Om tilskud til reduktion af kvælstofkvoten

Bekendtgørelse om støtte til udvikling af landdistriktsstøtteloven, hvor der efter ministerens bemyndigelse kan fastsætteses tilskud til jordbrugsvirksomheden med en samlet kvælstofkvote. Bekendtgørelsen omhandler desuden betingelser for tilskudene, hvordan de administreres og beregnes.
Tina Møller
Dokumentation

Bekendtgørelse om tilskud til reduktion af kvælstofkvoten

 

I medfør af § 2, stk. 2, § 3, § 16, stk. 1, § 18, stk. 1, § 20, stk. 1, § 22, § 24, stk. 1, § 26, stk. 2, og § 27, stk. 1, i lov nr. 338 af 17. maj 2000 om støtte til udvikling af landdistrikterne (landdistriktsstøtteloven) og efter bemyndigelse fra ministeren fastsættes:

Kapitel 1

Ordningens indhold

§ 1. Tilskud kan inden for de på de årlige finanslove afsatte rammer efter ansøgning ydes til ejere og forpagtere af jordbrugsvirksomheder. Tilskud ydes til at drive jordbrugsvirksomheden med en samlet kvælstofkvote for forbrug af kvælstof til gødningsformål, der er reduceret i forhold til virksomhedens samlede kvælstofkvote opgjort efter reglerne i bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække.

§ 2. Direktoratet for FødevareErhverv kan indkalde ansøgninger om tilskud (tilbud på reduktion af kvælstofkvoten). Ved indkaldelse af ansøgninger fastsætter Direktoratet for FødevareErhverv en ansøgningsperiode.

    Stk. 2. Direktoratet for FødevareErhverv kan på grundlag af en vurdering af de miljømæssige effekter begrænse muligheden for indgivelse af tilbud, herunder med hensyn til det geografiske område, bedriftstype, den hidtidige udnyttelse af virksomhedens kvælstofkvote og mindstereduktion af kvælstofkvoten.

Kapitel 2

Definitioner

Jordbrugsvirksomhed og tilsagnsperiode

§ 3. Ved en jordbrugsvirksomhed forstås i denne bekendtgørelse en virksomhed, der er registreret i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris register over virksomheder, der anvender gødning efter lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække.

§ 4. Ved en tilsagnsperiode forstås i denne bekendtgørelse en periode, hvor jordbrugsvirksomheden skal drives med en reduceret kvælstofkvote. Perioden er på 5 sammenhængende planperioder for mark- og gødningsplaner samt gødningsregnskaber.

    Stk. 2. Ved et tilsagnsår forstås en planperiode for mark- og gødningsplan samt gødningsregnskab.

Kapitel 3

Administration

Myndigheder

§ 5. Direktoratet for FødevareErhverv træffer afgørelse efter denne bekendtgørelse.

§ 6. Direktoratet for FødevareErhverv foretager kontrol i forbindelse med administrationen efter denne bekendtgørelse.

    Stk. 2. Plantedirektoratet forestår den fysiske kontrol efter bemyndigelse fra ministeren.

    Stk. 3. Til brug for den i stk. 1-2 nævnte kontrol indhentes fornødne oplysninger fra andre myndigheder.

    Stk. 4. Konstateres der faktiske forhold i forbindelse med kontrollen, der har betydning for overholdelse af kravene til god landbrugspraksis, jf. § 13, kan Direktoratet for FødevareErhverv og Plantedirektoratet underrette de myndigheder, der har ansvaret for kontrollen af disse bestemmelser.

    Stk. 5. Stk. 4 finder for så vidt angår overholdelse i tilsagnsperioden af de i § 13, stk. 2, anførte bestemmelser tilsvarende anvendelse for tilsagn om tilskud, der er meddelt i henhold til bekendtgørelse nr. 946 af 30. oktober 2001 om tilskud til reduktion af kvælstofkvoten.

