Indkøbschef: Forsvarets indkøb bliver mere risikable

INTERVIEW: En ny indkøbspolitik gør det lettere for små danske virksomheder at blive leverandører til Forsvaret. Men den øger også risikoen for Forsvaret, erkender chefen for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Forsvaret kommer i fremtiden til at påtage sig en større risiko, når der skal indkøbes våben, ammunition, udrustning og materiel. Det bliver konsekvensen af en ny indkøbspolitik, som Forsvaret er begyndt at agere efter. Det erkender chefen for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), generalløjtnant Flemming Lentfer.

"Man kan godt sige, at vi nu påtager os en eller anden grad af større risiko. På den anden side har vi også heldigvis relativt få eksempler på, at noget er kørt i hegnet på sådan en måde, at man kan tilskrive det, at man ikke på forhånd havde fået afklaret risikoen omkring, at man kunne ende med at stå med noget, der var dårligt fabrikeret eller på anden måde noget skrammel," siger Flemming Lentfer.

Den øgede risiko opstår, fordi Forsvaret vil gøre det nemmere for små og mellemstore danske virksomheder at deltage i de udbud, som FMI hvert år gennemfører. Derfor har man blandt andet lempet på tidligere tiders strikse krav om, at byderne skulle kunne bevise, at de havde lavet et tilsvarende produkt inden for de seneste ganske få år. Typisk tre til fem år på mindre indkøb og ti år på større projekter.

Login