på militære lastbiler:

  "Ingeniøren har besøgt Scania, en af FMI’s fem prækvalificerede lastbilleverandører, i Stockholm-forstaden Södertälje for at se, hvordan man sikrer forsvarets lastbiler mod trusler som miner, vejsidebomber og artilleribeskydning.

  Beskyttelse på Stanags trin 3 indeb­ærer ballistisk beskyttelse mod op til 7,62 x 51 mm panserbrydende ammunition på 30 meters afstand, minebeskyttelse mod sprængladninger på op til 8 kg under hjul og kabinegulvet samt artilleribeskyttelse mod kaliber 155 mm på 60 meters afstand"

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  Her er en film af CAESAR 8x8 med delvis dansk besætning
  Man bemærker at der også er franske uniformer til stede:

  http://www.forsvaret.tv/#!/video/1E2E9537

 • Anmeld

  E. Petersen

  Her er et andet opslag fra krigeren fra en der nok ved lidt mere om artilleri

  "Med ca. 40 km rækkevidde og hurtig og skjult autonom indsættelse i meget kort tid til at affyre eks. 3 præcist styrede granater, der lander samtidigt i målet, og et hurtig stillingsskifte, så har moderne kanoner ikke helt brug for samme pansring som de langsommere pansrede haubitser fra 1964, der typisk blev placeret i et stillingsområde med 6 haubitser tæt på hinanden"

 • Anmeld

  Tumms

  @ Lars-Henrik Arvedsen

  Tak for godt link/video.

  Viser med tydelighed i hvert fald et af denne systems fordele, nemlig det i mine øjne "halv- automatiske" ladningssystem. Det bl.a. vil skåne kanonbesætningen i forbindelse med længere tids kontinuerlig skyd- afgivelse. Ikke så meget slæben og løften.
  Genladning og ny ildafgivelse synes i øvrigt at gå ret hurtigt.

 • Anmeld

  Halken

  Jeg syntes ikke at jeg kan se at Nexter kan affyre en slave som lander i målet samtidig, som fx PzH2000 eller K9 kan, da den autoloader er alt for langsom, eller hvad?

  Pansringen af tårnet er vigtig fordi at den beskytter mandskabet mod sniperfire. Det er trods alt det største problem i Afghanistan og lignende områder, hvor at man ikke har 100% kontrol. Det handler ikke om at man skal nedkæmpe et batteri, men skyder man et par af kanonbesætningen, så har man skabt en masse bøvl og enten skal man ind med infanteri og sikre området (det kan koste endnu flere liv) eller flytte batteriet. I alle fald er den egentlige operation blevet forstyrret og ildstøtten forstyrret. Og det er drøn træls for dem der mister livet og dem der skal vente en halv time mere på ildstøtte.

  Amerikanerne bruger kun M777 når de er tvunget til det pga logistikhensyn. Ellers har de en 100% opgraderet paladin M109A7 som er pansret.

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Halken

  Du kan jo sætte dig til at regne på det. Tag tid mellem skud fra video, og beregn længden af parablen for et højt skud, og tilsvarende for et lavt skud, samt det ind imellem. Du kender jo hastigheden :-).

 • Anmeld

  leif

  Hvor skal artilleripjecerne deployeres???De skal vel ikke bare være på stand-by i Oksbøl???Det ville være rimeligt at udstationere mindst et batteri med de nødvendige støttefunktioner på f.eks. Vordingborg Kaserne,hvor man vel har de fornødne strukturer til at huse dem!!Artilleriet skal vel ikke kun være for Jyderne????

 • Anmeld

  Halken

 • Anmeld

  Lars-Henrik Arvedsen

  @ Halken

  Det er også derfor man har en ganske enkel computer software til jobbet. Enkel i.f.t. så meget andet.

 • Anmeld

  Tumms

  @ Halken

  Nu er jeg ikke inde i præcis hvornår amerikanerne anvender deres forskellige artillerisystemer. For ja helt rigtigt- de har forskellige, herunder M109A7 Paladin. Men det er i denne sammenhæng uinteressant, for det viser ikke andet end, at amerikanerne har meget og forskelligt materiel, herunder naturligvis også indenfor artilleri. Husk i den forbindelse på, at amerikanerne og i øvrigt de fleste lande i verden, i modsætning til DK ikke er gået væk fra trukne artilleriløsninger.
  Og at amerikanernes mere end 1,001 bestilte M777 systemer, 580 til Marinekorpset og 421 til hæren og Nationalgarden, nærmeste kun skulle udgøre en logistikmæssig nødløsning, den skal jeg se stærke beviser for at tro på. I øvrigt har også andre lande og allierede valgt at anskaffe M777, herunder Canada og Australien.
  Ang. Afghanistan og sniperfire mod artilleri: Så kan denne trussel ikke have været stærkt overhængende, da netop den engelske artilleristøtte - som vi/DK lukrerede på - kom fra faste/forberedte ildstillinger, beliggende inde i lejre. Altså gemt/beskyttet bag mure, betonelementer og/eller hesko bastion, hvorfor netop fladbaneild fra AK47 og andre alm. håndvåben ikke udgør nogen større fare. En engelsk ildstøtte som i øvrigt ikke "bare" kom fra MLRS, men også
  den trukne L118 105mm light gun. En meget produceret og eksporteret artilleripjece.
  Personligt tror jeg også DK artilleri vil blive anvendt på lignende vis i fremtiden, åltså langt bag fronten og det i forberedte stillinger (i hvert fald i nogen grad), hvis de skulle blive indsat internationalt. Og skulle der opstå situationer, hvor der under forskydning, opstår akut behov for tung ildstøtte, så kan medfølgende støtteenheder, personel og OHW foretage sikring. Men nej, ingen garanti...det er der jo heller aldrig i kamp.

 • Anmeld

  Jan Nielsen

  Ved Budwan (Armadillo) blev støtten leveret af MLRS, der hver dag kørte kort udenfor lejren, og afgav ild, hvorefter den rullede tilbage, undtagen da Taleban i ly af sandstorm, hvade gravet en ladning ned, som MLRS påkørte. INgen skudafgivelse de næste dage!

 • Anmeld

  Jens Juul

  Kan Caesar kun afgive ild fremad +/- ca 45 grader?
  Ellers må laderen vel have problem, eller hvad?
  Hvis korrekt er det vel ulempe i forhold til K9 og lignende.

 • Anmeld

  Halken

  @Tumms

  Tak for opklaringen. Det kræver vel så at man kun operere i områder hvor at man har en base som kan bruges til formålet som er tæt nok på.

 • Anmeld

  Christian B

  @Jens Juul
  Kunne ikke lige finde nogen tal i farten, men er ret sikker på at vi taler max 20 grader til højre og venstre for begge de to kandidater på lastvogn. Så hvis vi skal lave counter-battery fire, så skal hele lastvognen drejes i den rigtige retning før man kan skyde tilbage...

 • Anmeld

  Tumms

  @ Halken

  Absolut sikkerhed og nul risiko er nok en utopi, når vi tale kamp og missioner i den skarpe ende, og det uanset hvilket artillerisystem.
  Men jo, du har helt ret, personel til artillerisystemer, med mere eller mindre manuel skytsbetjening uden for, vil umiddelbart være mere udsatte...Men trussels- niveauet vil som sagt afhænge af mange forskellige missions parametre. Hvilken fjende er man oppe imod, operere pjecen alene eller i par o.s.v. Operere man i et velkendt og afgrænset missionsområde, fra forberedte og beskyttede "firebases", kendt fra Vietnam til Afghanistan...eller i større ukendt terræn og ukendt trussel. I sidste tilfælde er det, at jeg vurdere, at haubitzerne kan have behov for mere beskyttelse, eksempelvis i form af medfølgende sikringspersonel og/eller OHW. Skal man pludselig afgive tung ildstøtte i et nyt område, og eller ikke vælger ild- stilling i og tæt ved fremmed bebyggelse og dermed befolkning, vil risikoen være minimal. Man vil jo kun opholde sig i pågældende stilling ganske kort tid. Valg af egnet stilling er naturligvis afgørende i enhver trussels- vurdering.

 • Anmeld

  Tumms

  Mener også at have læst, at haubitzeren på Ceasar 6x6 på Sharpe- lastvognen maks kunne korrigere 15-17 grader til hver side. Har ikke lige kunnet finde lignende til for Ceasar 8x8, men nok ikke helt usandsynlig at noget lignende er tilfældet. Retning og placering når man kører ind i stilling bliver med andre ord af en vis betydning. Men er man under forskydning/fremrykning og over radio/pc får koordinater til en firemission, så er det jo også til at rykke rigtigt i stilling.

 • Anmeld

  Jens Juul

  Ja, hvis man selv kører i stilling, så er det næppe et problem. Men hvad hvis den bruges til beskyttelse af fremskudt base eller område som i Afganistan - f.eks. mod morter eller raketangreb? Hvis man skal til at flytte lastbilen inden man kan skyde tilbage, så er det vel ikke sikkert at angriberen venter.

 • Anmeld

  Tumms

  @ Jens Juul

  Nej, modstanderen må formodes ikke at vente...

  Ved ikke hvor lang tid man må påregne for at korrigere sidevers- retning ved flytning af Tatra- lastvogn, men nogle minutter må det formodes at tage. Interessant problemstilling, men kan ikke umiddelbart vurdere hvor stort. Afhænger jo også af hvor mange artillerisystemer man råder over på pågældende lokalitet og ikke mindst hvordan disse er indsat og positioneret.

 • Anmeld

  Christian beier

  Elendigt system.
  Langsomt og ved angreb på det, let at knuse.

  Man skulle have købt noget pansret eller købt Archer.

  Det her er en gang rust !