Indkaldelse og prioritering af tilbud

§ 7. Indkaldelse af ansøgninger om tilskud (tilbud på reduktion af kvælstofkvoten) sker ved offentliggørelse i Statstidende og/eller mindst to landsdækkende landbrugsblade.

    Stk. 2. Tilbud skal omfatte en procentvis reduktion af virksomhedens samlede kvælstofkvote og den hertil svarende pris i kr. pr. kg kvælstof, som kvoten reduceres med. Nedsættelsen af virksomhedens samlede kvote i kg kvælstof opgøres på grundlag af reglerne i bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække. Tilbuddet skal være gældende for hele tilsagnsperioden, og den i tilbuddet anførte, procentvise reduktion af virksomhedens samlede kvote skal være den samme i alle tilsagnsårene.

§ 8. Hvis tilbuddet kan accepteres, meddeler Direktoratet for FødevareErhverv tilsagn om tilskud.

    Stk. 2. Direktoratet for FødevareErhverv prioriterer de indkomne tilbud på grundlag af de miljømæssige effekter sammenholdt med den tilbudte pris. På dette grundlag kan Direktoratet for FødevareErhverv beslutte, at der ikke skal meddeles tilsagn om tilskud for nogen af de indkomne tilbud.

Kapitel 4

Betingelser for tilskud

Ansøger, jordbrugsvirksomheden og god landbrugspraksis

§ 9. Ansøger skal drive jordbrugsvirksomheden i tilsagnsperioden.

§ 10. På ansøgningstidspunktet skal jordbrugsvirksomheden

1) udgøre mindst 5,0 ha og

2) have en årlig momsregistreret omsætning fra planteavl, husdyravl, skovbrug eller kombinationer heraf, der overstiger 20.000 kr.

    Stk. 2. Stk. 1 og § 11 i bekendtgørelse nr. 946 af 30. oktober 2001 om tilskud til reduktion af kvælstofkvoten finder ikke anvendelse ved ansøgning om overførsel af et tilsagn om tilskud til en ny ejer eller bruger og dennes jordbrugsvirksomhed.

§ 11. På ansøgningstidspunktet og i tilsagnsperioden skal jordbrugsvirksomheden være registreret i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris register over virksomheder, der anvender gødning efter lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække.

§ 12. Tilskud kan ikke ydes for jordbrugsvirksomheder, hvor der for planperioden forud for tilsagnsperioden eller for en planperiode i tilsagnsperioden udbringes husdyrgødning efter § 28, stk. 4, i bekendtgørelse nr. 604 af 15. juli 2002 om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v., herunder i medfør af § 28, stk. 5, i nævnte bekendtgørelse.

§ 13. Det er en betingelse for tilsagn om tilskud, at ansøgeren i den planperiode, der er afsluttet forud for ansøgningsperiodens begyndelse, jf. § 2, stk. 1, har opfyldt kravene til god landbrugspraksis for virksomheden. Ved planperiode forstås en planperiode for mark- og gødningsplan samt gødningsregnskab, jf. lov nr. 472 af 1. juli 1998 om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, jf. lovbekendtgørelse nr. 551 af 2. juli 2002. Hvor virksomheden indgår i en bedrift, finder stk. 2 anvendelse for hele bedriften.

    Stk. 2. Ved god landbrugspraksis forstås i denne bekendtgørelse,

1) at forbruget af kvælstof ikke har oversteget virksomhedens kvote for kvælstof, jf. kapitel 2 i lov nr. 472 af 1. juli 1998,

2) at der har været etableret plantedække i overensstemmelse med kapitel 3 i lov nr. 472 af 1. juli 1998,

3) at der er blevet udarbejdet markplan i overensstemmelse med § 21 i lov nr. 472 af 1. juli 1998,

4) at der er udarbejdet gødningsplan og udarbejdet samt indsendt gødningsregnskab i overensstemmelse med §§ 21-22 i lov nr. 472 af 1. juli 1998,

