Debat

Kost- og Ernæringsforbundet: Forsvarets kantinedrift er for skrabet

Soldaterne fortjener ordentlig, sund, næringsrig og klimavenlig kost. Derfor skal det offentlige ikke være nærige, når ny leverandører af kantinedrift til Forsvaret skal findes, skriver formand for Kost- og Ernæringsforbundet Ghita Parry

Kost- og Ernæringsforbundet opfordrer til, at man ikke bare vælger det billigste tilbud, når Forsvaret skal have ny leverandør til deres kantiner.
Kost- og Ernæringsforbundet opfordrer til, at man ikke bare vælger det billigste tilbud, når Forsvaret skal have ny leverandør til deres kantiner.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Ghita Parry
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forsvarets aftale om såkaldt facility management med ISS ser ud til at ende i en ulykkelig skilsmisse for begge parter.

ISS vil gerne ud af kontrakten, fordi de taber millioner, og soldaterne har længe raset over kvaliteten af både rengøring og kantinemad. Set fra min stol er ISS-sagen beviset på, at et måltid mad kan blive for billigt, når det offentlige laver aftaler gennem udbud.

Mad er meget mere end noget, der bare skal fylde i maven
I Kost og Ernæringsforbundet repræsenterer vi 8.500 ernæringsprofessionelle, der alle ved, at mad kan meget mere end at mætte. Den faglærte ernæringsprofessionelle, som er ansat i kantinen, er forsyningstroppen, der kan levere mad tilpasset målgruppen, forbygge sygdomme, bekæmpe klimaforandringer og alt muligt andet. Men kun hvis de får midlerne og rammerne til det, vel at mærke.

Vi hjælper gerne Folketingets partier og forsvarsminister Trine Bramsen i jagten på bæredygtig forplejning, der både er ordentligt, nærende og sundt for målgruppen

Ghita Parry
Formand, Kost og Ernæringsforbundet

Derfor ærgrer det mig, når mad bare bliver reduceret til noget, der bare skal ned og fylde maven op til den billigste pris. Særligt når vi ved, hvor vigtig ernæring er, for at man kan yde optimalt. Det er som om, at maden er noget, der tages for givet og ikke tages alvorligt. I stedet bør vi starte omvendt og stille os selv spørgsmålet: Hvad koster det egentligt at lave et ordentlig, nærende og sundt måltid mad?

Vores soldater fortjener bedre, end at vi serverer mad for dem i kantinerne, der ikke er i orden. Deres job er fysisk krævende og kræver masser af næring, så de er klar og fyldt op med det rigtige brændstof, når de ligger sig til rette på skydebanen, overvåger dansk farvand og luftrum, passer på vores dronning eller sætter sig op i cockpittet på jagerflyet.

Forsvaret bør ikke kun se på prisen i ny aftale om kantinedrift 
Derfor vil jeg også opfordre forsvarsforligskredsen til at se på mere end bare prisen, når det offentlige skal indgå aftale om en ny aftale med leverandører om kantinedrift. Det er ikke nok, at det bare skal være billigt. For så bliver det dyrt i den anden ende. Prisen skal også kunne bære, at måltidet er sundt, nærende og rent faktisk er så indbydende, at de ansatte ikke bare lister ned på grillen.

Den faglighed besidder mine medlemmer, og vi hjælper gerne Folketingets partier og forsvarsminister Trine Bramsen i jagten på bæredygtig forplejning, der både er ordentligt, nærende og sundt for målgruppen.

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00