Derfor raser russerne over NATO's missilforsvar

”Missilforsvaret er ikke rettet mod Rusland”. Omtrent sådan lyder det hver gang en militærekspert eller en missilsælger begynder at fortælle om NATO’s missilforsvar, som mange gerne så Danmark deltage i ved at udruste mindst en af vores tre fregatter af Iver Huitfeldt-klassen med en radar, der kan detektere indkommende ballistiske missiler. Det er så op til andre deltagere i missilforsvaret at nedskyde missilerne.

Det er i og for sig også rigtigt nok, at det ikke er rettet mod Rusland. Rent teknisk, så er NATO BMD (ballistic missile defense) ikke avanceret nok til at kunne detektere og nedskyde russiske ballistiske missiler, hvis Rusland en dag fandt på at sende sådan nogle afsted mod Europa.

Alligevel truede den russiske ambassadør til Danmark i 2015 med, at de danske fregatter ville blive mål for russiske atommissiler, hvis Danmark gik med i NATO BMD. Og så sent som for to uger siden gjorde Ruslands ambassadør til Norge det klart, at hvis Norge gik med i missilforsvaret med sine fregatter, så kunne man godt glemme alt om et fredeligt Arktis i fremtiden.

Login