Debat

Advokat i Khashoggi-retssag: Stop våbenhandel med Saudi-Arabien og indfør strenge sanktioner

Selvom det internationale samfund gentagne gange har fordømt mordet på Jamal Khashoggi, er det ikke nok. Fordømmelsen skal følges op med handling, der målrettet rammer Saudi-Arabiens kronprins, der menes at stå bag mordet, skriver advokat Amrit Singh.

Det er bredt antaget, at Saudi Arabiens kronprins Mohammed Bin Salman står bag mordet på Khashoggi. Derfor bør det internationale samfund målrettet sanktionere ham, skriver Amrit Singh. 
Det er bredt antaget, at Saudi Arabiens kronprins Mohammed Bin Salman står bag mordet på Khashoggi. Derfor bør det internationale samfund målrettet sanktionere ham, skriver Amrit Singh.  Foto: Bandar Algaloud/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I 2018 gik Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi til det saudiarabiske konsulat i Istanbul for at hente nogle dokumenter, som han skulle bruge til sit bryllup. Han kom aldrig ud igen.

Inde på konsulatet ventede en henrettelsesgruppe nemlig på ham, og de havde medbragt alle de nødvendige værktøjer til at sikre, at hans krop aldrig blev set igen.

Mordet var et forsøg på at få en kritiker til at forsvinde og blive glemt. Denne strategi har fungeret i over to år, da den saudiske kronprins, der i vid udstrækning rapporteres at have været ansvarlig for mordet, har undgået enhver betydningsfuld form for ansvar.

Denne uge fik vi dog et glimt af en mulighed for at holde kronprinsen ansvarlig, da Biden-administrationen offentliggjorde en uklassificeret efterretningsrapport om Khashoggis drab.

Det er den første officielle bekræftelse fra den amerikanske regerings side af prinsens rolle i mordet. I over to år forhindrede Trump-administrationen vores bestræbelser ved retten for at sikre frigivelse af optegnelser, der ville afsløre sådanne oplysninger, herunder netop denne rapport.

Fordømmelse skal følge op med handling
Rapportens videregivelse er det første skridt i at fastslå ansvarlighed og forhindre kronprinsen i, bogstaveligt talt, at slippe afsted med mord.

Men disse afsløringer skal følges op med afgørende handling. Alt for længe har USA, EU og Storbritannien udtrykt fordømmelse af Khashoggis mord, mens de i virkeligheden har vendt det blinde øje til.

Med flere beviser skal der nu være konsekvenser for en sådan alvorlig forbrydelse. Derfor opfordrer min organisation, EU og andre regeringer rundt om i verden til at stoppe våbeneksport til Saudi-Arabien og indføre rejse- og økonomiske sanktioner mod kronprinsen og alle andre, der er ansvarlige for mordet. Det ville være samvittighedsløst ikke at følge disse handlinger til dørs.

At stoppe al våbeneksport til Saudi-Arabien, ville sende en klar besked om at menneskerettighedskrænkelser ikke længere vil blive ignoreret af hensyn til våben-kontrakter.

Amrit Singh, Advokat i retssag om frigivelse af den amerikanske stats optegnelser af mordet på Jamal Khashoggi

At stoppe al våbeneksport til Saudi-Arabien, ville sende en klar besked om at menneskerettighedskrænkelser ikke længere vil blive ignoreret af hensyn til våben-kontrakter, til en værdi på mange milliarder dollars. Den virkelighed var noget, som tidligere præsident Donald Trump var glad for at prale af.

Sidste måned suspenderede Biden-administrationen midlertidigt våbensalg til Saudi-Arabien, men de er nødt til at gå længere og få forbuddet til at vare, så længe Saudi-Arabien fortsætter med at indgå i et konsekvent mønster af grove menneskerettighedsovertrædelser.

At stoppe eksporten af våben ville ikke kun sende en stærk besked om Khashoggi-mordet, men også stoppe den vestlige medvirken - USA, Storbritannien og Frankrig er de tre største våbeneksportører til Saudi-Arabien - i et andet område, hvor Saudi-Arabien ignorerer menneskerettigheder og international humanitære love: bombningen af civile mål i nærliggende Yemen.

Målrettede økonomiske sanktioner og rejsesanktioner gør konsekvenserne personlige og ikke kun abstrakte. Ligesom med sanktionerne mod russiske embedsmænd bør kronprinsen og hans håndlangere se deres aktiver indefrosset og have forbud mod at rejse.

Der er ingen grund til, at kronprinsen får lov til at besøge hans 300 millioner dollars dyre franske slot, mens den forbrydelse han stod bag, forbliver ustraffet. Dem som udførte hans ordrer og hidtil ikke er blevet sanktioneret, skal også føle presset og vide, at de ikke bare kan fortsætte som hidtil.

Trump-administration har tilbageholdt oplysninger
Frigivelse af flere officielle informationer, som regeringerne ligger inde med om drabet på Khashoggi, ville hjælpe med at sikre, at han ikke glemmes, og beskytte mod en gentagelse af sådanne forbrydelser.

Rapporten der blev frigivet denne uge, var ikke den eneste, som Trump-administrationen har holdt tilbage fra os i vores retssager. En CIA-rapport, der i vid udstrækning blev citeret i medierne, men ikke officielt frigivet, konkluderede at der var "middel til høj sandsynlighed" for at kronprinsen beordrede drabet på Khashoggi.

I retten nægtede Trump-administrationen endda at indrømme, at den havde rapporten. Rettens nylige beslutning kræver imidlertid, at den amerikanske regering identificerer rapporten og forklarer det juridiske grundlag for at tilbageholde den fra offentligheden. Hatice Cengiz, Khashoggis forlovede, har opfordret præsident Joe Biden til at bryde med fortiden og frigive den.

Frigivelse af nye dokumenter samt afgørende handling mod den saudiske regering og kronprinsen lægger et grundlag for yderligere foranstaltninger for at sikre ansvarlighed.

Læs også

Officiel bekræftelse er af afgørende betydning for at etablere offentlig og juridisk ansvarlighed og handling og ville vise, at kravet om ansvarlighed ikke kun ender med vage udtalelser, der udtrykker "bekymring".

Selvom de seneste dokumenter muligvis fortsætter med at komme fra USA, vil ingen handling være effektiv, medmindre den støttes af det internationale samfund. Det er op til de regeringer som har forpligtet sig til ytringsfrihed og demokratiske værdier at sørge for, at vejen til ansvarlighed realiseres.

Især nu hvor rapportens officielle fund er åbne for alle, ville det være umoralsk at undlade at skride til afgørende handling mod kronprinsen og Saudi-Arabien. Det ville frarøve Jamal Khashoggi og hans familie deres ret til retfærdighed. Og det ville bane vejen for Saudi-Arabien og andre autoritære regeringer til fortsat at myrde og forfølge dissidenter med straffrihed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion