Det skal en ny forsvarsminister kunne

ANALYSE: En socialdemokratisk forsvarsminister skal kunne balancere mellem at være loyal over for en blå forligskreds og sikre, at et rødt parlamentarisk grundlag føler sig inddraget.

Hvis Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i løbet af sommeren får held med at danne den smalle S-regering, som hun har ambitioner om, så venter der den nye forsvarsminister i ”Regeringen Mette Frederiksen I” flere udfordringer, som kan risikere at sende vedkommende i fedtefadet. 

For det første bliver den nye forsvarsminister helt generelt udfordret af at ”skulle tjene to herrer”.

Forsvarspolitikken hviler grundlæggende på forsvarsforliget for 2018 – 2023, der blev indgået i januar 2018 sammen med Radikale og partierne i den blå lejr: Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance. Men regeringen kommer sandsynligvis til at hvile på parlamentarisk støtte fra Enhedslisten, SF og Radikale − hvor kun sidstnævnte er en del af forligskredsen. Så den nye forsvarsminister skal på den ene side udmønte forsvarsforliget og samtidig sørge for, at det parlamentariske grundlag − som ikke er en del af forligskredsen − føler sig hørt og inddraget.

Login