 • Anmeld

  Jens C. Hansen

  Mht. manglende pansring ifht. snigskytter, så kunne man vel køre nogle let pansrede lastbiler i stilling omkring den under affyring?
  Hmm, det er måske derfor der skal indkøbes så mange lastbiler? =)

 • Anmeld

  H. Eriksen

  Til skræk og advarsel, har jeg samlet nogle citater fra nærværende tråd.
  Citaterne viser et flertal af kommentatorer, som er Pro Regeringens valg.
  En veritabel ”KØB lige meget hvad” kampagnen, ledet af Lobbyister og Cheerleaders.

  De udvalgte kommentatorer udtaler sig gerne:
  Uden at vide noget som helst om Artilleri.
  Uden at vide noget om de forhold som vore soldater indsættes i under internationale operationer.
  Uden at vide (hvor lille) Artilleriets opgave bliver, til forsvar af Dansk territorium.
  Uden basal kendskab til Militær logistik generelt, og bevægelse i terræn med tungt materiel.
  Uden evne til at forestille sig fjendes modforanstaltninger til det valgte system.
  Og samtidig erkender kommentatorerne de eklatante fejl ved Regeringens valg af Artilleri.
  Med den bevågenhed som dette forum har af politiker (som generelt har mindre forstand på forsvar end brugerne herinde) så får de følgende kommentarer både menneskelige og især økonomiske konsekvenser, når politikerne agerer iht den slags udtalelser.

  Simon Petersen siger:
  Det er rigtig godt for hæren at Regeringen nu endelig har valgt noget materiel.

  Per Sørensen siger:
  Jeg har Ikke den store erfaring med artilleri.

  Selv om 8×8 varianten er tungere end bælte drevet artilleri, så er Nexter systemet selvladende, simpelt og meget hurtigt at bruge. Men det er måske forkert?
  Måske er mobilitet (Shoot and Scoot) et parameter?

  Den nye pjece kan være i en C130 så vi kan fragte dem rundt i verdenen efter behov i stedet for at skulle sejle et bæltekøretøj. Nexter pjecen kan fragtes med C130 og så man kan nok fragte ammunitionen i fly nr 2…hvad ved jeg.

  Artilleri er vel placeret et godt stykke bag fronten og snigskytter ?
  Truslen for modild er nok langt større end sniper fire.

  Nexter et billigt og præcist våben system hvis man måler kroner pr skud/kill ratio

  E. Petersen siger:
  Endeligt faldt købet på plads – Yderst tilfreds.
  Jeg aner intet om artilleri og sikkerhed.
  Kender ikke vores fremtidige behov. Men Jeg er enig med Per.

  Til nærforsvar i Danmark vil hjul så ikke være at foretrække aht. til mobilitet ?

  Er ideen ikke at man dirigerer ild ind fra lang afstand 15-20 km+ ?

  Man kører vel ikke ind i et ikke afsikret område (Afghanistan), hvis man er bange for at fjende er tæt på – så har man vel et beskyttelses setup med eller hvad ?

  Jeg har arbejdet en del i lean (optimering/besparelser), og hold da op hvor er det franske artilleri ineffektivt de første 20 sek.
  1) Positionering af enheden startes fra bagenden, hvorfor sker det ikke fra Førerhuset.
  2) Hastigheden kan speedes væsentlig op (vi taler om livsvigtige sekunder).
  3) en af personer står passiv under hele klargøringen = bedre fordeling af opgaver.
  Hvis alt dette blev bragt på plads vil jeg vove den påstand at enheden kan skyde efter max 37 sek. mod nu 52 sek. sammenholdt med K9 på 28 sek.

  Hvis det var nødvendigt at Nexter betjening skulle ske hurtigere havde man vel designet køretøjet efter det.

  C130 bliver kun brugt til troppe transport foruden SOF-styrker og deres lir.
  Alt andet bliver transporteret i C17. Ved ikke om det passer.

  Mht. til snigskytter stillede jeg et spørgsmål som uerfaren omkring kravspecifikationer.

  Med ca. 40 km rækkevidde og hurtig og skjult autonom indsættelse i meget kort tid til at affyre eks. 3 granater, der lander samtidigt i målet, og et hurtig stillingsskifte, så har moderne kanoner ikke brug for samme pansring som de langsommere pansrede haubitser fra 1964, der typisk blev placeret i et stillingsområde med 6 haubitser tæt på hinanden.

  Tumms siger:
  Jeg glædes over at der endelig er foretaget et Valg.
  Håber forsvaret udnytter muligheden for at indkøbe yderligere 6 pjecer.
  Håber at der med tiden indkøbes nogle flere artillerisystemer, i form af bæltebaserede haubitzere med pansret tårn for øget personelbeskyttelse.

  Selvfølgelig er der en potentiel risiko forbundet med “ubeskyttet” personel i forbindelse med betjening, men der har der jo altid været med gammeldags artillerisystemer.
  Se bare på amerikanske M777 som anvendes flittigt af mange lande/allierede.

  Artilleriets overordnede fordel er at det indsættes langt bag fronten og er langtrækkende, hvilket er nok til man kan nå at komme væk.
  Naturligvis er ovenstående ingen garanti mod “counter battery fire” fra en ligeværdig modstander.
  Men en sådan sikkerhed vil man jo under ingen omstændighed have i en krig.

  Det er i øvrigt en myte, at vor gamle M109 var specielt godt pansret.
  Man kan flere steder sagtens skyde igennem en M109 med gevær M75, altså med 7,62mm ammo.
  Uanset manglende pansring behøver vi ikke overdrive risikoen for, at en enkelt fjende med eksempelvis en AK47, vil kunne nedkæmpe et artilleribatteri.
  Ganske vist vil mindre enheder bag fronten altid udgøre en risiko, men haubitserne operere aldrig alene.
  I min tid opererede vi altid med halv- eller helbatterier, altså 3 eller 6 haubitzere, tæt fulgt af skydecentraler, målere, mekkere og forsynings/- folk, bevæbnet med bl.a. 12,7mm. maskingevær.
  Selv hvis ovenstående organisation skulle have ændret sig til færre kanoner og indbygget skydecentral. Så vil det være relativt nemt at nærsikre en artilleri stilling ved at udruste Ceasar med en Overhead Weapon Station(OHW), som vil kunne betjenes indefra den pansrede kabine.

  Nexters systemets fordele er det “halv- automatiske” ladningssystem.
  Det bl.a. vil skåne kanonbesætningen for meget slæben og løften.

  Nu ved jeg ikke hvornår amerikanerne anvender deres forskellige artillerisystemer.
  Men det er i denne sammenhæng uinteressant.
  USA Canada og Australien er ikke gået væk fra trukne artilleriløsninger.
  At amerikanerne har bestilt 580 M777 til Marinekorpset og 421 til hæren og Nationalgarden, kun skulle udgøre en nødløsning, den skal jeg se stærke beviser for at tro på.

  Ang. Afghanistan og sniperfire, Så kan denne trussel ikke have været stærkt overhængende, da artilleriet var beliggende i lejre, beskyttet bag mure, betonelementer og/eller hestesko bastion, hvorfor ild fra alm. håndvåben ikke udgør nogen større fare.
  Jeg tror at DK artilleri vil blive anvendt langt bag fronten og i forberedte stillinger, hvis de skulle blive indsat internationalt.
  Og skulle der opstå situationer, hvor der under forskydning, opstår akut behov for tung ildstøtte, så kan ekstra sikrings personel og OHW foretage sikring.
  Jeg ved ikke hvor lang tid man må påregne for at korrigere sidevers- retning ved flytning af lastvogn, men nogle minutter må det formodes at tage.
  En interessant problemstilling, men jeg kan ikke umiddelbart vurdere hvor stort.

  Min Kommentar: Et gl. ordsprog: Hvis du ikke har viden om emnet, så hold kæft og lyt.
  Jeg vil i et følgende indlæg samle citater som beskriver de forhold som artilleriet, kommer til, og arbejde under, i de scenarier som Folketinget har valgt, at Forsvaret skal kunne løse.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @H.Eriksen

  "Simon Petersen siger:
  Det er rigtig godt for hæren at Regeringen nu endelig har valgt noget materiel."

  Det har jeg ikke skrevet. Hvis du skal referere mit indlæg, så gør det venligst korrekt.
  Jeg skrev: http://nytkampfly.dk/archives/9766/comment-page-1#comment-437074

  "De udvalgte kommentatorer udtaler sig gerne:
  Uden at vide noget som helst om Artilleri."

  For det første udtaler jeg mig eksempelvis ikke om, hvorvidt det er det bedste køb forsvaret kunne foretage, om det er et dårligt køb, eller om der findes noget bedre.

  Jeg udtaler mig udelukkende om, at det er godt, at forsvaret nu endelig kan komme videre da der er foretage et valg.

  For det andet har jeg været tjenestegørende officer ved et artilleriregiment i mange år, så jeg skulle mene, at jeg ved noget om artilleri generelt.

  "Min Kommentar: Et gl. ordsprog: Hvis du ikke har viden om emnet, så hold kæft og lyt."
  Hvor mange år har du selv gjort tjeneste ved artilleriet? Eller forsvaret generelt? Og hvornår? Hvilken grad nåede du?

  Hvis du mener at folk ikke har forudsætninger for at udtale sig om indkøb af artilleri, så må det være på sin plads, at vide, hvad dine egne forudsætninger er :-)

 • Anmeld

  H. Eriksen

  Hej Igen
  Her er så nogle af de argumenter fra nærværende tråd, som beskriver hvordan det artilleri som Regeringen har valgt, kommer til at fungere i virkeligheden.

