Debat

Pittelkow om V, K og skatten

Koncentrat af analysen "V, K og skatten" i Jyllands-Posten 22/2 03.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
De to regeringspartier har problemer med at nå frem til et fælles forslag om skattelettelser. Men processen er nu så langt, at de er nødt til at levere et resultat.

Der tales om lettelser i størrelsesordenen otte milliarder kr. over fire år. Et beskedent beløb for den enkelte dansker, som kun vil få omkring et par hundrede kroner mere om måneden.

Halvdelen af pengene skal bruges på den konservative mærkesag om lettelser i mellemskatten, den anden halvdel skal lette i bunden, sådan som Venstre ønsker det. (...)

Tre tunge krav fra den store regeringspartner Venstre har sat snævre rammer for, hvor langt de konservative kunne komme med deres mærkesag:

For det første har Venstre insisteret på, at skattestoppet skal fastholdes. Det har forhindret de konservative i at skaffe plads til større lettelser i indkomstskatten ved at regulere visse andre skatter eller afgifter opad.

Venstres politiske projekt kan i dag bedst betegnes som velfærdsliberalisme:

Man vil ikke gennemføre større beskæringer af det offentligt finansierede velfærdssystem. Men man vil omstille det i mere liberal retning gennem udliciteringer og frit valg for borgerne mellem offentlig og privat udførelse af opgaverne.

Ralf Pittelkow-analyse
Om Venstres politik

For det andet har Venstre afvist at gennemføre skattelettelser, der ikke er finansieret på forhånd.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen og finansminister Thor Pedersen vil ikke løbe an på, at skattelettelserne til dels kan finansiere sig selv ved at sætte gang i økonomien - det kaldes "dynamiske effekter". (...)

For det tredje afviser Venstre at finansiere skattelettelser ved at bremse op i overførselsindkomster såsom dagpenge, bistandshjælp og førtidspension.

De konservative har ellers foreslået, at disse overførselsindkomster fremover skulle begrænses ved at regulere dem efter priserne i stedet for efter lønningerne.

Venstres grund til at være imod dette er politisk. Anders Fogh Rasmussen har lovet at frede de store overførselsindkomster som et led i at placere Venstre som et bredt, folkeligt velfærdsparti. Den strategi vil han ikke sætte på spil. Venstres politiske projekt kan i dag bedst betegnes som velfærdsliberalisme:

Man vil ikke gennemføre større beskæringer af det offentligt finansierede velfærdssystem. Men man vil omstille det i mere liberal retning gennem udliciteringer og frit valg for borgerne mellem offentlig og privat udførelse af opgaverne. (...)

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen må så håbe på, at kampen for skattelettelser kan bidrage til en mere langsigtet styrkelse af de konservative som det mest renlivede borgerlige parti i regeringen. Partiet, der ikke er bange for et tale om beskæring af de offentlige udgifter og flere penge i borgernes lommer.

Denne rolle gav jo pote for Venstre, dengang de konservative havde regeringsledelsen under Poul Schlüter. (...)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00