5) at der har været udlagt efterafgrøder i overensstemmelse med regler fastsat i medfør af § 18, stk. 2, i lov nr. 472 af 1. juli 1998, jf. § 23 i bekendtgørelse nr. 690 af 17. juli 2001 om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække i planperioden 2001/2002 og § 24 i bekendtgørelse nr. 609 af 18. juli 2002 om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække i planperioden 2002/2003,

6) at der har været ført journal over anvendelse af plantebeskyttelsesmidler i overensstemmelse med §§ 1-4 i bekendtgørelse nr. 492 af 7. juni 1994 om sprøjtejournaler og eftersyn af sprøjteudstyr i jordbruget,

7) at dyreholdet har været i overensstemmelse med § 28 i bekendtgørelse nr. 604 af 15. juli 2002 om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v. , dog for så vidt angår planperioden 2001/2002 § 28 i bekendtgørelse nr. 877 af 10. december 1998 om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage m.v., ændret ved bekendtgørelse nr. 677 af 5. juli 2000,

8) at avl og opfedning af kalve er sket i overensstemmelse med Justitsministeriets bekendtgørelse om beskyttelse af kalve,

9) at avl og opfedning af svin er sket i overensstemmelse med Justitsministeriets bekendtgørelse om beskyttelse af svin, og

10) at hold af æglæggende høner m.v. er sket i overensstemmelse med Justitsministeriets bekendtgørelse om beskyttelse af æglæggende høner, dog for så vidt angår planperioden 2001/2002 bekendtgørelse nr. 340 af 30. juni 1981 om anvendelse af æglægningsbure, ændret ved bekendtgørelse nr. 381 af 16. juni 1986.

§ 14. Tilskud kan ikke søges af

1) stat, amtskommuner, primærkommuner og Bornholms kommune,

2) ejere og forpagtere af jordbrugsvirksomheder, der omfatter arealer, der i medfør af bekendtgørelse om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger er omfattet af tilsagn om tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen for en tilsagnsperiode, der udløber senere end 1 måned efter begyndelsen af tilsagnsperioden for reduktion af kvælstofkvoten, jf. § 4, og

3) ejere og forpagtere af jordbrugsbedrifter, for hvilke der på ansøgningstidspunktet foreligger autorisation eller ansøgning om autorisation til økologisk jordbrugsproduktion i henhold til bekendtgørelse om økologisk jordbrugsproduktion.

Gødskning m.v.

§ 15. Hvert tilsagnsår må jordbrugsvirksomhedens forbrug af kvælstof til gødningsformål ikke overstige jordbrugsvirksomhedens samlede kvælstofkvote med den i tilsagnet fastsatte reduktion.

    Stk. 2. Tillægges der i tilsagnsperioden ved køb virksomheden nye arealer, der på overtagelsestidspunktet er gødsket, kan Direktoratet for FødevareErhverv dispensere fra bestemmelsen i stk. 1. Det er en betingelse herfor, at Direktoratet for FødevareErhverv vurderer, at tilsagnsmodtageren har stillet tilstrækkelig dokumentation for, at bestemmelsen i stk. 1 ikke hensigtsmæssigt kan opfyldes.

    Stk. 3. Stk. 2 gælder tilsvarende ved overførsel af tilsagnet til en ny ejer eller bruger, jf. § 24, hvis

1) den jordbrugsvirksomhed, som tilsagnet overføres til, både omfatter arealer fra den tidligere ejers eller brugers jordbrugsvirksomhed og andre arealer, og

2) tilsagnet ikke ændres eller ændres med virkning fra begyndelsen af det tilsagnsår, der begynder efter datoen, hvor brugsretten er overgået til den nye ejer eller bruger.

§ 16. Mark- og gødningsplan samt skatte-, moms-, drifts- og gødningsregnskab, der vedrører det tilsagnsår, som udbetaling af tilskud sker for, skal opbevares af tilskudsmodtageren i mindst 5 år fra udbetalingstidspunktet.

