Amerikanske bombefly over Arktis vækker russisk vrede

MODSVAR: Rusland er nødt til at stationere kampfly i Arktis, når USA igen og igen flyver med bombefly i regionen, pointerer Ruslands ambassadør til Danmark.

Det har vakt opsigt i blandt andet Danmark, at Rusland nu er i stand til at operere kampfly fra basen Nagurskoye på Alexandra Ø i øgruppen Franz Josef Land kun godt 1.000 kilometer fra Grønland.

Men når russerne ser sig kaldet til at stationere fly på den afsidesliggende base, så er det langt hen ad vejen blot en modreaktion på de flyvninger med blandt andet strategiske bombefly, som USA gennemfører i Arktis, lyder det fra Ruslands ambassadør til Danmark og tidligere Arktis-ambassadør, Vladimir Barbin.

”Flyvninger foretaget af amerikanske strategiske bombefly, der er i stand til at transportere atomvåben, udgør en udfordring for Ruslands nationale sikkerhed i Arktis og kræver militære modforanstaltninger. Tilstedeværelsen af kampfly fra det russiske flyvevåben på Arctic Shamrock-flybasen på Franz Josef Land vil nu give mulighed for at opdage og ledsage amerikanske strategiske bombefly, der flyver i retning af de russiske arktiske grænser,” pointerer Vladimir Barbin i en mail til Altinget. 

Login