  Halken siger:
  Det er helt gak at købe Artilleri som ikke kan betjenes bag panser, da det sætter mandskabets liv på spil unødigt. Manglen på panser kommer til at koste menneskeliv, når de sendes til Mellemøsten.
  De krige hvor der var en front med relativ sikkerhed bag fronten er ikke den type krig vi har kæmpet i Irak, på Balkan eller i Afghanistan. Det er krig midt iblandt Fjender.
  Derfor kan en talibaner (lokal beboer) lægge sig ved siden af artilleriet og vente på at mandskabet skal ud for at lade kanonen. Hvorefter, Småkage.
  Derefter skal resten af besætningen så enten bevæge sig ud og hjælpe dem der er skudt, eller også skal de blive inde i et køretøj fast forankret via støtteben til jorden og tilkalde kavaleriet.
  MK: Mon fjenden kan hitte på at udløse en bombe i Nexters medbragte Ammunitions forsyning
  Det er TRÆLS for dem der mister livet pga regeringen valg.
  Med regeringens valg skal Artilleriet følges af infanteri, som kan holde talibanerne på afstand.
  Og selv det medsendte infanteri vil være sårbart.
  Det betyder at vi skal sende endnu flere tropper ud for at løse opgaven.
  Jeg ved godt hvad jeg vil vælge som mandskab, i forhold til et scenarie som Afghanistan, men også til indsættelse i de Baltiske lande.
  Droner og aa-radar har vist sig super effektive til at pille ukrainsk artilleri fra hinanden.

  Det dumt at købe artilleri på gummihjul, grundet den øgede tid det tager den at sætte op og komme væk igen. En kort tid som fjenden vil udnytte. Det har de bevist i Ukraine.
  Hjulbaserede Artilleri er også mere bløde til at modstå IEDs (vejside bomber).
  Den valgte kanontypen er ikke brugt af vores allierede. Det kan skabe problem med forsyning af Ammunition.
  Norge/Finland bruger K9 og Tyskerne/Hollænderne bruger PZH2000 som er bygget på et leopard chassis, hvilket betyder mindre reservedels lager i Hæren.

  Sekundært så har regeringen samtidigt valgt endnu en leverandør af lastbil, nemlig Tata, som sammen med Scania og MAN er det tre leverandører af lastbiler til forsvaret, og dermed tre sæt reservedele, manualer mm.
  Vælg MAN som vi havde i forvejen og som bruges af tyskerne i stor stil.

  Henrik Andersen siger:
  Mht beskyttelse af kabinen på militære køretøjer:
  NATO STANANG trin 3 indebærer beskyttelse mod 7,62 x 51 mm Ammo.
  Panserbrydende ammunition på 30 meters afstand,
  Minebeskyttelse mod sprængladninger på op til 8 kg under hjul og kabinegulvet
  Artilleribeskyttelse mod kaliber 155 mm på 60 meters afstand.
  MK: Gad vide om en scania-vabis lastet med Ammunition kan holde til det.

  Jens Juul siger:
  Det pæneste man kan sige er, at der endeligt er truffet et valg.
  Hjulbaseret artilleri er åbenbart det bedste vi kan få af politikerne efter års indkøbsproces.
  Jeg er helt enig med Halken.

  Per Sørensen siger:
  Med battle field radarer som AN/TPS80 (G/ATOR) så vil positioner hvor artilleri eller morterer skyder fra lynhurtigt blive et mål.
  Via C4ISR tracker man det første projektiler og dermed kender man affyringspositionen lynhurtigt. Med C4ISR bliver stationære platforme (beskyttet Lejr) særdeles sårbare.

  David siger:
  Den version Danmark HAR købt er med auto lader, og med en vægt på +30 tons- dermed er den for tung til C130.
  https://www.facebook.com/735571209851525/videos/1404202949655011/
  Det havde været mere smart at satse på PHZ 2000 eller K9.

  Lars-Henrik Arvedsen siger:
  8 x 8 modellen er del tungere end den 6 x 6 som Frankrig fløj til Mali i en C-130.
  CAESAR 8 x 8 vejer 30 tons, og med maks. cirka 20 tons last på en C-130 bliver der nok ikke flyttet mange kanoner med den eneste type Transport fly Danmark har.

  Tumms siger:
  DK har tidligere lejet Ukrainske (Russiske byggede) transportfly til transportere Leopard- kampvogne til fjerne destinationer.
  Jeg havde hellere set et system på bælter og med lukket tårn.
  Der er stor risiko for ubeskyttet personel i forbindelse med kanonbetjening.
  En autonom gruppe (6 skytter inkl. LMG) bag fronten udgør altid en stor risiko.
  K9 og andre systemer er hurtigere til “Shoot and scoot”.
  Der ingen garanti mod “counter battery fire” når vi er oppe mod en ligeværdig modstander.
  De gl organisation med hele batteri opstilling har ændret sig til få kanoner med indbygget skydecentral.
  Det vil være en ekstra omkostning at udruste Ceasar med en Overhead Weapon (OHW), som vil kunne betjenes indefra den pansrede kabine.

  Jens Juul siger:
  Fuld automatisering er forhåbentlig ikke noget som spares i vores variant ?.

  Christian B siger:
  I videoen fra Eurasatory kan ladningen af granaten foregå automatisk hele vejen.
  Drivladningen derimod bliver taget manuelt ud, og lagt på laderammen.
  Den Caesar som de danske artillerifolk tester mangler det automatiske magasin.

  Halken siger:
  Jeg kan ikke se nogen steder at Nexter også kan affyre en slave som lander i målet samtidig, som fx PzH2000 eller K9 kan.
  Pansringen af tårnet er vigtig fordi at den beskytter mandskabet mod sniperfire.
  Det er det største problem i Afghanistan og lignende områder, hvor at man har hele befolkningen imod sig, og aldrig kan vide sig sikker.
  Her handler det jo ikke om at fjenden behøver at nedkæmpe hele batteriet, men skyder man et par af besætningen, så har man skabt en masse bøvl og enten skal man ind med infanteri og sikre området (det kan koste endnu flere liv) eller flygte med batteriet.
  Dermed er den egentlige operation med ildstøtten til andre enheder blevet forstyrret.
  Det kan blive skæbnesvanger for dem der skal vente en halv time eller mere på at få ildstøtte.
  Amerikanerne bruger kun M777 når de er tvunget til det pga logistikhensyn.
  Ellers har de en opgraderet paladin M109A7 som er pansret.
  Valget af Nexter Artilleri betyder at man kun operere i områder hvor at man har en base som kan bruges til at sikre køretøjet.

  Tumms siger:
  I Afghanistan var den engelske og tyske artilleristøtte placeret i faste stillinger, beskyttet bag mure, betonelementer og/eller hestesko bastion, hvor alm. håndvåben udgør en mindre fare.

  Jan Nielsen siger:
  Ved Budwan (Armadillo) blev støtten leveret af MLRS, der hver dag kortvarigt kørte udenfor lejren og afgav ild, hvorefter den rullede tilbage igen.
  Undtagen da Taleban i ly af en sandstorm, havde gravet en ladning ned, som MLRS påkørte. Der var igen Artilleri skudafgivelse de næste par dage!

  Jens Juul siger:
  Kan Caesar kun afgive ild fremad +/- ca 45 grader?
  Ellers må lader Automatikken vel have et problem?
  Hvis korrekt er det vel ulempe i forhold til K9 og PZH2000.

  Christian B siger:
  Jeg er sikker på at vi taler max 20 grader til højre og venstre for begge de to kandidater på lastvogn. Så hvis vi skal lave counter-battery fire ud over disse vinkler, så skal hele lastvognen drejes i den rigtige retning før man kan skyde tilbage.

  Tumms siger:
  haubitzeren på Ceasar 6×6 på Sharpe- lastvognen kan maks dreje 15-17 grader til hver side.
  Personel til artillerisystemer, med mere eller mindre manuel skytsbetjening uden for, vil umiddelbart være mere udsatte.
  Nexter haubitzerne har behov for mere beskyttelse, eksempelvis i form af medfølgende sikringspersonel og/eller OHW.
  Valg af egnet stilling er afgørende i Nexter trussels- vurderingen.

  Jens Juul siger:
  Hvad nu hvis Nexter skal bruges til beskyttelse af fremskudt base i Afghanistan mod morter eller raketangreb, og samtidig bliver udsat for morter ild og skytter bagfra eller fra siden?
  Hvis man skal til at flytte lastbilen inden man kan skyde tilbage, så er det vel ikke sikkert at fjenden vil vente med at angribe.

  Christian beier siger:
  Elendigt system.

  Min Kommentar: Den observate læser har bemærket at jeg har lavet tilføjelser til nogle af kommentarerne, for at pin-pointe hvilke ricici vi taler om.
  Jeg har også brugt kommentarer fra Pro debatører, som taler direkte imod regeringens valg af Artilleri.

  @ Halken: Godt argumenteret.

  @Simon: Jeg uddannet under en doktrin kaldet TOTAL FORSVAR, hvilket gør at jeg har en overordnet forståelse af de forhold som alle grene af forsvaret arbejder under.

  Det virker som om yngere og især personer med vidregående uddannelser mangler den forståelse.
  Derfor er jeg stor tilhænger af genindførelse af fuld værnepligt.

  Mvh.

 • Anmeld

  Tumms

  Ha ha, hold da op. Man skal høre meget før ørerne falder af, som man siger, men det gør de da næsten her...Der fik jeg og andre da godt nok et mildt sagt besynderligt, uhøfligt og galdesurt lag. Ingen takt og tone der.

  Mangler/fisker den gode Hr. A. Eriksen IGEN efter nogle at diskutere/ævle med...
  Vist en der har fået den forkerte fod ud af sengen... "Beklager" (NOT!), at jeg sådan åbenbart har formastet mig til at give udtryk for udsagn og holdninger, som Hr. H. Eriksen ikke er enige i eller bryder sig om. Surt show! Men det kommer de så til at vende dem til, hvis de fortsætter med at læse mine indlæg. Som dansk statsborger, skatteyder, og gammel artillerist (3 år ved KAR) og i øvrigt alm. interesseret i dansk forsvar, så er det en demokratisk ret jeg påtænker at fortsætte med. Har de problemer med det, så kan de jo bare lade være med at læse og kommentere mine indlæg. En praksis jeg fremover har tænkt mig at anvende i relation til Hr. H. Eriksens indlæg. Jeg må i fremtiden prøve at bære det "savn" (NOT!).
  Heldigvis mange andre der bidrager med oplysende, interessante og høflige indspark til bl.a. diskussion.