Kapitel 5

Beregning af tilskud

§ 17. Det årlige tilskud udgør, jf. dog § 18 og § 19, den i tilsagnet fastsatte pris i kr. pr. kg kvælstof ganget med

1) differencen mellem jordbrugsvirksomhedens samlede kvælstofkvote før reduktion og jordbrugsvirksomhedens samlede kvælstofkvote med den i tilsagnet fastsatte reduktion eller

2) differencen mellem jordbrugsvirksomhedens samlede kvælstofkvote før reduktion og jordbrugsvirksomhedens forbrug af kvælstof til gødningsformål, hvis jordbrugsvirksomhedens forbrug af kvælstof til gødningsformål som følge af dispensation, jf. § 15, stk. 2 og 3, overstiger jordbrugsvirksomhedens samlede kvælstofkvote med den i tilsagnet fastsatte reduktion.

§ 18. Det årlige tilskud kan

1) ikke overstige et tilsagnsbeløb, der fastsættes i tilsagnet af Direktoratet for FødevareErhverv på grundlag af reduktionens størrelse i procent, prisen i kr. pr. kg kvælstof og størrelsen samt udnyttelsen af virksomhedens arealer på ansøgningstidspunktet og

2) ikke overstige 950 kr. pr. ha ganget med det samlede areal af de marker, hvor kvælstofkvoten for marken i tilsagnsåret er større end 0 kg kvælstof pr. ha.

§ 19. Det samlede tilskud til miljøvenligt landbrug, jf. kapitel VI i Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999, kan ikke overstige de maksimumsbeløb, som årligt kan medfinansieres af Fællesskabet, og som er fastsat i bilaget til Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999.

Kapitel 6

Udbetaling af tilskud

§ 20. Direktoratet for FødevareErhverv udbetaler tilskud én gang årligt.

    Stk. 2. Tilskud udbetales senest 3 måneder efter, at Direktoratet for FødevareErhverv har modtaget de i § 25, stk. 1, anførte oplysninger. Direktoratet for FødevareErhverv kan i særlige tilfælde fravige denne frist.

    Stk. 3. Det er en betingelse for udbetaling af tilskud, at tilskudsmodtageren anviser en konto i et pengeinstitut, hvortil tilskuddet kan overføres.

Kapitel 7

Ændring af tilsagn om tilskud

§ 21. Tilsagnsmodtageren kan ansøge om at få tilsagnsbeløbet, jf. § 18, nr. 1, forhøjet. Ansøgning er betinget af, at virksomhedens samlede kvælstofkvote før reduktion på tidspunktet for ansøgning om ændring er mindst 20 pct. større end på ansøgningstidspunktet for det gældende tilsagnsbeløb.

    Stk. 2. Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse for tilsagn om tilskud, der er meddelt i henhold til bekendtgørelse nr. 946 af 30. oktober 2001 om tilskud til reduktion af kvælstofkvoten.

§ 22. Sker der for en planperiode generelt en reduktion af de kvælstofnormer, der er fastsat i bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, og reduktionen i gennemsnit er på mindst 5,0 pct. i forhold til de kvælstofnormer, der var gældende på ansøgningstidspunktet for den gældende procentuelle reduktion af kvælstofkvoten, kan tilsagnsmodtageren ansøge om at få nedsat den procentuelle reduktion således, at der kompenseres for den generelle nedsættelse af kvælstofnormerne. Størrelsen af nedsættelsen af den procentuelle reduktion af kvælstofkvoten fastsættes af Direktoratet for FødevareErhverv.

§ 23. Ansøgning om ændring af tilsagn om tilskud, jf. § 21 og § 22, indgives til Direktoratet for FødevareErhverv. Ansøgning skal være Direktoratet for FødevareErhverv i hænde senest den 31. maj i det tilsagnsår, som ændringen skal have virkning fra.

