Dansk Nato-styrke hjem fra Estland

RETUR: Danske soldater har i et år medvirket til Nato’s fremskudte tilstedeværelse i Baltikum. De vender tilbage i 2020.

Danske soldater ankommer til Estland i januar 2018.
Danske soldater ankommer til Estland i januar 2018.Foto: Anders Fridberg / Værnsfælles Forsvarskommando
Andreas Krog

Det danske bidrag på cirka 200 soldater til Nato’s fremskudte styrke i Baltikum, Enhanced Forward Presence, vender i de kommende dage og uger hjem efter at have løst opgaven i Estland som del af en britisk kampgruppe siden januar 2018.

Med bidraget har Danmark i Forsvarets optik været med til at demonstrere sammenholdet i Nato og samtidig forsikre den estiske civilbefolkning om, at Nato har viljen og evnen til at forsvare landet, der grænser op til Rusland.

Står i skudlinjen
Oberstløjtnant Carsten Winther, der har været chef for det danske bidrag i Estland, glæder sig over, at de danske soldater med deres tilstedeværelse i Estland har bidraget til at vise solidaritet med de baltiske nabo- og Nato-lande.

”Vi er den snubletråd, som det i sidste ende drejer sig om. Hvis nogen finder på at gå ind over grænsen til et af de baltiske lande, så er det altså Nato-soldater, der står i skudlinjen, og ikke kun nationale soldater. Dermed har vi bidraget til at opfylde Nato’s musketer-ed,” siger Carsten Winther.

Smaddergode i skov
Hovedbidraget har bestået af et panserinfanterikompagni fra Gardehusarregimentet, et logistikelement, et støtteelement, en militærpolitistation samt et stabsbidrag på ni
officerer og befalingsmænd.

Tiden i Estland er blevet udnyttet til træning og uddannelse i det udfordrende estiske øvelsesterræn, der også har givet soldaterne mulighed for at træne under barske vinterforhold.

”Jeg synes, vi har fået meget ud af det. Vi har fået et kompetenceløft. Dels har vi udviklet vores enkeltmandsfærdigheder i forhold til at arbejde i kolde områder, dels er vi nu som enhed blevet smaddergode til at kæmpe i skov,” fastslår Carsten Winther.

Bidrager i 2020
Soldaterne har været udsendt i et halvt år ad gangen med base i byen Tapa. Det har givet mulighed for at gennemføre øvelser af længere varighed og med høj intensitet.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er i Roskilde Lufthavn og tager imod, når hovedparten af soldaterne lørdag eftermiddag vender hjem. Belgiske soldater overtager fredag ansvaret i Estland for det kommende år, hvorefter det er planen, at Danmark atter bidrager i 2020. Indtil da vil det danske bidrag bestå af tre stabsofficerer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00