Debat

Forsvarsdebattør: Politisk prestige må ikke afgøre prioriteringerne i nyt forsvarsforlig

Der er givetvis mere politisk prestige i at markere sig som initiativtager for den grønne omstilling af forsvaret, end der er ved at sikre mere militær materiel. Men de bløde forsvarsområder må ikke blokere for nødvendige investeringer, skriver Adam Sonnich Meinertz.

Jeg nærer håb og tillid til, at de gode politiske kræfter under forhandlingerne finder forståelse for nødvendigheden i behovet for brede investeringer i forsvaret, skriver Adam Sonnich Meinertz.
Jeg nærer håb og tillid til, at de gode politiske kræfter under forhandlingerne finder forståelse for nødvendigheden i behovet for brede investeringer i forsvaret, skriver Adam Sonnich Meinertz.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Overalt i krogene i det politiske landskab mærker man med stigende intensitet interessen for det kommende forlig. Det foregår ikke kun blandt de blå partier, som traditionelt udgør forligskredsen, men også blandt de røde partier.

Nye og blødere forsvarsområder såsom cybersikkerhed, grøn omstilling og Arktisk bidrager i væsentlig grad til denne politiske udvikling. Med de nye områder er der nemlig opstået en bredere politisk indgangsvinkel til forsvaret end der tidligere var med kun de “gamle forsvarsområder” forstået som det traditionelle militære system.

De nye forsvarsområder er begyndt at fylde mere for forsvaret, fordi forsvaret er – og har altid været – en del af samfundet og dennes udvikling. Derfor smitter samfundets fokusområder naturligvis af på udviklingen i forsvaret.

Det bliver denne gang ekstra interessant at følge de politiske prioriteringer og beslutninger ved de kommende forhandlinger om forsvaret.

Adam Sonnich Meinertz
Forsvarsdebattør

Der er ingen tvivl om, at cybersikkerhed og den grønne omstilling er meget vigtige emner, men for de af os, som er bekendt med den aktuelle og alvorlige situation i forsvaret inden for materiel, kapaciteter og personel, bør man være bekymret for, om de nye områder vil dræne det “traditionelle” forsvar for de ellers stærkt nødvendige investeringer, som der er behov for efter de seneste mange års nedskæringer og effektiviseringer.

Prestige må ikke afgøre politiske prioriteringer

Desværre – men logisk nok – er der givetvis mere prestige i som politiker at markere sig som initiativtager inden for den begyndende grønne omstilling af forsvaret, end der er ved at sikre, at Danmark har kampvogne som rent faktisk er operative.

Fra politisk side bør man derfor være mere opmærksomme på ovennævnte problemstilling mellem de nye og gamle forsvarsområder. Det kommende forlig må ikke ende som et “enten-eller”-forlig, hvor den dyre, men nødvendige, teknologiske udvikling af forsvaret og nye emner som cybersikkerhed og grøn omstilling finansieres på bekostning af den traditionelle militære forsvarsorganisation.

En sund, moderne og troværdig udvikling af forsvaret kræver et stærkt fundament at bygge videre på. Begge områder, det nye som gamle, kræver derfor i dag betydelige investeringer for, at Danmark kan leve op til vores nationale og internationale forpligtelser. Derfor bliver det denne gang ekstra interessant at følge de politiske prioriteringer og beslutninger ved de kommende forhandlinger om forsvaret.

Læs også

Forsvaret står ved en skillevej

Jeg nærer håb og tillid til, at de gode politiske kræfter under forhandlingerne finder forståelse for nødvendigheden i behovet for brede investeringer i forsvaret. Men det kræver, at politikerne for det første er nødt til at have en præcis viden om den aktuelle situation i forsvaret inden for materiel, kapaciteter, personel og opgaver.

For det andet kræver det indsigt i en klar militærstrategi for forsvaret med udgangspunkt i den sikkerhedspolitiske situation, som herefter tager stilling til behovet inden for opgaver, kapaciteter, personel og materiel.

Hvis man fra politisk side ikke opnår en indsigt i behovet for de nødvendige og brede investeringer i forsvaret, så tillader man sig selv at havne i en situation, hvor man skal forhandle det næste forsvarsforlig på falske præmisser. Falske præmisser for milliarder af skatteborgernes penge.

Der er meget på spil ved de kommende forhandlinger. I flere henseender står forsvaret ved en skillevej. Der er dog ingen tvivl om, at den voldsomme udvikling af den sikkerhedspolitiske situation kommer til at stille langt større krav til det kommende forsvarsforlig og til politikerne end tidligere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00