Missilforsvar ikke i ministerens manuskript

Nogle gange skal man lytte efter hvad en politiker siger. Og nogle gange skal man lytte efter hvad han/hun ikke siger, når han/hun siger noget. Og det var hvad nytkampfly.dk’s udsendte gjorde, da forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen tirsdag gæstede Krigsvidenskabeligt Selskab ved et arrangement på Svanemøllen Kaserne.

Den 70-årige minister talte naturligvis meget om Rusland og overraskende meget om cyber samt lidt om Østtyskland og en enkel bisætning om Arktis. Rimelig interessant gennemgang, hvor ministeren tydeligvis heller ikke kunne glemme sin fortid som finansminister. Således forklarede han hvorfor man slet ikke kan bruge NATO’s krav om at bruge to procent af BNP på Forsvaret til noget. Det betyder nemlig, at et land som Grækenland, der har været i dybe økonomiske vanskeligheder og hvor BNP’et er raslet ned, er et af de eneste lande, der overholder to procents-kravet. Til gengæld er Danmarks andel faldet fra 1,17 til 1,14. Ikke fordi der er blevet sparet på forsvaret, men fordi BNP’et er vokset som følge af øget økonomisk vækst.

Der var dog én ting, som ikke havde fundet vej til ministerens manuskript. Noget, som vi ellers skriver meget om her på sitet, og noget, som rigtig mange taler om. Det er nemlig - som overskriften antyder - Danmarks mulige deltagelse i NATO’s ballistiske missilforsvar (NATO BMD), som ministeren ikke fandt det værd at omtale. Hverken om hvorvidt Helle Thornings løfte på NATO-topmødet i 2014 om at deltage i NATO BMD stod ved magt, om han gik ind for at sætte penge af til det i det kommende forsvarsforlig eller om Iran nu også er så stor en trussel, som tilhængerne af missilforsvaret gerne vil gøre landet til. Det var nemlig ikke blandt de ting, som ministeren var mest bekymret for. Det var et stadig mere aggressivt Rusland, cyber warfare og terrortruslen.

Login