Britisk-dansk udrykningsstyrke klar til kamp

OPERATIV: Ni nordeuropæiske lande inklusiv Danmark er nu klar til at sende en fælles udrykningsstyrke ud til konflikter verden over.

Soldater hviler ud under Joint Warrior-øvelsen i Sydengland i april i år.
Soldater hviler ud under Joint Warrior-øvelsen i Sydengland i april i år.Foto: Værnsfælles Forsvarskommando
Andreas Krog

Den multinationale udrykningsstyrke Joint Expeditionary Force (JEF), som Danmark deltager i, er nu klar til at blive erklæret fuldt operativ. Det vil ske ved en ceremoni i London i næste uge. Det oplyser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et notat til Folketingets forsvarsudvalg.

Joint Expeditionary Force har til formål at "imødegå en ustabil verden i konstant forandring," som Forsvarsministeriet skriver i et faktaark på sin hjemmeside. Det er en multinational, værnsfælles styrke, som vil kunne udsendes over hele verden og i operationer henover hele konfliktspektret. Det gælder lige fra evakueringsindsatser, større humanitære krisesituationer, kapacitetsopbygning og fredsbevarende missioner til regulær krigsførelse.

Ud over Storbritannien og Danmark, så består JEF-samarbejdet af Norge, Sverige, Finland, Holland, Estland, Letland og Litauen. I 2015 underskrev Storbritannien, Danmark, Norge, Holland og de baltiske lande den første hensigtserklæring om etableringen af udrykningsstyrken. I 2017 kom Finland og Sverige ombord. Siden da er aftalegrundlaget blevet konkretiseret, og i næste uge underskrives en såkaldt "comprehensive memorandum of understanding". Samtidig erklæres styrken operativ.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00