§ 24. Overgår jordbrugsvirksomheden til en ny ejer eller bruger, kan tilsagnet efter ansøgning overføres til den nye ejer eller bruger og dennes jordbrugsvirksomhed med virkning fra datoen, hvor brugsretten overgår til den nye ejer eller bruger, og for den resterende del af tilsagnsperioden. Hvis den nye ejer eller bruger har flere jordbrugsvirksomheder, skal tilsagnet overføres til en jordbrugsvirksomhed, som omfatter arealer fra den tidligere ejers eller brugers jordbrugsvirksomhed. Det er en betingelse for overførsel af tilsagnet, at den nye ejer eller bruger har modtaget skriftlig oplysning om forbruget og kvoten for den tidligere ejers eller brugers jordbrugsvirksomhed for den forløbne del af planperioden.

    Stk. 2. Ansøgning om overførsel af tilsagnet til en ny ejer eller bruger og dennes jordbrugsvirksomhed indgives uanset § 11 til Direktoratet for FødevareErhverv umiddelbart efter indgåelse af aftalen om ejer- eller brugerskiftet. Hvis den bedrift eller del af bedrift, som tilsagnet ansøges overført til, på ansøgningstidspunktet ikke er registreret i det i § 11 anførte register, vil Direktoratet for FødevareErhvervs godkendelse af overførslen af tilsagnet være betinget af, at registrering finder sted senest 2 måneder efter, at brugsretten er overgået til den nye ejer eller bruger, og at registreringen får virkning for den planperiode, inden for hvilken brugsretten er overgået til den nye ejer eller bruger.

    Stk. 3. Hvis tilsagnet ansøges overført til en jordbrugsvirksomhed, der både omfatter arealer fra den tidligere ejers eller brugers jordbrugsvirksomhed og andre arealer, kan der samtidig med overførslen af tilsagnet og efter ansøgning foretages en ændring med hensyn til

1) reduktionen i procent, jf. § 7,

2) prisen i kr. pr. kg kvælstof, jf. § 17, og

3) tilsagnsbeløbet, jf. § 18, nr. 1.

    Stk. 4. I medfør af stk. 3 kan der ansøges om ændring af tilsagnet med virkning fra datoen, hvor brugsretten overgår til den nye ejer eller bruger, eller fra begyndelsen af det efterfølgende tilsagnsår.

Kapitel 8

Underretningspligt

§ 25. En tilsagnsmodtager skal efter udløbet af et tilsagnsår og udarbejdelsen af gødningsregnskabet skriftligt oplyse, om alle betingelser for tilskud er opfyldt. Herudover skal tilsagnsmodtager skriftligt give oplysninger til brug for beregningen af tilskud. Oplysningerne skal være Direktoratet for FødevareErhverv i hænde senest den 31. marts i det efterfølgende tilsagnsår.

    Stk. 2. En tilsagnsmodtager skal endvidere på forlangende afgive erklæring til Direktoratet for FødevareErhverv om, hvorvidt betingelserne fortsat opfyldes.

§ 26. Tilsagnsmodtageren er forpligtet til uden ugrundet ophold skriftligt at give Direktoratet for FødevareErhverv meddelelse om forhold, der kan medføre bortfald eller tilbagebetaling af tilskud.

Kapitel 9

Bortfald af tilsagn og tilbagebetaling af tilskud

§ 27. Tilsagn om tilskud bortfalder helt eller delvis,

1) hvis ansøger har givet urigtige eller vildledende oplysninger eller har fortiet oplysninger af betydning for sagens afgørelse,

2) hvis tilsagnsmodtageren tilsidesætter sine pligter efter lovens § 20, stk. 3, jf. lovens § 3, stk. 1, nr. 3,

3) hvis jordbrugsvirksomheden overgår til en ny ejer eller bruger, medmindre tilsagnet overføres til den nye ejer eller bruger og dennes virksomhed, jf. § 24,

4) hvis tilsagnsmodtageren ikke opfylder sin underretningspligt efter § 25 eller § 26, eller

5) hvis betingelserne for tilskud ikke opfyldes.

