L 5 (Forsvarsministeriet)(Vedtaget)

Forslag til lov om ændring af lov om forsvarets personel. (Udvidelse af ordninger om pensionslignende ydelse og kulancemæssig godtgørelse for svie og smerte for udsendt personel).

Lovforslaget har til formål at skabe fremadrettet ligestilling i relation til økonomisk kompensation mellem personel, der har været udsendt før den 14. august 1996, og personel, der har været udsendt på denne dato eller senere.

Lov om forsvarets personel (personelloven) giver i dag mulighed for, at der kan gives forskellige former for økonomisk kompensation til personel fra forsvaret eller deres efterladte, hvis personellet kommer til skade eller omkommer under eller som følge af udsendelse til udlandet. Desuden er der mulighed for udbetaling af en kulancemæssig godtgørelse for svie og smerte i situationer, hvor forsvaret ikke har været erstatningsansvarlig.

De to nævnte ordninger har hidtil omfattet personel, der er kommet til skade under eller som følge af tjeneste under udsendelse den 14. august 1996 eller senere. Forsvaret har imidlertid haft udsendt personel til eksempelvis Cypern og Balkan forud for ordningernes ikrafttræden, og i forsvarsforliget 2018-2023 aftalte regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, at der fremadrettet skal etableres ligestilling for personel, der er kommet til skade før den 14. august 1996. Lovforslaget udmønter således denne del af forsvarsforliget, så udbetaling af ydelse vil kunne ske med virkning fra og med den 1. januar 2018.

Lovforslag som fremsat

Lovforslag som vedtaget

Høringssvar

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00