EU vil pumpe milliarder ind i forsvarsindustrien

BUDGET: EU-Kommissionen vil mangedoble EU's forsvarsfond, der blev lanceret sidste år for at fremme konkurrenceevne og innovation hos den europæiske forsvarsindustri.

Foto: EU-Kommissionen
Andreas Krog

EU's nyoprettede forsvarsfond skal fra 2021 have et ordentlig skud ekstra milliarder euro. Det er forslaget fra EU-Kommissionen i det EU-budget for 2021-2027, som Kommissionen fremlagde onsdag.

I perioden fra 2021 til 2017 skal forsvarsfondens budget øges fra i alt 3,5 milliarder euro til omkring 13 milliarder euro - omkring 97 milliarder danske kroner.

De mange ekstra penge i fonden er særdeles godt nyt for den europæiske forsvarsindustri. Fonden har nemlig til formål at fremme konkurrenceevnen og de innovative kapaciteter i forsvarsindustrien i hele EU ved at støtte samarbejder på alle trin i det, som Kommissionen kalder den ”industrielle cyklus”, startende med forskning. Fonden er tænkt som en ”gulerod”, der skal få forsvarsvirksomheder på tværs af medlemslande til at arbejde sammen for at undgå overlapning og opnå de stordriftsfordele, der skal til, hvis den europæiske forsvarsindustri skal kunne gøre sig gældende på eksportmarkeder i konkurrence med især amerikansk forsvarsindustri. 

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00