Huawei: Et Kina-frit Danmark giver ikke mening

INFRASTRUKTUR: Lovgivning eller ej. Danmark kommer ikke uden om at bruge vores teknologi, lyder det fra det omstridte kinesiske teknologifirma Huawei.

Foto: Huawei
Andreas Krog

I kan godt lave en lov, som gør det umuligt for danske teleudbydere at købe vores udstyr til deres kommende 5G-telenetværk. Men I kan ikke slippe af med os. Vores teknologi er nemlig også i konkurrenternes udstyr. Det er budskabet til de danske politikere fra den omstridte kinesiske teknologiproducent Huawei forud for efterårets behandling af et bebudet lovforslag fra regeringen om kritisk infrastruktur.

Et lovforslag, der med stor sandsynlighed vil gøre det umuligt for teleselskaberne at købe udstyr fra leverandører fra bestemte lande inklusiv Kina.

”Mange af patenterne i 5G-teknologien er Huawei-patenter. Så man kommer ikke udenom Huawei, hvis man vil have 5G. Så simpelt er det bare. Med den viden giver det bare ikke nogen mening at forsøge at udelukke Huawei, hvis det er det man vil,” siger Huawei's danske kommunikationschef Tommy Zwicky og fortsætter:

”Et Kina-frit Danmark giver ingen mening.”

Mange af patenterne i 5G-teknologien er Huawei-patenter. Så man kommer ikke udenom Huawei, hvis man vil have 5G. Så simpelt er det bare.

Tommy Zwicky
Kommunikationschef, Huawei

Han ser hellere at politikerne anlægger en mere pragmatisk tilgang, hvor man ser på hvad teknologien kan og ikke kan. Hvor man ser på de reelle bekymringer i stedet for en diskussion om at Kina er en slyngelstat, som vi ikke kan samarbejde med.

”Lad os gå pragmatisk og åbent til udbuddet af 5G. Lad teknologien være omdrejningspunktet,” siger Tommy Zwicky.

Få adgang til sourcekode
Han peger på, at det i høj grad var Huawei, der stod bag udrulningen af 4G-mobilnettet i Danmark. Ifølge kommunikationschefen det hurtigste mobilnetværk i verden uden sikkerhedsanmærkninger.

”Det ville være underligt at udelukke sig selv fra at få adgang til den bedste teknologi på området,”

Er politikerne ikke nødt til en gang imellem at hæve sig op i helikopteren og sige, at der er nogle større og vigtigere sikkerhedspolitiske hensyn end at noget data flyder lidt hurtigere?

”Jo. Det er derfor vi siger; lad eksperterne vurdere det. Vi er ekstremt åbne. Vi har et sikkerhedscenter i England, hvor man kan få adgang til vores sourcekode, hvis man er clearet til det. Så jeg synes vi gør alt hvad vi kan for at være transparente,” siger Tommy Zwicky og fortsætter:

”Sikkerheden skal tages dybt alvorligt. Selvfølgelig skal den det. Men hvad er det for et særligt behov for sikkerhed vi har i Danmark, som man ikke har i Tyskland, Sverige eller Finland? Det er det vi stiller spørgsmålstegn ved.” 

Baseret på objektive krav
Tommy Zwicky sætter dog også en tyk streg under at det kinesiske selskab ikke er en politisk aktør.

”Diskussionen om sikkerhedspolitik er selvfølgelig værd at tage. Den skal bare ikke tages med os. Vi er ikke politikere,” pointerer Tommy Zwicky og fortsætter:

”Hvis man fra politisk side siger, at vi vil ikke have Huawei, så må man komme og sige det. Det rejser så spørgsmålet, om man bare kan det og på hvilken baggrund gør man det. Den diskussion er selvfølgelig værd at tage. Bare ikke med os.”

Hvordan spår I jeres chancer for at blive være en del af 5G-udrulningen i Danmark?

”Vi har ikke fået noget at vide om, at Huawei ikke skulle være velkommen på det danske marked, ligesom vi har været det med 4G. Vi håber på man laver en stram lovgivning, som er relevant for Danmark. Men som også er baseret på objektive krav, ligesom man eksempelvis har gjort det i Tyskland,” siger Tommy Zwicky. 

Lukket ned med det samme
I Storbritannien har en lovændring strammet grebet om teleselskabernes muligheder for at samarbejde med Huawei. De kan således kun indgå nye kontrakter med Huawei året ud. Allerede opsat Huawei-udstyr må være i brug i syv år.

”Det taler for, at det ikke er en sikkerhedsrisiko briterne har set. Hvis man havde set en sikkerhedsrisiko, så havde de selvfølgelig lukket ned for Huawei med det samme,” pointerer Tommy Zwicky.

Han peger på at 6G-teknologien sandsynligvis skal udrulles i England om syv år. Til den blæser der muligvis andre politiske vinde, hvor det igen er okay at arbejde sammen med Huawei, forudser kommunikationschefen.

”Jeg tror man har valgt den tilgang for at tækkes USA, som gerne ser Huawei i mindre omfang. Det giver god mening. Men det har intet med sikkerhed at gøre,”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tommy Zwicky

Kommunikationschef, Børnerådet
journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2005)

0:000:00