Analyse: Frankrig er det nye sort

ANALYSE: Det giver Danmark fordele på flere fronter at arbejde tættere sammen med Frankrig.

Midt i ophidselsen over lukningen af en populær radiostation var det ikke noget, der tiltrak sig den store opmærksomhed, da et flertal i Folketinget for halvanden uge siden stemte for at udsende to troppetransporthelikoptere og omkring 70 soldater til at deltage i den franske Operation Barkhane i den såkaldte Sahel-region i Afrika. Udsendelse af danske soldater på internationale missioner er i dag så integreret en del af vores udenrigs- og sikkerhedspolitik, at det ikke medfører særlig megen opmærksomhed længere.

Britisk handlingslammelse
Deltagelsen i Operation Barkhane er det seneste i en række dansk-franske samarbejder på det forsvars- og sikkerhedspolitiske felt. Samarbejdet startede så småt i 2013 med dansk deltagelse i den franske Operation Serval, der var forløberen til Operation Barkhane. Året efter underskrev de to landes forsvarsministre en formel samarbejdsaftale, og sidenhen er det gået slag i slag.

Blandt andet med den danske fregat Niels Juels sejlads sammen med en fransk hangarskibsgruppe sidste år, ligesom Danmark var et af de lande, som Frankrigs præsident Emmanuel Macron fra starten inviterede med i det såkaldte European Intervention Initiative (E2I). Som en reaktion på den amerikanske præsident Donald Trumps skepsis overfor Nato-samarbejdet ville Macron samle en kreds af europæiske lande, som vil være villige til at rykke hurtigt ud til konfliktområder verden over.

Login