  Naturligvis fair man er uenig i et og andet udsagn, det er jeg da så sandelig også til tider. Vel kun godt og naturligt på en sådan udmærket side som denne. Men der er så sandelig forskel på, hvordan man vælger at ytre sig. Et godt råd er altid i videst mulige omfang at behandle andre, som man gerne selv vil behandles. Beklageligvis synes Hr. H. Eriksen ikke at være af den opfattelse. I stedet forfalder han til facebook- tossernes tilgang, altså den hvor man alt for hurtigt flyver i blækhuset og giver udtryk for uhøflige ytringer.
  Hr. H. Eriksen vælger i den forbindelse tilsyneladende bevidst, gang på gang, at fejlciterer og fejlfortolker i stor stil. Uden overhovedet nogen kildekritisk respekt eller tilgang til de indlæg, som han efter forgodtbefindende klipper og indsætter fra, og det uden sigte til tidligere kontekst og helhed. Måske er målet, udelukkende et forsøg på at provokere og diskuterer udelukkende for diskussionens skyld.

  Er der i øvrigt nogen af I andre herinde, som erindre at have set noget krav fra redaktøren om, at man skal fremlægge nærmest dokumentation eller cv for på den måde at kvalificere sig til at måtte deltage i debatten herinde? Nej, vel- heller ikke jeg. Men jeg er jo ifølge Hr. H. Eriksen også bare en uvidende "lobbyist eller cheerleader". En selvtilstrækkelig og tilsyneladende alvidende mand, denne Hr. H. Eriksen.

 • Anmeld

  H. Eriksen

  Tumms skrev:
  Som dansk statsborger, skatteyder, og gammel artillerist (3 år ved KAR) og i øvrigt alm. interesseret i dansk forsvar, så er det en demokratisk ret jeg påtænker at fortsætte med.
  Naturligvis fair man er uenig i et og andet udsagn.

  Min Kommentar: ENIG

  Tumms skrev: Men der er så sandelig forskel på, hvordan man vælger at ytre sig.
  Et godt råd er altid i videst mulige omfang at behandle andre, som man gerne selv vil behandles. Beklageligvis synes Hr. H. Eriksen ikke at være af den opfattelse.
  I stedet forfalder han til alt for hurtigt at flyver i blækhuset og giver udtryk for uhøflige ytringer.

  Min Kommentar: Tumms, jeg ked af at du har følt dig så truffen af mit indlæg, for du har jo reelt bragt mange emner ind i debatten, som er vigtige ved at valg af artilleri.
  Jeg har bla. citeret dig for følgende med mine kommentarer i parentes:
  1) DK har tidligere lejet Ukrainske (Russiske byggede) transportfly til transportere Leopard- kampvogne (til fjerne destinationer).
  2) Jeg havde hellere set et system på bælter og med lukket tårn.
  3) Der er stor risiko for ubeskyttet personel i forbindelse med kanonbetjening.
  4) En autonom enhed (gruppe med 6 skytter inkl. LMG) bag fronten udgør altid en stor risiko.
  5) K9 og andre systemer er hurtigere til “Shoot and scoot”.
  6) Der ingen garanti mod “counter battery fire” når vi er oppe mod en ligeværdig modstander.
  7) De gl organisation med hele batteri opstilling har ændret sig til få kanoner med indbygget skydecentral.
  8) Du giver udtryk for at Ceasar vil være bedre rustet med evt OHW sikring.
  9) Du beskriver de faktiske forhold som artilleriet arbejdede under i Afghanistan.
  10) Du oplyser at haubitzeren på Ceasar 6×6 på Sharpe- lastvognen kan maks dreje 17 grader til hver side.
  Ovennævnte punkter kan vi takke dig for, at de nu er blevet vendt i debatten.

  Tumms skrev: H. Eriksen vælger tilsyneladende bevidst, at fejlciterer og fejlfortolker i stor stil, uden nogen kildekritisk respekt eller tilgang til de indlæg, som han efter forgodtbefindende klipper og indsætter fra, og det uden at sigte til tidligere kontekst og helhed.
  Måske er målet, udelukkende et forsøg på at provokere og diskuterer for diskussionens skyld.

  Min Kommentar: Jeg kan ikke afvise at jeg har fejlfortolket meningen med det du har skrevet.
  Jeg indrømmer, at jeg kan hitte på at skrive med en skarp pen, ikke med det primære formål at provokere brugerne herinde, men at danne et klart billede for alle dem som læser med. (Politikerne)
  Grunden til at jeg flyttet indlæg, fra hvornår de er blevet uploaded, til den sammenhæng som det drejer sig om, skyldes at det derved danner mening for de læser som ikke har den samme tekniske baggrund som dig, og andre herinde.

  Tumms skrev: Er der i øvrigt nogen af I andre herinde, som erindre at have set noget krav fra redaktøren om, at man skal fremlægge dokumentation eller cv for på den måde at kvalificere sig til at måtte deltage i debatten herinde?

  Min kommentar: Jeg er ofte blevet bedt om at dokumentere mine påstande, men det skyldes formentlig at jeg bringer emner med ind i debatten, som på forhånd er dømt politisk ukorrekte, men som har afgørende betydning for vore soldater og Danmarks sikkerhed.

  Tumms skrev: Men jeg er jo ifølge H. Eriksen også bare en uvidende “lobbyist eller cheerleader”.
  En selvtilstrækkelig og tilsyneladende alvidende mand, denne Hr. H. Eriksen.

  Min Kommentar: Det står i hvert fald klart at du ikke er lobbyist.
  Slædepisken kan ha været for bredspektret denne gang, og jeg ked af at du har stået i skud linien, Tumms, det fortjener du ikke.
  Jeg vil herefter være mere varsom med den skarpe pen.
  Mvh.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Så har der været skriverier om vores national økonomi.

  Og bare lige et kort input der viser at dansk økonomi stabilitetsmæssigt aldrig har været i en bedre situation end nu.

  http://finans.dk/okonomi/ECE9444237/foerste-gang-siden-1834-danmark-har-ingen-gaeld-i-udenlandsk-valuta/?ctxref=forside

  Så staten har optaget lån primært i alm. danske borgers pensionsopsparinger.

  Så 300 millioner til indkøb af artilleri vælter nok ikke vores statsbudget :-).

 • Anmeld

  E. Petersen

  Og så bare lige for at uddybe de 650 milliarder vi stadig skylder i danske kroner - så er det der de udjævnes af vores totale formue på 9990 milliarder hvoraf 3500 milliarder så er i pensionskasser hvis investeringer i udlandet modvirker de 650 milliarder kr.

  http://www.business.dk/pension/tvungen-opsparing-goer-danskerne-rigere-end-nogensinde-foer

 • Anmeld

  H. Eriksen

  Under finanskrisen udstedte den Danske stat udenlandsk gæld for at støtte Danske Banker og Euroen mod frit fald.
  Budgetloven fra 2011, som medførte store beskæringer i den offentlige service, har betydet at den linde strøm af valuta fra Dansk eksport, har løftet National Bankens valutareserve til 466,6 mia. kr. Det beløb tilhører dog ikke alle den Danske stat, men betyder at den danske stat har kunnet afvikle sin gælds papirer i udenlandsk valuta.

  Den Danske stat har derfor stadig gæld, men nu i form af obligationer i danske kroner.
  Ultimo 2016 udgjorde statens gæld 650 milliarder kroner svarende til ca. 32 procent af BNP.
  Til sammenligning har Grækenland en gæld svarende til 175 procent af BNP.
  Indenlandske investorer (DK Pensionister?) ejer ca. 60 pct. af gælden udstedt i Danske kr.
  Udenlandske investorer (Goldman Sachs?) ejer ca. 40 pct. af gælden udstedt i Danske kr.


  Dagens meddelelse er en GOD NYHED, da Danmark bevæger sig mod selv finansiering.
  MEN det afhænger af om regeringen agter at betale sine investorer (herunder Danske Pensionister) med printede penge (inflation).

  Det betyder også at et tiltrængt løft til Forsvaret og et suverænt Dansk Postvæsen, er muligt.
  Vel at mærke hvis pengene bruges til at sikre Danmarks suverænitet, og ikke til at føre imperialisme.

  Drop F-35.
  Vælg Gripen-E
  Drop Nexter.
  Vælg ”Brugt” PZH2000 Artilleri pakke.
  Anvend de Danske Isbrydere til patrulje ved Arktis.
  Mvh.

 • Anmeld

  Per Sørensen

  @ Hr Eriksen,

  LOL :-)

  btw så er de danske isbrydere er vist solgt

  mvh

 • Anmeld

  H. Eriksen

  Per Sørensen siger:
  btw så er de danske isbrydere vist solgt.

  Nej Nej. Det er kun den største af vore isbryderne der er blevet solgt.

  Vi har skam 2 tilbage endnu, som ligger og keder sig i Frederikshavn.

  En rotations besætning, en frisk gang maling, og en kannon, så er den første klar til udrykning.

  Mvh.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Nu var den danske stat jo ikke ene om at gribe ind tilbage i 2008-2009

  Hele den finansielle system stod foran en sammenbrud primært pga. amerikanske "boblelån" der truede med at trække hele verden ned. Så det var alle centralbanker i den vestlige verden + hjælp fra Kina og andre lande i Fjernøsten der forhindrede et kollaps.

  Og for Danmarks vedkommende endte det jo nærmest "lykkeligt" da staten scorede 18 milliarder da resultatet var gjort op.