    Stk. 2. I de i stk. 1 nævnte tilfælde kan Direktoratet for FødevareErhverv bestemme, at udbetalte tilskud helt eller delvis skal tilbagebetales med tillæg af renter, jf. § 30.

    Stk. 3. Stk. 2 finder normalt ikke anvendelse i tilfælde af force majeure, herunder navnlig

1) tilskudsmodtagerens død,

2) bortforpagters død,

3) tilskudsmodtagerens langvarige uarbejdsdygtighed,

4) ekspropriation af en væsentlig del af virksomheden, hvis en sådan ekspropriation ikke kunne forudses ved tilsagnsperiodens begyndelse,

5) en alvorlig naturkatastrofe, som i væsentlig grad rammer virksomhedens landbrugsareal,

6) ødelæggelse af stalde på virksomheden ved ulykkestilfælde eller

7) en epizooti, der rammer hele tilskudsmodtagerens besætning eller en del af denne.

    Stk. 4. Hvis tilsagnsmodtager ønsker at påberåbe sig de i stk. 3 nævnte tilfælde af force majeure, er tilsagnsmodtageren forpligtet til skriftligt at give Direktoratet for FødevareErhverv meddelelse herom samt indsende fyldestgørende dokumentation senest 10 arbejdsdage efter det tidspunkt, hvor tilsagnsmodtageren er i stand til at gøre det.

    Stk. 5. Stk. 2 finder normalt ikke anvendelse i tilfælde af, at ejer- eller brugerforholdet ændres, jf. stk. 1, nr. 3, hvis tilskudsmodtageren ophører endeligt med landbrugsvirksomhed, efter at tre år af tilsagnsperioden er afviklet, og en overførsel af tilsagnet til den nye ejer eller bruger og dennes virksomhed, efter Direktoratet for FødevareErhvervs vurdering, ikke er gennemførlig.

    Stk. 6. I tilfælde, hvor tilsagn om tilskud bortfalder som følge af afmelding fra det i § 11 anførte register, finder stk. 2 ikke anvendelse, når afmelding er foretaget af ministeren eller en af ministeren bemyndiget institution under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri som følge af, at virksomhedens momsregistrerede omsætning fra planteavl, husdyravl, skovbrug eller kombinationer heraf er faldet til under 20.000 kr.

§ 28. Tilsagn om tilskud bortfalder endvidere, hvis

1) jordbrugsvirksomheden den 31. juli udgør under 5,0 ha,

2) arealer under jordbrugsvirksomheden bliver omfattet af tilsagn om tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen i medfør af bekendtgørelse om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, eller

3) jordbrugsvirksomheden autoriseres til økologisk jordbrugsproduktion.

    Stk. 2. Bortfald af tilsagn i medfør af stk. 1, nr. 1, får virkning fra begyndelsen af det førstkommende tilsagnsår.

    Stk. 3. Bortfald af tilsagn i medfør af stk. 1, nr. 2, får virkning fra begyndelsen af det tilsagnsår, der begynder i samme kalenderår som tilsagnsperioden for tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen. Hvis tilsagnet om tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen senere bortfalder inden tilsagnsperiodens udløb, kan Direktoratet for FødevareErhverv bestemme, at tilskud til reduktion af kvælstofkvoten helt eller delvis skal tilbagebetales med tillæg af renter, jf. § 30. Hvis en ny ejer eller bruger er indtrådt i tilsagnet om tilskud til nedsættelse af kvælstoftilførslen, kan Direktoratet for FødevareErhverv tillige bestemme, at tilskud til reduktion af kvælstofkvoten helt eller delvis skal tilbagebetales af den nye ejer eller bruger med tillæg af renter, jf. § 30.

