B 56 (Udenrigsministeriet)(Vedtaget)

Forslag til folketingsbeslutning om danske militære bidrag til NATO-landes nationale flådestyrker, herunder til fremme af maritim sikkerhed og forsvar af flådestyrkerne.

Med beslutningsforslaget anmoder regeringen om Folketingets samtykke til, at danske flådebidrag kan indsættes i NATO-landes nationale flådestyrker i op til 12 måneder ad gangen. Danske bidrag vil medvirke til løsningen af maritime sikkerhedsopgaver og til forsvaret af flådestyrken samt eventuelt luftrumskoordination og -kontrol.

Konkret drejer det sig om, at Danmark vil bidrage med en fregat til en fransk hangarskibsgruppe i forbindelse med dennes udsendelse fra ultimo februar til medio maj 2019. Det danske bidrag til den franske hangarskibsgruppe vil bestå af en fregat af Iver Huitfeldt-klassen med en samlet besætning på op til ca. 160 personer. Der udsendes ydermere midlertidigt to forbindelsesofficerer til henholdsvis det franske hangarskib og til det franske overordnede militære hovedkvarter i Paris.

Derudover vil Danmark fra 2019, efter behørig inddragelse af Folketinget, kunne tilbyde NATO-landene følgende typer af bidrag til indsættelse i deres flådestyrker i op til 12 måneder ad gangen:

- Et skibsbidrag bestående af en fregat af Iver Huitfeldt-klassen eller et fleksibelt støtteskib af Absalon-klassen inklusiv helikopter med en samlet besætning på op til ca. 160 personer.

- Et skibsbidrag bestående af et inspektionsskib af Thetis-klassen inklusiv helikopter på op til ca. 90 personer.

- Stabsofficersbidrag i form af et forbindelsesofficersbidrag til relevante militære hovedkvarterer og om bord i flådestyrken.

Cyberkapaciteter vil også kunne indgå i danske bidrag.

Beslutningsforslag som fremsat

Beslutningsforslag som vedtaget

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00