  Selv "Den danske profet nr 1 mod kapitalisme" Frank Aaen indrømmede staten havde haft overskud ved manøvren

  Og 32%(650 milliarder) er nærmest nul - tænk på ens egen privatøkonomi med en gns. husstandsindkomst på 800000 og så have en samlet gæld (lån/realkredit,kassekredit) m.m. på 256000 er der vist ikke mange der kan prale af.

  http://politiken.dk/oekonomi/art5617014/Staten-tjente-stort-p%C3%A5-bankpakker

  Så jo Danmark er, i modsætning til Grækenland, klar til de nødvendige investeringer - også i forsvaret såfremt de kræves.

 • Anmeld

  Per Sørensen

  @ Hr Eriksen,

  Nu er en langsom sejlende isbryder vist ikke det bedste skib i nordatlanten :-). Og med en stor besætning (Læs ingen automatisation og gammelt resource krævende udstyr). Så din ide er da død før den er født.

  Og der skal lidt mere udstyr til en bare en kanon hvis det skal bruges til noget(Ildledelses radar, surveillance radar, reference gyro, INS, CMS, coms etc). Langt billigere og bedre at købe en ny OPV med lave driftudgifter end en 30 år gammel isbryder. Vores nuværende inspektionsskibe gør det da glimrende og har det nødvendige udstyr. Og overvågning længere nordpå kan klares af fly, helikopter eller droner i fremtiden. Det er strategien for de fleste søværn globalt.

 • Anmeld

  leif

  Til H.Eriksen.Det er befriende at se et indlæg der beviser en lang og praktisk erfaring med ART og ildstøtte.Jeg kan kun gratulere og fortsat støtte dig.Gid der var flere af vor type i debatterne.

 • Anmeld

  H. Eriksen

  Hej igen.
  @ E. Petersen Den udlægning af Finanskrisen beder jo næsten on lille skarp pen.

  I 1930 Efter Wall Street Krakket, oprettede USA Glass steagall akten, en lovgivning som satte brandmur mellem Bankvirksomhed, Spekulation, og Forsikrings selskaber.

  Herhjemme oprettede vi samme system for at beskytte opsparing mod Bank krak via spekulation.

  I 1976 skyldte den Danske stat over 600 Mia. kr. (70er festen). Hvilket udløste kartoffelkuren

  I 1999 nedlagde Bill Clinton Glass Steagall akten. EU og Danmark havde nu også løbende udfaset de gl. Bankregler mod spekulation, og en ny fest i spekulation kunne begynde.
  Der var Nordmændene mere kloge. De tilpassede ikke deres bankregler efter EU lovgivning.

  I 2006 havde vi betalt statsgælden fra 70er festen, og kunne iflg Thor Petersen købe hele verden.

  I 2008 blev vi så indhentet af 1999 Spekulations festen, og Anders Fogh og Lene Espersen pantsatte via bankpakkerne den Danske stat for 650 Mia. kr. for at redde Danske Banker.
  Det er så den gæld som staten døjer med i dag, og som er en forhindring for investeringer i bla. Forsvaret.

  Danske Bank som kostede de Danske skatteyder nær 200Mia. kr. alene, er for øvrigt ikke en Dansk Bank længer. Den er en EU Bank, og har flyttet sit hovedsæde til Polen.

  Apropos Nationale Banker, så ejer den Danske stat ikke Den Danske Nationalbank A/S, den mistede vi ved statsbankerotten i 1813, og ejes stadig af (Rothschild, Goldman Sachs m.m?)

  Apropos EU Banker: http://www.zerohedge.com/news/2017-03-19/eu-taxpayers-brace-deepening-banking-crisis-means-euro-tarp-looms

  Hvis Danske politikere kan lade være med at sende penge ned for at redde EU Banker, så vil vi igen kunne købe hele verdenen i 2038, (hvis Thor Petersen lever til den tid).
  Mvh.

  Ps: Vi må for øvrigt ikke Tale om StorFinans herinde

 • Anmeld

  E. Petersen

  Nu har AK hvis tidligere skrevet at en sekundær ide med sitet er også "hvad gå mine skattekroner til i militæret"

  Så det er vel ok at skrive at en stærk økonomi hjælper på den mængde penge der kan afsættes til forsvar.

  Omkring statsgælden er jeg altså ikke helt enig og det er den danske stats rapporter vist heller ikke

  http://www.nationalbanken.dk/da/publikationer/Documents/2017/01/Rapport_Statens%20laantagning%20og%20gaeld%202016.pdf

  Staten gæld udgør nu kun 18 % brutto af BNP
  Renten er nede under 1 % og lige nu tjener staten direkte på at låne penge (- rente)

  Så renteudgifterne årligt er helt nede på 18 milliarder og stærkt nedadgående.

  Staten budget er 1100 milliarder. De 44 % går til sociale ydelser som vi modregner. så er der 617 milliarder tilbage til alle statsfunktioner som kunne have draget fordel af de 18 milliarder (politi/sundhedsvæsen m.m.)

  Forsvaret bruger ca. 3 % af dette beløb så effektivt ville en renteudgift på 0 give forsvaret 540 millioner årligt. Det er også penge, men enhver kan se det ikke er statsgældens renteudgifter der på nogen måde belaster den mængde penge der skal anvendes til forsvaret

 • Anmeld

  H. Eriksen

  @ E. Petersen. JA det er hyggeligt for lånere når Renten er negativ, så skal man kun betale Afdrag, og får endda et lille tilskud i renter.
  Her er min vurdering af vor økonomi:

  Hvor kommer alle disse billige penge fra? Vestlige Centralbanker, som printer på livet løs, og låner pengene ud til Stater, stor-banker, og store virksomheder.

  Hvad sker der ved at alle central banker i den vestlige verden printer penge:
  Der opstår inflation i den vestlige verden, når pengene når ud til folk på Main- Street.

  Hvorfor har vi så ikke fået inflation endnu:
  Fordi pengene ligger på Wall- Street, i Stats kasser, Bankerne, og i Store virksomheder.
  Hvad bruger Wall Street pengene til: At spille Hazard og lave væddemål via derivativer.
  Hvad bruger Staterne pengene til: At indfri gæld fra Finanskrisen, og dække underskud på drift.
  Hvad bruger Bankerne pengene til: At dække deres underskud fra finanskrisen.
  Hvad bruger de store virksomheder pengene til: At skiftevis købe og sælge sine egne aktier på markedet, for at få aktiekursen til at stige.

  Jamen er der da slet ikke nogle negative effekter:
  Jo, Wall Street har lavet en så stor boble i derivativer at det kan implodere verdens økonomien.
  Jo, Staterne har stadig stor gæld ifht. den skatte evne som Main-street befolkningen magter at betale.
  Jo, Bankerne mangler indtjening, når deres midler skal dække underskud og ikke kan lånes ud.
  Jo, de store virksomheder har lavet en aktie boble som kan implodere det vestlige aktiemarked.

  Hvornår ender det boble cirkus: Når ejerne af de vestlige centralbanker bestemmer sig for at sætte renten op.

  Hvad sker der så?
  Wall Street kollapser.
  Det vestlige Aktiemarked kollapser.
  Alle vestlige Banker i den vestlige verden går konkurs.
  Alle vestlige stater går statsbankerot.

  Hvad gør vi så? Det ved jeg ikke.

  Jamen kan vi slet ikke undgå et Økonomisk kollaps?
  JO, den Vestlige verden kan starte en Krig med Rusland og Kina.

  Hvordan skulle det kunne hjælpe?
  Vi vinder krigen og stjæler deres natur resurser og bruger deres befolkninger som skatte slaver.

  Hvad så hvis vi taber Krigen?
  Så mister Vesten alle sine natur resurser og vi bliver taget som skatte slaver.

  Hvem har opfundet det åndssvage system? Dem som ejer centralbankerne.

  Og Hvem er de? Det må vi ikke få at vide.

  Sov Godt.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @HE
  Jamen vi kan da kun være enige om at hvem skal på den lange bane finanserne et gældsbjerg internationalt der er så stort - så det er utopi at den gæld nogensinde kan indfries.

  Og hvad så !! Det kan du og jeg jo ikke gøre noget ved bare sikre os selv (og det har jeg så gjort delvist)
  Så her er lidt ekstra underholdning om råddenskaben i det store gældscirkus hvis du har tid.

  https://www.youtube.com/watch?v=6PqFYMZpBxw

  https://www.youtube.com/watch?v=tQBia1Mw9Vw

  http://www.independent.co.uk/news/world/politics/just-62-people-now-own-the-same-wealth-as-half-the-worlds-population-research-finds-a6818081.html

  Men denne her viser effektivt råddenskaben i USA´s gældsætning

  http://www.usdebtclock.org/

  Læg mærke USA har samlede gældsforpligtelser på 105512 milliarder USD – jaah men det har aktiver for 129940 milliarder USD – ja siger jeg - men så har hver eneste amerikansk skatteyder aktiver for 7 millioner danske kroner – det er jo utopi og løgn.

  I et land hvor middelklassen nærmest er udraderet. 50% af befolkningen har ikke har reallønsfremgang siden 1962 og 90% af befolkningen har haft negativ eller ingen reallønsfremgang siden år 2000 Og så spørger man hvorfor den alm. Amerikaner stemmer på Trump !!!

  Og nej kun en mindre del af de 650 milliarder gik til at redde bankerne. Størstedelen gik til at udbetale lønninger sociale ydelser på samme niveau som tidligere trods svigtende skatteindtægter. I Grækenland tvang man befolkningen til det modsatte. (Grækenland skulle bare have gået konkurs med 600 milliarder men det fik den øverste elite i centralbanker/aktionærer/banker lige forhindret for så havde de mistet milliarder)

  I alt brugte man til bankpakker 100 milliarder og bankerne har så betalt ca 118 milliarder tilbage så vi har tjent på bankpakkerne

  http://www.b.dk/nationalt/sandhedenom-bankpakkerne

  Men nu lander Jonathan havmåge og så kigger vi på det det drejede sig om

  At vi har købt artilleri er glædeligt for mig når vi nu bruger skattekroner på et setup.