    Stk. 4. Bortfald af tilsagn i medfør af stk. 1, nr. 3, får virkning fra begyndelsen af det tilsagnsår, inden for hvilket omlægningen til økologisk jordbrugsproduktion påbegyndes. Hvis jordbrugsvirksomheden ikke bliver omfattet af tilsagn om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion med virkning fra 1. januar efter det i 1. pkt. anførte tidspunkt, jf. bekendtgørelse om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion m.v., eller hvis jordbrugsvirksomheden bliver omfattet af et sådant tilsagn, men tilsagnet senere bortfalder inden tilsagnsperiodens udløb, kan Direktoratet for FødevareErhverv bestemme, at tilskud til reduktion af kvælstofkvoten helt eller delvis skal tilbagebetales med tillæg af renter, jf. § 30. Hvis en ny ejer eller bruger er indtrådt i tilsagnet om tilskud til økologisk jordbrugsproduktion, kan Direktoratet for FødevareErhverv tillige bestemme, at tilskud til reduktion af kvælstofkvoten helt eller delvis skal tilbagebetales af den nye ejer eller bruger med tillæg af renter, jf. § 30.

    Stk. 5. Stk. 1, nr. 3, og stk. 4, finder tilsvarende anvendelse, hvor virksomheden indgår i en bedrift.

§ 29. Tillader Direktoratet for FødevareErhverv, at tilsagnet overføres til en ny ejer eller bruger og dennes virksomhed, jf. § 24, og bortfalder tilsagnet herefter, jf. § 27, som følge af den nye ejers eller brugers forhold, kan Direktoratet for FødevareErhverv bestemme, at tilskud, der er udbetalt i henhold til tilsagnet inden tilladelse er givet, helt eller delvis skal tilbagebetales af den nye ejer eller bruger med tillæg af renter, jf. § 30.

§ 30. For tilbagebetaling af tilskud, jf. §§ 27-29, finder bestemmelserne i artikel 49 i Kommissionens forordning (EF) nr. 2419/2001 anvendelse, jf. artikel 62 i Kommissionens forordning (EF) nr. 445/2002.

    Stk. 2. Rentetillæg, jf. §§ 27-29, beregnes for det tidsrum, der forløber mellem meddelelsen om tilbagebetalingspligten til tilskudsmodtageren og til tilbagebetaling eller modregning sker, og med den rentesats, der er fastsat i renteloven.

    Stk. 3. For tilbagebetaling af tilskud omfattet af § 28, stk. 3 eller 4, finder § 27, stk. 3-5, tilsvarende anvendelse. For tilbagebetaling af tilskud omfattet af § 28, stk. 3, finder § 27, stk. 5, dog anvendelse således, at det er den længde af den afviklede tilsagnsperiode for nedsættelse af kvælstoftilførslen, der er fastsat i bekendtgørelse om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, der skal anvendes.

    Stk. 4. For tilbagebetaling af tilskud omfattet af § 29 finder § 27, stk. 3-6, tilsvarende anvendelse.

    Stk. 5. Stk. 1-4 og §§ 27-29 finder tilsvarende anvendelse for tilsagn om tilskud, der er meddelt i henhold til bekendtgørelse nr. 946 af 30. oktober 2001 om tilskud til reduktion af kvælstofkvoten.

Kapitel 10

Udelukkelse

§ 31. Hvis det viser sig, at en urigtig erklæring er afgivet som følge af grov uagtsomhed, udelukkes den pågældende støttemodtager for det pågældende kalenderår fra alle foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne, som falder under kapitel VI (Miljøvenligt landbrug) i Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999. I tilfælde, hvor en urigtig erklæring er afgivet med forsæt, udelukkes vedkommende tillige for det følgende år.

