DI: I skyggen af Afghanistan må vi ikke glemme at takke vores folk i frontlinjen

Frihed har en pris. Det er vores folk i frontlinjen, der tager risikoen for at betale den, når de sætter livet på spil for at give andre muligheder, som de ellers ikke havde haft. For det skylder vi dem en tak, skriver Joachim Finkielman.

Placeholder image
Vi i industrien arbejder under frihedens nåde. Den er tildelt os med indsats og ofring fra dem, som stiller sig i forreste række, skriver Joachim Finkielman. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De allieredes tilbagetrækning fra Afghanistan – og ikke mindst måden det skete på – har fyldt rigtig meget den seneste tid. Det må ikke betyde, at vi glemmer de danske styrkers enestående indsats. Tusindvis af unge danske soldater har sat livet på spil, og alt for mange har mistet det i kampen for at komme terrorismen til livs og for at skabe en bedre tilværelse i Afghanistan.  

Dagen i dag er tid til refleksion. En dag, som er dedikeret til at ære de nu mange tusinde mænd og kvinder, der gør en ekstra indsats – og nogle gange betaler den højeste pris som konsekvens. En dag, hvor vi også kan vise vores taknemmelighed til alle pårørende, der er mærket, og også til tider må bære et ansvar, der er stort.  

Frihed har en pris
I Dansk Industri vil vi gerne benytte lejligheden i dag til at hejse flaget og helhjertet takke hver og en, der vælger at gøre en forskel.

I dag skal vi sætte os ved siden af dem, som har mistet, og dem som har ydet en ekstraordinær indsats. For de træder derud, hvor kun få tør bevæge sig. 

Joachim Finkielman, Forsvars- og sikkerhedspolitisk chef, Dansk Industri

I dag viser vi taknemmeligheden, men den lever i os hver dag, og den indsats, der leveres af soldater, politi og beredskab, danner fundamentet for, at vi kan leve i frihed med velfærd, velstand og ikke mindst fred. Den slags fred, som andre efterstræber, og som vi nok alt for tit tager for givet.   

I dag skal vi sætte os ved siden af dem, som har mistet, og dem som har ydet en ekstraordinær indsats. For de træder derud, hvor kun få tør bevæge sig, og de tager på deres skuldre alverdens konsekvenser af politiske beslutninger. For det siger vi tak, slår hælene sammen og bukker i ærbødighed.   

”Frihed er under alle omstændigheder kun mulig ved konstant at kæmpe for det”, sagde Einstein. Frihed har en pris. Den kommer ikke ud af det blå. Man skal kæmpe for den, stræbe efter den og nogle gange ofre for den. Det har vi lært på den hårde måde gennem historien.

Det har også en pris.

Det er vores folk i frontlinjen, der tager risikoen. De sætter livet på spil for at give andre muligheder, som de ellers ikke ville have haft. Det afkræver den dybeste respekt, og det er blandt andet det, dagen i dag handler om. At vise respekt og taknemmelighed og sige tak!  

En del af forsvarets natur

Frihed skaber fundamentet for velstand og derigennem velfærd. Den sammenhæng har vi en tendens til at glemme til dagligt. Derfor vil vi også bruge dagen i dag til at minde alle vores dygtige virksomheder på, at vi arbejder under frihedens nåde. At den er tildelt os med indsats og ofring fra dem, som stiller sig i forreste række, når buddet kommer.

Det skal vi både ære og respektere, men vi skal også være stolte. For den ånd, som er drivkraft, er større og mere solid, end noget du og jeg kan skabe. Den er en del af forsvarets natur, og som aldrig må drages i tvivl, når der er truffet politiske beslutninger.    

Så vi siger tak i dag på hele industriens vegne til dem, som gør en forskel, og til deres kære, som løfter og bærer konsekvenserne, tak!  

Læs også


    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser