Macron vil have et tættere forsvarssamarbejde med Danmark

FRANSK STATSBESØG: Den franske præsident, Emmanuel Macron, vil ikke kommentere det danske forsvarsforbehold. Men han lægger ikke skjul på, at det vil være en god nyhed med fuld dansk deltagelse i et europæisk forsvarssamarbejde.

Både Emmanuel Macron og Lars Løkke Rasmussen vil gerne have et tættere samarbejde om forsvarspolitik.
Både Emmanuel Macron og Lars Løkke Rasmussen vil gerne have et tættere samarbejde om forsvarspolitik.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin HolstRikke Albrechtsen

Forsvarspolitik var det helt store tema, da Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, tirsdag mødtes med den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

Den franske præsident understregede flere gange, at han ikke vil kommentere det danske forsvarsforbehold. Men det afholdt ham alligevel ikke fra at påpege, at det vil være glædeligt nyt for både Europa og Frankrig, hvis der kan skabes et endnu tættere forsvarssamarbejde med Danmark.

"Det er først og fremmest et politisk spørgsmål under dansk suverænitet, og det tilkommer ikke mig at blande mig. Men det er klart, at en større deltagelse fra dansk side ville være godt nyt for Europa og for Frankrig," sagde Emmanuel Macron på et pressemøde i Statsministeriet.

"For mig at se ville det være en meget god ting med fuld deltagelse i militærsamarbejdet i lyset af de beslutninger, der er taget for nylig," tilføjede han med henvisning til det forstærkede militære samarbejde i EU-regi, det såkaldte Pesco, som Danmark står uden for.

Løkke vil af med forbehold
Det danske forsvarsforbehold var på dagsordenen ved pressemødet, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen i et interview med Jyllands-Posten har sagt, at han gerne vil have, at Danmark i fremtiden skrotter sit forsvarsforbehold.

Det ønske gentog han igen ved pressemødet. Her argumenterede han, at forsvarsalliancen Nato vil ændre sig i fremtiden, og derfor kan Danmark risikere at stå uden for afgørende forsvarsarbejde, hvis forsvarsforbeholdet ikke bliver afskaffet.

"I min optik vil vi i fremtiden se en ny arbejdsfordeling mellem Nato og Europa. Der er det underligt, hvis vi sætter Danmark i en situation, hvor vi deltager i de hårde aktioner gennem Nato eller andre alliancer. Og når vi så skal investere i stabilisering og genopbygning af lande, er Danmark nødt til at trække sig," sagde Løkke.

Der er dog ikke udsigt til en folkeafstemning om det danske forsvarsforbehold inden for en nær fremtid. Det blev afvist flere gange af statsministeren. Han garanterer i stedet, at Danmark vil deltage så meget i det europæiske forsvarssamarbejde, som forbeholdet tillader.

Læs også

Behovet for et stærkere europæisk forsvar
Macron er enig med Løkke i, at Nato er under forandring. Han gjorde det derfor klart, at Europa i høj grad har brug for mere "strategisk autonomitet" via et stærkere forsvarssamarbejde.

"Vi kan ikke bare regne med, at vores egen beskyttelse skal ske inden for Nato's rammer, og vi bliver nødt til at konstruere vores egen autonomi. Så det er ikke bare en god nyhed, det er også vigtigt for Danmark og dets partnere og for Europa at have et større engagement i forsvarssamarbejdet," sagde han.

Det franske ønske skal særligt ses i lyset af, at amerikanerne er blevet en mere uberegnelig partner for Europa, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, flere gange har givet udtryk for, at han eksempelvis ikke vil garantere, at USA vil følge Nato's musketered.

Foruden forsvar og sikkerhedspolitik er Macron og Løkke også blevet enige om at styrke Frankrig og Danmarks samarbejde inden for klima, bæredygtighed, uddannelse og kultur.

Det franske statsbesøg fortsætter onsdag, hvor den franske præsident og statsministeren sammen med kronprins Frederik deltager i et dansk-fransk erhvervsforum hos Dansk Industri. Senere på dagen besøger kulturminister Mette Bock (LA), det franske præsidentpar og kronprinsparret Glypoteket, hvor de skal mødes med danske kunstnere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00