  Og i den her verden er jeg glad for at mine skattekroner ikke går til ”vilde” militærprogrammer som i Rusland og USA hvor borgerne i den grad malkes.

  Og at vi kun køber 16. stk har intet med gæld/bankpakker, som tidligere beskrevet, at gøre. Det er er spørgsmål om vilje og samarbejde.

  Og at vi ender på 16 stk. på hjul kan folk så tude over – men det er nu engang sådan i et demokrati man forhandler. På den ene side Konservative/DF der ville have samme antal som nu og på den anden side R/SF/S som sikkert slet ikke vil have det og i hvert fald ikke israelsk.

  Og da forsvarsindkøb typisk sker ved et bredt forlig. Og fordi udstyret skal overleve skiftende regeringer må man indgå forlig/dele i porten og så ender man på 16 stk.

  Ingen er helt tilfredse men alle i forligskredsen fik noget og sådan er demokrati – take it or leave it.

 • Anmeld

  H. Eriksen

  @ E. Petersen
  De viste artikler forklare ikke hvordan staten har øget sin gæld til 650Mia. kr. fra 0 kr. i 2006

  Når staten i samme periode:
  Har solgt olie selskabet DONG
  Har solgt statslige ejendomme.
  Har solgt AMA.
  Har solgt Thorbjørn.
  Har Privatiseret DSB
  Har Privatiseret Postvæsnet
  Har Privatiseret SKAT.
  Har beskåret og overført velfærds ydelser til Kommunerne.
  Har beskåret Forsvaret.
  Har nedlagt Grænsekontrol.
  Har nedlagt Politistationer.
  Har nedlagt sygehuse.
  Har beskåret uddannelse.
  OSV.
  Når staten som det påstås, har tjent 18Mia. kr. på Finanskrisen?

  Statens gæld kommer fra:
  Tab på støtteopkøb af Euro, som nu ligger som udenlandsk valuta i Nationalbanken.
  Euro valuta på 466 Mia. kr. som vil tabe yderligere værdi når EU kollapser.
  + Støtte til insolvente EU banker.
  + Tab fra Finansiel stabilitet. Danske Bank, Amager Banken, Roskilde Bank, EBH Bank, osv.

  For øvrigt, så er finansiel stabilitet gjort permanent (iht. EU Lov), da Regeringen forventer at tabet på finanskrisen ikke er afsluttet endnu.

  Derfor er vi endt med Artilleri på hjul, som ikke beskytter Soldaterne under betjeningen af kanonen.

  Drop F-35
  Vælg Gripen-E
  Drop Nexter Artilleri.
  Vælg "Brugt" PZH2000 Artilleri.
  Mvh.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @he

  Læs nu hvad jeg skriver og henviser til.

  Og nej kun en mindre del af de 650 milliarder gik til at redde bankerne. Størstedelen gik til at udbetale lønninger sociale ydelser på samme niveau som tidligere trods svigtende skatteindtægter. I Grækenland tvang man befolkningen til det modsatte. (Grækenland skulle bare have gået konkurs med 600 milliarder men det fik den øverste elite i centralbanker/aktionærer/banker lige forhindret for så havde de mistet milliarder)

  I alt brugte man til bankpakker 100 milliarder og bankerne har så betalt ca 118 milliarder tilbage så vi har tjent på bankpakkerne

  http://www.b.dk/nationalt/sandhedenom-bankpakkerne

  I bankpakkerne indgik tab fra Roskilde bank og andre banker.

  Det var hverken dyrere eller billigere at købe brugt PZH2000 artilleri. Så det har jo heller ikke noget med statsbudgettet at gøre - det er et politisk valg bakket op af de indkøbsansvarlige.

  Prøv nu bare at sætte dig lidt ind i statsbudgettet og nationaløkonomi.

  http://www.dst.dk/da/Statistik/nyt/NytHtml?cid=20049

  Vores underskud bygger primært på udbetaling til offentlige ydelser/sundhed/udd. også kaldet velfærdstaten.

  De tager 73% af alle pengene - det har intet med tyveri til banker eller lign. at gøre

  Du skal også lige se hvor mange kroner ører vi har fået i kassen ved salg af statslige virksomheder.

  Vi har solgt statslige virksomheder for 50 milliarder over næsten 3 årtier. det er 1,6 milliarder pr år eller mindre end 1,5% af budgettet.

  Staten sælger ikke disse selskaber for at få penge. De gør det fordi de taber penge på driften og gerne vil bevare arbejdspladserne og sælger derfor selskaber helt eller delvist. Det er små ører de tjener på salget.

  Og du skal også checke fakta inden du skriver det. DSB er f.ekes 100% offentligt ejet.

  https://www.fm.dk/arbejdsomraader/statens-selskaber

  Prøv nu at lave et minimum af research inden du skriver noget som ikke passer.

 • Anmeld

  H. Eriksen

  leif siger:
  H. Eriksen, Det er befriende at se et indlæg der vidner om praktisk erfaring med ART og ildstøtte.
  Gid der var flere af vor type i debatterne.
  Jeg kan kun gratulere og fortsat støtte dig.

  Min kommentar:
  Mht. til praktisk erfaring: så er det jo ikke primært mig som har kommet med erfarings grundlaget i denne tråd.
  Jeg har reelt kun samlet logiske argumenter fra erfarne brugere, sammen i et indlæg.

  Mht. flere af vor slags: Der er mange af vor slags herinde.
  De fleste bruger så ikke den SKARPE PEN som jeg kan hitte på.
  Men det betyder ikke at de er uenige med os.
  Mange (unge) uden erfaring med militære forhold søger viden herinde, fordi de er bekymrede for hvad som sker i samfundet. De kan af gode grunde ikke vide hvordan tingene fungere, og derfor har vi som ved lidt om det, en opgave i at forklare de faktiske forhold, i et forståeligt sprog brug.

  Tak for din støtte.

 • Anmeld

  Anders Thomsen

  1) Godt at de valgte den tunge 8x8 løsning. Den lette kan ganske vidst transporteres med c130, men kun på relativt korte stræk, og kun hvis man skræller den for ammunition og beskyttelse. Og selv da er transportflyet i en udsat position ved motorstop.

  2) Man burde have købt en kanon på bælter, men når han nu ville have hjul (som også har nogle fordele), så er det godt at man valgte en model, som allerede er i brug i NATO.

  3) Det er også ok, at platformen kun er meget let beskyttet. Det var bl.a. urealistiske krav om egenbeskyttelse som endte med at gøre Archer for tung til Oksbøls mudderpøle.

  4) 15 pjecer er ikke meget, men det er bedre end nul.

  5) Ville nok selv have valgt MAN, men det vigtigste er trods alt, at det ikke blev Iveco.

 • Anmeld

  D. Jensen

  Hvad skal vi med gammeldags kanoner

  http://nytkampfly.dk/archives/9261

  Og Søren Grøndahl har da slet ikke noget svar kun nogle vævende Ukraine eksempler = grænsekrig.

  100% pengespild for at have 500 mand rendende rundt I Varde/Oksbøl og pudse 16 stk. kanoner der aldrig bliver brugt.

  Vi kunne have købt 10 ekstra F-35 Kampfly for det beløb med udgifter betalt i 30 år.

 • Anmeld

  H. Eriksen

  Statens Passiver.
  Statens Gæld udgør 650 Mia. kr.
  Statsgaranti Danske Bank A/S 170 Mia. kr.
  Statsgaranti Danske Finansierings virksomheder 650 Mia. Kr.

  Statens (Tvivlsomme) Aktiver.
  Danmark har oplagt Euro valuta for 466 mia kr.

  E. Petersen siger:
  Statens årlige budget
  Indtægter er 1100 Mia. Kr.
  Sociale ydelser koster 484 Mia. kr. (EP Skrev: Sociale ydelser tager 73% af alle pengene ?? )
  så er der 617 milliarder tilbage til alle statsfunktioner.
  Forsvaret koster 20 Mia Kr.
  Renteudgifterne er på 18 Mia. Kr. (EP skrev: lige nu tjener staten på at låne penge ?? )
  Så er der 578 Mia. kr tilbage til andre statslige funktioner.

  Enhver kan se det ikke er renteudgifter der belaster den mængde penge der kan anvendes til forsvaret
  @ HE
  Læs nu hvad jeg skriver og henviser til.
  Prøv nu bare at sætte dig lidt ind i statsbudgettet og nationaløkonomi.
  Og du skal også checke fakta inden du skriver.
  Prøv nu at lave et minimum af research inden du skriver noget som ikke passer.

  Min Kommentar:
  Jeg har aldrig udtalt at renteudgifter er årsag til mangel på funding til Forsvaret.
  Jeg har skrevet at et stigende renteniveau vil få fatale konsekvenser for Dansk Økonomi, hvis ikke vi afvikler Gæld.

  En snu måde at finde ud af om det går godt, er at sammenligne Aktiver og Passiver, over en årrække.
  Her siger Bundlinien i 2016 – 650 Mia. Kr samt gælds forpligtelser på 820 Mia. kr.

  @ EP.
  Hvem har ansvaret for den udvikling, eftersom bundlinien sagde 0 Kr. i 2006 ?
  Hvorfor vil du dække over dem som har det ansvar: EU, Danske Politikere, og Bankerne?
  Skriver du nedladende til mig, fordi jeg svinger slædepisker over dem som har ansvaret ?
  Føler du dig ramt af pisken ?

  E. Petersen siger: Det var hverken dyrere eller billigere at købe brugt PZH2000 artilleri.
  Min Kommentar: Hvorfor i all verden har Politikerne så ikke valgt at købe PZH 2000 ?

  Stil EU, Danske Politiker og Finans virksomheder til Ansvar
  Drop F-35
  Vælg Gripen-E
  Drop Nexter Artilleri.
  Vælg PZH200 Artilleri
  Øg forsvars budgettet.
  Mvh.

 • Anmeld

  Anders Thomsen

  D.Jensen, for prisen for de 15 pjecer kunne vi muligvis have fået et (1 !!) F-35 fly. Og det er uden penge sat af til drift og vedligeholdelse.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @HE

  "E. Petersen siger: Det var hverken dyrere eller billigere at købe brugt PZH2000 artilleri.
  Min Kommentar: Hvorfor i all verden har Politikerne så ikke valgt at købe PZH 2000 ?"

  Det er fordi politikerne:
  - Ikke skriver kravene til nye systemer
  - Ikke bestemmer hvilke firmaer, der tilbyder deres løsnigner
  - Ikke laver evalueringerne af de indkomne tilbud
  - Ikke laver en indstilling af hvem, der skal vinde konkurrencen.

  Forsvaret gør alt ovenstående og politikerne laver ikke andet end at godkende (i langt langt de fleste tilfælde) de indstillinger som forsvaret kommer med. Jeg kan faktisk ikke huske et tilfælde, hvor politikerne har valgt et andet system end det forsvaret har indstillet som vinder.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @HE

  Prøv nu at bruge nogle tal som den danske stat oplyser i stedet for selv af finde på nogle.

  http://www.nationalbanken.dk/da/statsgaeld/statens_gaeld/Sider/Default.aspx

  Statens nettogæld er i 2016 465 milliarder ikke 650 milliarder

  Og netto gælden har aldrig været 0 kr. check linket gælden er steget fra 10% af BNP til 22 % alternativet var at fru Jensen ikke fik sin pension under finanskrisen. Den kan man da ikke tage fra hende !!.

  Hvorfor skulle renten lige pludselig stige - der er intet der tyder på det. Der har været lavrente i over 2 årtier. nu.

  Man kan selvfølgelig tro på det hele bryder sammen i morgen - fair nok. Men lige meget hvad, så redder 16 kanoner nok ikke noget på den konto.

  Og kort konklusion Den danske statsgæld er på vej ned i procent. Den er i kun Kroner. Rentebyrden falder. Vi er et af de ømu land med lavest gæld. Så jeg ser ikke dommedag på den konto - tværtimod alt går den rigtige vej.

  Om hvorfor vi ikke købte brugt tysk PHZ2000 ved jeg ikke. Jeg går ud fra dem der købte det ved lidt mere end jeg gør.
  Bare vi fik noget nyt efter 10+ års tovtrækkeri.

 • Anmeld

  CP

  @SP

  Har man ikke lige genstartet artilleri konkurrencen efter at have fundet en vinder?

  Og så det det vel strengt taget heller ikke forsvaret som bestemmer hvem der deltager i konkurrencen..

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @CP

  Jo, politikerne sendte forsvaret tilbage for at prøve igen. Men det var heller helt det jeg skrev. Jeg skrev at jeg ikke kan huske, at de nogensinde har valgt et andet system. Jeg tvivler på en politiker, der ville "turde" gå imod en militærfaglig vurdering - så hellere sende dem tilbage og bede om et nyt forsøg.

  Nogen gange bestemmer forsvaret faktisk hvem der må deltage, gennem præ-kvalifikation, men du har ret i, at det ikke er altid det sker sådan :-)

 • Anmeld

  Jens Juul

  @Eriksen: "vælg pzh2000 og øg forsvarsudgifterne.

  Her er vi så - for én gangs skyld enige - og om hele to ting ;-)

  SP: politikkerne ikke vælger udstyr.

  Korrekt, men de bør jo definere hvilke roller forsvaret bør kunne løse. Her har de tidligere flyttet fokus til de internationale missioner - hvilket på daværende tidspunkt var korrekt. Men de har siden 2014 været meget langsomme til igen at prioritere nærforsvaret - noget som Fredelige Tyskland diskuterer. Og disse roller har igen indflydelse på specifikationen for indkøbt materiel. Her mangler jeg at se den ændrede situation også havde effekt på artilleri-spec og på budgettet. Der er forskel på at kunne sende få enheder til afganistan og på potentielt at kunne afskrække en veludrustet nation.

 • Anmeld

  H. Eriksen

  I 2002 Blev Politikerne advaret om at Derivativer are Weapons of Mass financial destruction.
  Link gemt af HE.

  I 2006 kunne Fynboerne godt huske Thor Petersens udtalelse, at Statsgælden var betalt.
  Link gemt af HE.

  I 2008 gav den positive udtalelse, Finansministeriet anledning til at præcisere Thor Petersen.
  Link gemt af HE.

  I Marts 2008 Skitserede en Investor hvordan et kollaps ville påvirke Vestens økonomiske fremtid.
  Link gemt af HE.

  I Aug. 2008 Forklarede en Investor, hvem som bærer ansvaret for det forestående kollaps.
  Link gemt af HE.

  I sept. 2008 Indså mange Danskere at det ville ende historisk galt.
  Link gemt af HE.

  I Okt. 2008 Lehmann Brothers vælter det finansielle korthus, og Bail-Out + QE kom på banen.
  Link gemt af HE.

  I Okt. Kom det første dokumentation for at det Finansielle kollaps var planlagt.
  Link gemt af HE.

  I Nov. 2008 Professor udpeger banemændene for det planlagte vestlige økonomiske kollaps.
  Link gemt af HE.

  I Nov. 2008 Lene Espersen redder sig selv, Anders og Lars + andre flexlånere med 22 Mia. Kr.
  Link gemt af HE.

  I Nov 2008 Lene Espersen stiller Statsgaranti på indlån i banker. (Bankpakke I af i alt IV).
  Link gemt af HE.

  I Nov 2008 Lene Espersen stiller statsgaranti for særskilt lån på 170 Mia. kr. til Danske Bank.
  Link gemt af HE.

  I Jan. 2009 Regeringen indfører Bankpakke II, med Statsgaranti på 600 Mia. kr. + et engangs tab på 40 Mia. Kr, + en løbende årlig udgift 25 Mia. kr.
  Link gemt af HE.

  I Jan. 2009 EU’s ØMU har via Finanskrisen fanget halvdelen af EU lande (PIIGS) i Depression.
  Link gemt af HE.

  I Okt. 2011 Danmarks National Bank pumper yderligere 400 Mia. Kr. ud som QE.
  Link gemt af HE.

  I Marts 2017 Hvem har haft fornøjelse af de Kvantitative lettelse (QE) fra Centralbankerne. http://www.zerohedge.com/news/2017-03-15/wall-street-vs-main-street-settling-debate-over-real-reason-qe

  I Marts 2017. Wallstreet og Centralbankerne vil ikke have genindført Glass Steagall, så Boblen fortsætter med at blive større.
  http://www.veteransnewsnow.com/2017/03/07/glass-steagall-essential-banking-regulation/

  Hvornår Eksplodere boblen?
  Når Ejerne af centralbankerne sætter rente niveauet op.

  Min Kommentar:
  Her i debatten skændes der nu om skallede 0,5 Mia. kr. til mere sikkert Artilleri.
  Hvor er forargelsen mod de ansvarlige for finanskrisen?
  Mvh.

  @ Jens Juul: ENIG

 • Anmeld

  CP

  @ SP

  Det kommer lidt an på hvordan man ser på det. Forsvaret vælger et system - politikerne siger, det kan I ikke få - forsvaret vælger et andet. På den måde har politikerne jo indirekte valgt et andet system. Det er lidt to sider af samme sag.

  Forsvaret kan ikke tvinge nogen til at byde ind, de kan dog gøre det klart gennem krav og andre effekter at man ligeså godt kan blive væk. Det så vi jo med Dassault og senere Saab...

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @CP

  Jeg er fuldstændig enig i, at det reelt er det politikerne kan gøre, men ved at gøre som de gjorde med ART, kan de altid sige, at de "fulgte den militærfaglige vurdering" da de valgte system X. Det er noget helt andet hvis forsvaret kommer og foreslår system X, hvorefter man direkte vælge Y - Hvis noget så går galt peger hele pilen på politikerne.

  100% enig omkring muligheden for at tvinge nogen til at byde vs. ikke byde.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @HE

  Jamen vi er da enige om at de fleste landes ledere fejlede optil finanskrisen.

  Men sådan er kapitalisme Personer der ønsker magten vil typisk altid have mere magt og Personer der søger pengene vil altid ønsker typisk altid flere penge.

  To kerneregler hvorfor kapitalisme virker. Så er det kravet til politikerne de får reguleret ovenstående så det ikke ender i kaos som i 2008 og der fejlede de som sagt.

  Det gider jeg så bare ikke være sur og det sker igen med sikkerhed. Verdens gældstog buldrer afsted igen. Huh hej hvor det går men USA i front.

  http://www.usdebtclock.org/

  Men I denne omgang har de danske politikere trods alt ikke soldet det hele op, men sørget for vores gæld er faldende i forhold til BNP.

  Det har så givet nogle nedslidte skoler, nogle lukkede sygehuse og lidt færre penge til forsvaret men vi kunne også have kørt efter den græske model - så valget er frit.

  Men lige nu er de den private sektors gæld der skræmmer i Danmark. Hvor vi næsten indtager 1. pladsen med en gæld på næsten 250 % af BNP. Så her er Danmark i stor fare ved en ny finanskrise.
  http://nordic.businessinsider.com/link/e5b72f3d82954c1ca49545301b92488d.aspx?preset=article-image">http://nordic.businessinsider.com/link/e5b72f3d82954c1ca49545301b92488d.aspx?preset=article-image

  Og jeg indledte mine indlæg i tråden med

  "Så 300 millioner til indkøb af artilleri vælter nok ikke vores statsbudget :-)."

  Hvor du så bragte statens gæld på banen. Som jeg så efterfølgende siden bare har bevist ikke har en effekt på vores vilje til at købe artilleri.

  Det beror i stedet på et bredt forlig, hvor dem til højre ikke fik det antal de ønskede men måske kun 50%.

