Holger K. Nielsen: Deltagelse i Irak-krig er stadig en skandale

INTERVIEW: Holger K. Nielsens politiske karriere slutter ved næste folketingsvalg. SF-nestoren finder stadig den dag i dag beslutningen om dansk deltagelse i Irak-krigen skandaløs og efterlyser en grundigere undersøgelse af Afghanistan-krigen.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

Det var helt systematiske fejl, der blev begået, som var begrundet i, at Fogh havde besluttet sig på forhånd. For han ville i krig. Så måtte man tilpasse argumenterne til det.

Holger K. Nielsen
MF, forsvarsordfører, SF

Jeg håber stadig på, at der kommer en mere grundig undersøgelse af Afghanistan-krigen. For på mange måder var den mere alvorlig og meget længerevarende end Irak-krigen.

Holger K. Nielsen
MF, forsvarsordfører, SF

En af de mest markante stemmer i nyere dansk forsvars- og sikkerhedspolitik bliver snart stum. I hvert fald i sin egenskab af folketingsmedlem og sit partis udenrigs- og forsvarsordfører samt medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn. SF's nestor og tidligere formand Holger K. Nielsen genopstiller nemlig ikke ved det folketingsvalg, som skal afholdes senest 17. juni.

Dermed slutter en mere end 40 år lang politisk karriere og i alt mere end 35 års medlemskab af Folketinget for den 68-årige folkesocialist. Et politisk liv, der har budt på mange begivenheder, politiske sejre og nederlag samt beslutninger. På den forsvars- og sikkerhedspolitiske front er der særligt én beslutning, som Holger K. Nielsen finder skelsættende. Det var ikke en, han selv traf, men som han siden har kritiseret i hårde vendinger. Og stadig gør det den dag i dag. Mere end 16 år efter, den blev taget.

Det er VK-regeringens beslutning i marts 2003, om at Danmark skulle deltage i Irak-krigen.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00