ARLA skal ikke kunne give penge til sig selv

Claus Iversen
Socialdemokraterne vil stoppe den absurde praksis, hvor landbrugspenge skifter hænder, men ikke ejer. Hvert år uddeler i alt 17 fonde omkring 550 mio. skatteyderbetalte kroner i støtte til producenter i fødevareerhvervene. Det sker via to promilleafgiftsfonde og 15 produktionsafgiftsfonde. Reglerne stammer tilbage fra 1970'erne og er til for at sikre et alsidigt og varieret udbud af fødevarer til gavn for forbrugerne. I takt med at der er blevet færre, men større producenter, er bestyrelsesposterne i fondene besat af et flertal fra store selskaber og organisationer inden for landbrugserhvervet.

"Vi vil ikke acceptere, at der ikke er kontrol med skatteydernes penge" siger fødevareordfører Ritt Bjerregaard. "Resultatet er jo blevet, at store selskaber som Arla og Danish Crown i realiteten sidder og fordeler 550 mio. kr. til sig selv eller til formål, hvor de har en særlig interesse - det er fuldstændigt uacceptabelt".

Fødevareordfører Ritt Bjerregaard fortsætter: "Vi vil sikre, at fondenes virksomhed gøres mere gennemskuelig. Vi vil sikre, at de små økologiske producenter får en forholdsmæssig del af fondsmidlerne. Vi vil sikre, at penge kan målrettes de steder, hvor der er et særligt behov."

Derfor har Socialdemokraterne i dag fremsat et forslag, der skal sikre, at fordelingen af disse betydelige, offentlige midler sker på en måde, der er til gavn for en alsidig fødevareproduktion og forbrugerne. Det skal ske ved at forhindre, at en enkelt stor virksomhed eller organisation sidder på et flertal i fondenes bestyrelser.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00