  Og dem til venstre måtte acceptere vi fortsat skal bevare kapaciteten, men slap for Israelsk artilleri, og at ved at købe ikke-fuldt pansret enheder minimerer man risikoen for, enhederne kan sendes i kamp i f.eks Afghanistan pga. manglende beskyttelse - hvad ved jeg.

  Indkøbet er et bevis på at demokratiet fungerer på godt og ondt.  http://nordic.businessinsider.com/link/e5b72f3d82954c1ca49545301b92488d.aspx?preset=article-image">http://nordic.businessinsider.com/link/e5b72f3d82954c1ca49545301b92488d.aspx?preset=article-image

 • Anmeld

  H. Eriksen

  Der tegner sig et billede blandt Danskere, af at den økonomiske situation er håbløs uløselig.
  Der vil jeg da gerne komme med en plan for hvor nemt det kan løses.

  Fra Minimal stat til National stat.

  1) Forbyd flex + afdragsfrie + udenlandske lån, nu hvor renten er Historisk lav.
  2) Styrk Forsvaret i Danmark, Atlanten, Grønland og i Arktis. Genindfør Fuld værnepligt.
  3) Indfør Militær grænsekontrol, afvis Migranter, Terrorister, Tyveknægte og Narko ved grænserne.
  4) Opret uafh. Revisorer, som vælges af Befolkningen for 1 år og som aflægger ½ årlig regnskab.
  5) Betal Statens udenlandske gæld, via Nationalbankens valuta konto, sælg al Euro valuta.
  6) Start en Nordisk Forsvars Alliance. Sideløbende med NATO.
  7) Placer væbnede Soldater og Uafh. Revisorer 24/7 i Nationalbanken.
  8) Forlang at få de Danske Guld reserver hjem i Nationalbanken.
  9) Tillad handel med Guld til Private i Danmark
  10) Nedbring Nationalbankens Dollar valuta. Køb Guld og sælg det kun til Danske statsborgere.
  11)Afvent det økonomiske kollaps 2, eller EU disintegration.

  Når kollapset indtræder:
  12) Opstil Træheste med Teksten (Folkets vilje min styrke) udenfor Christiansborg.
  13) Opstil en stabil Galge i Egetræ (Finans logo), foran alle Finans virksomheder.
  14) Nationaliser National Banken og håndhæv de originale Danske Nationalbank regler.
  15) Nationalbank Direktøren skal gen/vælges for 1 år af gangen af den Danske befolkning.
  16) Forbyd Politikere, Konger, og udenlandske Bank agenter adgang til Nationalbanken.
  17) Genindfør de originale Danske bankregler.
  Home Free.

  Den nye Guldalder.
  18) Forbyd dobbelt statsborgerskab.
  19) Forbyd propaganda og Reklamer i de elektroniske medier.
  20) Nedlæg Dumming-Down i folkeskolen, og genstart undervisning.
  21) Genindfør allemands retten til fiskeri i fjorde og åbent hav. Gratis kvoter kun til Danske Fiskere
  22) Genindfør Bopælspligt og kun Dansk Familie eje af Dansk Landbrugsjord.
  23) Nedsæt indkomst skat, Fjern ejendoms skat, Fjern arve afgift.
  24) Forkæl Børnefamilier. Tag vare på de Danskere som har betalt prisen siden år 2000.
  25) Automatiser alt kedeligt arbejde. Nedsæt pensionsalderen.

  Drop F-35
  Vælg Gripen-E
  Drop Nexter Artilleri
  Vælg ”Brugt” PZH2000 Artilleri
  Armer Flåden til selvforsvar.
  Styrk vor tilstedeværelse i Arktis.
  Øg forsvars Budgettet.
  Mvh.

 • Anmeld

  Anders Eriksen

  **Godt Artilleri-køb ??**

  E. Petersen:22. marts 2017 kl. 08:52
  “Så 300 millioner til indkøb af artilleri vælter nok ikke vores statsbudget :-).”
  Min kommentar:
  1)Link PLS, Hvad blev den præcise købspris for Nexter-Art??, omfattende hvad ?? (minus Morterer)
  2)Jeg har ikke kunne finde prisen på 15stk Nexter(+6optional), så hjælp ønskes TAK

  Til sammenligning, følgende:
  **Appetitvækker:(og JA, jeg er forelsket ha ha)
  https://www.youtube.com/watch?v=Tc9sb71px5I

  **Og her lidt tech/pris-data, vedr brugt indkøb til Litauen:
  http://www.defenceiq.com/army-and-land-forces/articles/kmw-will-upgrade-lithuanian-pzh-2000-howitzers

  ****(Pris 58,3Mil Euro x 7,5 = 437,3mill Dkr)****

  Køb omfattende:
  Citat 1:
  "A total of 21 PzH 2000s formerly in service with the German Army were procured by the Baltic state under a EUR58.3 million contract with the German armament procurement organisation, the Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr (BAAINBw), signed in September 2015. Two are used for firing and driver training roles, respectively, and three are utilised as sources for spares. The contract also included the supply by German authorities of maintenance and training equipment, training services, 26 M577A2 tracked armoured command post vehicles, six Bergepanzer 2 tracked armoured recovery vehicles, training and support services."
  Citat 1 slut

  Citat 2
  "The Krauss-Maffei Wegmann (KMW) PzH2000 (Panzerhaubitze 2000) self-propelled armored artillery systems fielded by the Lithuanian Land Force is to be upgraded. The NATO Support and Procurement Agency (NSPA) awarded a EUR10.5 million contract to KMW on behalf of the Lithuanian Ministry of National Defence to carry out the work. The upgraded self-propelled howitzers will deliver the Lithuanian military with a formidable artillery firepower, protection and mobility capability. 
  18 vehicles comprising 16 operational and two training vehicles will be refurbished and upgraded as well as equipped with command and control systems, and technical documentation will be supplied. Delivery of upgraded vehicles will take place until spring 2019."
  Citat slut 


  Min Kommentar:
  1)Hvis Danmark så undlod at købe de 25 stk M577A2, ville prisen sandsynligvis være blevet lavere
  2)Man havde ved samme lejlighed fået 2 stk nyere Bjergepansere, nemlig type 2 (mener vi har Type 1 ??)
  3)Opgraderingen siger sig selv - ikke??
  4)"Artilleri forældet", så har en hel del lande ikke fattet det endnu... og så kan man jo selv vurdere effekten af et batteri PZH2000 "hurtig skydning" i målet,
  5)Lidt om "single-shot" impack on target and surroundings (video siger desværre ikke noget om hvilket ART, som skyder, kun at det er 155mm):
  https://www.youtube.com/watch?v=hHUfQX837qc&feature=youtu.be

  Spørgsmål:
  *****Har Danmark, efter 10 års omkostninger vedrørende vurdering/sagsbehandling/udbud-ect, gjort et "godt fremtidssikret køb"?????*****

  @Halken:
  Jeg er helt enig med dig, ang en-type valg af ART+LVG

  Fortsat god debatlyst
  Med venlig hilsen

  Anders Eriksen

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @H. Eriksen

  Shit, det er en vild liste! :-D

  Jeg har ingen anelse om, hvad effekten ville blive, men et smil på læben gav den da ;-)

 • Anmeld

  Anders Eriksen

  Først lad mig beklage, at jeg skrev 2 stk Bergepanzer 2,i mit tidligere indlæg, det rigtige er six(6stk) - undskyld.

  Tumms:17. marts 2017 kl. 17:13
  Hej Tumms, tak for nedenstående link:

  http://www.fmi.dk/materiel/udbud-i-gang/artillerisystem/Pages/typevalg.aspx

  Citat:
  "Anskaffelsespris
  Anskaffelsesprisen på "initialanskaffelsen" af de 15 pjecer alene er på lige under 300 millioner kroner.  Hele kontrakten omhandler dog også køb af:
          - Skydeledelsessystem
          - Initial reservedelspakning
          - Indledende uddannelse
        - Serviceaftale over 10 år
  Det mere specifikke kontraktbeløb ønsker FMI ikke at offentliggøre,
  (AE)"initialanskaffelsen", - jeg bliver bekymret nu - , bliver de resterende 6 så "måske dyrere ??"
  (AE)Det er umuligt, som vælger, at bedømme "handlen" økonomisk, da man ikke ønsker at offentliggøre "Det mere specifikke kontraktbeløb"??
  (AE)Spørgsmål - modtager Nexter vore gamle M/109 - gratis, siden den overraskende "prisnedsættelse"??, Kvalitets-stål, er pt. i rimelig høj pris, så Krauss-Maffei Wegmann (KMW) og Rheinmetall, har vel også ville betale lidt for stålet i vore gamle M/109 - ikke ??

  (Citat Forts.)
  men
  FMI kan konstatere, at gennemførelsen af udbudsprocessen set med kommercielle øjne har gjort, at Forsvaret sparer en del penge i forhold til den oprindelige ramme, som var afsat.
  (AE)Altså Litauns PZH2000 køb er offentliggjort i 2015??
  Link:
  https://www.youtube.com/watch?v=85NyWr3-4QI
  Citat slut

  (AE)***Med risiko for at der er noget jeg ikke kan få oplyst, vil jeg tillade mig, at vurdere handlen således:
  1)Intet oplyst om omk. vedr. udbudsrunde/DJØF-løn m.v.
  2)Oplyst pris = 300 mill/v15stk. x 21 stk. = 420 mill.Dkr.
  3)Oplyst pris Lithuanian PZH 2000 m.v. køb = 437,3mill Dkr
  (Handelspec. se tidligere indlæg, Dags dato, kl:13:24 )
  4)Værdien For Dansk Forsvar, af de to meget forskellige typer, kan i så selv vurdere.

  ****Har de gjort en god handel for os?? - Bedøm selv****
  ****Jeg synes det ikke****

  Med venlig hilsen
  Anders Eriksen