Debat

Enhedslisten: Tid til et mere fredeligt alternativ end Nato

DEBAT: Er det ikke på tide at gøre noget andet end at følge i halen på Trump og Nato? spørger Enhedslisten, der gør status i anledning af Nato's 70-års fødselsdag. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

Ansvarlig for Altinget: forsvar og Altinget: arktis.

Tidligere ejer og redaktør på nytkampfly.dk og Arktisk Nyt, som i marts 2018 blev til Altinget: forsvar og Altinget: arktis.

Min offentlige nøgle til krypteret kommunikation kan hentes her

Jeg kan desuden kontaktes via app'en Signal, der giver mulighed for end-to-end krypteret kommunikation. 

 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Eva Flyvholm
Udenrigs- og forsvarsordfører, MF, Enhedslisten

I forsvars- og udenrigskredse er det ikke en udpræget populær holdning at være Nato-kritisk. Det bliver særligt tydeligt omkring Nato's årsdag, hvor folk står i kø for at komme med den ene lykønskning til den anden. Men hvorfor er vi ikke flere, der bruger anledning til at spørge: Er Nato virkelig det bedste bidrag til en fredeligere verden? Svaret er nej.

Der er i den grad brug for, at vi prioriterer vores politiske og økonomiske krudt på at forebygge krige og konflikter og arbejde aktivt for fred. Som den tidligere generalsekretær i FN Ban Ki Moon meget fint har sagt det: The world is over-armed and peace is underfunded. På verdensplan bliver der brugt absurde summer på våben, og hvis det var den gode løsning, så stod vi næppe nu i en situation, hvor der er så ulykkeligt meget krig og konflikt i verden.

Efter konfliktniveauet med Rusland er vokset, er der også sket en genaktualisering af Nato, som ikke er uforståelig, men som jeg finder bekymrende, fordi hovedfokus er den militære oprustning. Og der er indledt et våbenkapløb, som i værste fald kan udvikle sig meget farligt for os alle sammen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Gavner verdensfreden
De fleste europæiske regeringer følger nu Trumps oprustningslogik og køber ind på, at alle Nato-lande skal hæve deres militærudgifter til to procent af BNP. I Danmark har vi set, hvordan milliarderne ruller til kontroversielle og ufærdige kampfly, og hvordan forsvarsbudgetterne stiger. Det er jo ret åbenlyst, hvordan det er en kontant fordel for den amerikanske våbenindustri og Trump. Men det er sværere at se, hvordan det gavner os og verdensfreden.

For hvordan har den tætte relation til USA's krigspolitik stillet os gennem de seneste 15 år? I Enhedslisten ønsker vi ikke flere angrebskrige som Irak og Afghanistan. Alt for mange menneskers liv er ødelagt, og der er stadig hverken fred eller stabilitet i Irak og Afghanistan. Vi kan stadig ikke engang få stillet de ansvarlige til ansvar, fordi regeringen behændigt kvalte krigskommissionen som det første, da de kom til. Den aggressive danske udenrigspolitik, der er ført gennem mere end 15 år, må ikke få lov til at blive hverdagskost.

Det er selvfølgelig både rimeligt og fornuftigt at ville forsvare sig selv. Men der er så langt fra reelt forsvar til den oprustningspolitik, vi ser i Nato-regi.

Eva Flyvholm
MF, Enhedslisten

Det er selvfølgelig både rimeligt og fornuftigt at ville forsvare sig selv. Men der er så langt fra reelt forsvar til den oprustningspolitik, vi ser i Nato-regi.

Ambitiøs klimaindsats
Som et lille land i verden skal vi nøje vælge vores strategi og indsats. Og der tror jeg, at vi kan skabe langt mere sikkerhed og fred for os selv og andre ved at agere klogt på den politiske bane, forsøge at holde kanalerne åbne for forhandling og nedrustning. Og så se fremad og se, hvordan vi forebygger morgendagens krige og flygtningestrømme.

Her er det centralt at sætte ind med en langt mere ambitiøs klimaindsats, både i Danmark og i udviklingslande, for klimaforandringerne skaber allerede nu grobunden for mange konflikter over adgangen til vand og jord. Og de ekstra milliarder, der nu bliver pumpet i kampfly, missiler og brigade, kunne gøre langt mere nytte, hvis de blev allokeret til udviklingsbistanden. Eller redde langt flere liv, hvis de blev investeret i vores nødlidende sundhedsvæsen.

I spidsen for FN-arbejde
Anders Samuelsen synes, Danmark skal være i kernen af Nato. Det mener jeg bestemt ikke. Jeg så hellere, at Danmark sammen med de andre nordiske lande igen lagde sig i spidsen for FN-arbejdet. Og at vi i lighed med vores nabolande får opbygget et institut for freds- og konfliktforskning og kan spille en særlig rolle her.

Nato har nu eksisteret i 70 år, men jeg mener modsat udenrigsminister Anders Samuelsen ikke, at vi skal se glædeligt frem til de næste 70 år i Nato's tegn. Lad os i stedet i fællesskab prioritere FN i stedet for Nato og dermed sikre en mere fredelig udvikling i verden. Og vigtigst af alt, så skal Danmark være et foregangsland for en fredelig og bæredygtig udvikling globalt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

0:000:00