Tilladt at sammenlægge havdage

Havdageordningen tillader, at dage indenfor to sammenhængende måneder kan slås sammen. Der kan altid skiftes til redskaber eller områder, der ikke er omfattet af havdageordningen, herunder fiskeri i Østersøen. Vedrørende de kommende års kvoter, så indgår det i fiskerireformen, at der fremover etableres langsigtede forvaltningsplaner for så mange bestande som muligt, af hensyn til erhvervets planlægning og stabiliteten i fiskeriet.
Tina Møller
Dokumentation

Spørgsmål 141:

Med henvisning til den vedtagne EU-fiskerireform bedes det oplyst, om det er tilladt for en fisker at lægge havdage sammen over flere måneder.

Svar:

Havdageordningen giver medlemslandene mulighed for at tillade sammenlægning af havdage inden for to på hinanden følgende måneder. Der kan således som eksempel vælges mellem at fiske 15 dage i hver måned eller samlet set i 30 dage inden for to på hinanden følgende måneder.

Spørgsmål 142:

Er det tilladt efter at have opbrugt 9 dage til torskefiskeri at rigge om til rødspættefiskeri og bruge op til f.eks. 15 dage eller mere?

Svar:

Ved skift fra redskab til torskefiskeri (over 100 mm) til rødspættefiskeri med et redskab under 100 mm kan antallet af havdage forøges, således at antallet udgør halvdelen af det samlede antal havdage for de to redskaber. Hvis der f.eks. rigges om fra torskefiskeri i Nordsøen (13 dage) til rødspættefiskeri syd for 56 grader med et redskab under 100 mm (15 dage) vil antallet af havdage udgøre (13+15)/2=14 dage. Dog kan det samlede antal dage for det mest begrænsede fiskeri ikke overskrides (13 dage). Et andet eksempel kunne være skift fra torskefiskeri i Nordsøen til rødspættefiskeri (eller torskefiskeri i Skagerrak) med et redskab under 100 mm, hvor det samlede antal havdage øges til (13+25)/2=19 dage, dog ikke mere end 13 dage for det mest begrænsede fiskeri.

Der kan altid skiftes til redskaber eller områder, der ikke er omfattet af havdageordningen, herunder fiskeri i Østersøen. Dette giver ikke tillæg af havdage, men det pågældende fiskeri er ikke omfattet af havdageordningen.

Spørgsmål 143:

Tildeles der fiskerne ekstra dage ud fra den kendsgerning, at Danmark er foran i forhold til FUP med hensyn til ophugning?

Svar:

Den generelle danske flådekapacitet set i forhold til FUP indgår ikke i beregningen. Antallet af havdage for de fartøjer, der fisker med maskestørrelser over 100 mm [9 dage], som er det typiske redskab ved torskefiskeri, kan forøges af Kommissionen for at tage hensyn til sejltid til fiskepladserne, og antallet kan forøges som kompensation for gennemførte og planlagte ophugningsordninger i 2002-2003.

Danmark har siden 1. januar 2002 gennemført en betydelig ophugning, som sammen med et tillæg for sejltid til fiskepladserne er kommet Danmark til gode i form af en forhøjelse af antallet af havdage ved trawlfiskeri med mere end 100 mm redskaber fra 9 til 13 dage pr. måned.

Spørgsmål 144:

Kan ministeren oplyse, hvorfor der gives støtte til nybyggeri, når der ikke er plads til flere fartøjer i de enkelte fiskerier?

Svar:

Nybygningsstøtten medfører ikke, at kapaciteten i fiskerflåden forøges, tværtimod. Reglerne om støtte forudsætter, at der ved nybygningsstøtte til fartøjer under 100 GT skal udtages mindst samme kapacitet, som der sættes ind i fiskeriet. Ved nybygningsstøtte til fartøjer over 100 GT skal der udtages mindst 135 % kapacitet i forhold til det, der indsættes ved nybygningen. Fiskefartøjer over 400 GT kan ikke få nybygningsstøtte.

Spørgsmål 145:

Er ministeren indstillet på at ændre på proceduren for så vidt angår tidspunktet for beslutninger om de kommende års kvoter/fiskerier?

Svar:

Ministerrådet er meget opmærksom på, at det kan være et problem, at kvotebeslutningerne træffes umiddelbart før kvoteårets begyndelse. I praksis er det vanskeligt at ændre, blandt andet på grund af tidspunktet for offentliggørelsen af den biologsike rådgivning, der ligger til grund for beslutningerne. Det indgår i fiskerireformen, at der fremover etableres langsigtede forvaltningsplaner for så mange bestande som muligt af hensyn til erhvervets planlægning og stabiliteten i fiskeriet.

Spørgsmål 146:

Kan ministeren forklare, at fiskeri med det største maskemål skal have færre havdage fremfor fiskeri med mindre maskemål?

Svar:

Indsatsreguleringen er udformet således, at fartøjer, der fisker med redskaber, som anvendes til direkte fiskeri efter torsk, får færrest havdage, mens fartøjer, der fisker med redskaber, der anvendes til fiskeri efter andre arter med begrænsede bifangster af torsk, får flere havdage. Desuden er fiskerier med meget små eller ingen bifangst af torsk holdt fri af havdageordningen.

Dette er årsagen til, at visse typer af fiskerier med store maskestørrelser får færre havdage end fiskerier med mindre maskestørrelser.

 

 

Mariann Fischer Boel

 

/Erik Møller


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00