Iran fremviser stealth-kampfly igen - og verden griner igen

[caption id="attachment_9890" align="alignright" width="300"]Det iranske forsvarsministerium viste den 15. april Qaher 313 frem. Foto: PressTV.ir. Det iranske forsvarsministerium viste den 15. april Qaher 313 frem. Foto: PressTV.ir.[/caption]Iran har i weekenden fremvist den seneste prototype af det Qaher 313 stealth-kampfly, som landet første gang viste verden i februar 2013. Dengang grinte verden højlydt af flyet, som var udstyret med almindelig civil avionic, et "canopy" i almindelig plastik, meget små luftindtag og et design, der ville gøre det umuligt for flyet at holde sig flyvende.

Nu er iranerne tilbage med en version, der er markant anderledes end forgængeren. Eksperter vurderer, at iranerne fortsat har lang vej igen til at kunne præsentere et brugbart stealth-fly. Men man bemærker også, at der gøres fremskridt. Så det kan ikke udelukkes at iranerne om føje år står med et lille "aggressor-fly", som kan tage kampen op mod israelske fly, hvis Israel en dag skulle få lyst til at gennemføre nålestiksoperationer for at bombe iranske atomanlæg.

The Aviationist analyserer den nye version her og har tidligere set på den første version her og her.

Login

 • Anmeld

  Ole

  Den flytype som er F313 skulle bygge på er F-5 tiger, som Iran har fra Shahaens tid.
  Iranerne har tidligere "opdateret" F-5 til Saeqeh 2, hvor en af forskellene er de dobbelte sideror.
  https://www.youtube.com/watch?v=hI5lFaB7Tcs
  Efter som F-5 er designet i 60erne, må man antage at der ikke er flywire (jeg kan ikke finde informationer på dette), eller flycomputer som stabilisere flyet.