Kapitel 11

Klageadgang

§ 32. Klager over afgørelser truffet efter denne bekendtgørelse indgives efter reglerne i bekendtgørelse om Direktoratet for FødevareErhvervs opgaver og beføjelser.

    Stk. 2. Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse for afgørelser, der træffes af Direktoratet for FødevareErhverv i henhold til bekendtgørelse nr. 946 af 30. oktober 2001 om tilskud til reduktion af kvælstofkvoten.

Kapitel 12

Straffebestemmelser

§ 33. Medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes med bøde den, der

1) til brug for afgørelser, der træffes i henhold til loven eller de i medfør af loven fastsatte regler, afgiver urigtige eller vildledende oplysninger eller fortier oplysninger af betydning for afgørelsen,

2) handler i strid med de vilkår, der er fastsat i en sådan afgørelse,

3) i øvrigt undlader at give oplysninger, som den pågældende har pligt til at give i henhold til loven eller denne bekendtgørelse,

4) afgiver urigtige eller vildledende oplysninger om sådanne forhold,

5) undlader at give kontrolmyndigheden adgang til jordbrugsbedriften eller virksomheden efter lovens § 20, stk. 2, eller

6) undlader at udlevere eller indsende materiale eller at yde kontrolmyndigheden bistand efter lovens § 20, stk. 3.

    Stk. 2. Med bøde straffes endvidere den, der overtræder bestemmelser i regler fastsat af Det Europæiske Fællesskab om forhold, der er omfattet af loven eller denne bekendtgørelse.

    Stk. 3. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

    Stk. 4. Skønnes en overtrædelse ikke at ville medføre højere straf end bøde, kan Direktoratet for FødevareErhverv tilkendegive, at sagen kan afgøres uden retslig forfølgning. Det er en betingelse herfor, at den, der har begået overtrædelsen, erklærer sig skyldig i overtrædelsen og erklærer sig rede til inden for en nærmere angivet frist, der efter begæring kan forlænges, at betale en i tilkendegivelsen angivet bøde. Retsplejelovens § 931, stk. 2, finder tilsvarende anvendelse på tilkendegivelser fra Direktoratet for FødevareErhverv. Betales bøden i rette tid, eller bliver den efter stedfunden vedtagelse inddrevet eller afsonet, bortfalder videre forfølgning.

Kapitel 13

Ikrafttrædelse

§ 34. Bekendtgørelsen træder i kraft den 22. februar 2003.

    Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 946 af 30. oktober 2001 om tilskud til reduktion af kvælstofkvoten ophæves. Bekendtgørelse nr. 946 af 30. oktober 2001 finder dog fortsat anvendelse for de ansøgninger, der er modtaget i Direktoratet for FødevareErhverv inden nærværende bekendtgørelses ikrafttræden, idet dog tillige § 6, stk. 5, § 30, stk. 5, og § 32, stk. 2, i nærværende bekendtgørelse finder anvendelse for disse ansøgninger. Bekendtgørelse nr. 946 af 30. oktober 2001 finder endvidere fortsat anvendelse for ansøgninger vedrørende dispensation og ændring af tilsagn om tilskud, der er meddelt i medfør af denne bekendtgørelse, idet dog tillige § 10, stk. 2, § 21, stk. 2, og § 32, stk. 2, i nærværende bekendtgørelse finder anvendelse for disse ansøgninger.

Direktoratet for FødevareErhverv, den 6. februar 2003

Arent Josefsen

/Steen Bonde

Officielle noter

1) I bekendtgørelsen er medtaget visse bestemmelser fra Kommissionens forordning (EF) nr. 445/2002 af 26. februar 2002 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Udviklings- og Garantifond for Landbruget (EUGFL). Ifølge artikel 249 i EF-traktaten gælder en forordning umiddelbart i hver medlemsstat. Gengivelsen af disse bestemmelser i bekendtgørelsen er således udelukkende begrundet i praktiske hensyn og berører ikke de nævnte forordningers umiddelbare gyldighed i Danmark.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00