FE: Risiko for fremmede staters påvirkning af folketingsvalg

PÅ VAGT: Et kommende dansk folketingsvalg kan meget vel blive mål for påvirkning fra fremmede stater, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste. Udenlandske aktører har allerede søgt efter huller i kritisk dansk infrastruktur.

Ruslands indblanding i vestlige landes demokratiske valg kan ramme Danmark og et dansk folketingsvalg, påpeger FE.
Ruslands indblanding i vestlige landes demokratiske valg kan ramme Danmark og et dansk folketingsvalg, påpeger FE.Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Der synes at være en vilje til at øve indflydelse - hvis man kan - på parlamentsvalg. Det er aktiviteter, vi først og fremmest har set fra russernes side.

Lars Findsen
Chef, Forsvarets Efterretningstjeneste

Vi har set nogle scanninger mod kritisk national infrastruktur, hvor man afsøger for sårbarheder. Det har en karakter, der gør, at det er mere end bare almindelige private hackere.

Lars Findsen
Chef, Forsvarets Efterretningstjeneste

Inden for det næste år skal Danmark til folketingsvalg. Præcis hvornår det bliver er op til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at bestemme, men allerede nu er partiorganisationer og enkeltkandidater ved at gøre sig klar til valgkamp.

Det samme er man i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) på Kastellet i København, et stenkast fra Den Lille Havfrue. Tjenesten agter dog ikke at stille op på sin egen liste. I stedet handler tjenestens forberedelser om at sikre, at vi andre kan gennemføre et valg på demokratisk vis uden forstyrrende og manipulerende indblanding udefra.

Ruslands indblanding i vestlige landes demokratiske valg - som det var tilfældet ved præsidentvalgene i USA og Frankrig - kan nemlig også meget vel ramme Danmark og et dansk folketingsvalg.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00