Debat

Venstre: Vi kan ikke lade Danmarks sikkerhed afhænge af regeringens rosenrøde håb

Verdenssituationen kalder på at styrke dansk sikkerhedspolitik. Vi skal fjerne forsvarsforbeholdet og udbygge forsvaret i samarbejde med europæiske allierede for at sikre Danmarks sikkerhed, skriver Michael Aastrup Jensen (V).

Verden efter Talibans overtagelse af Afghanistan kalder på en styrket dansk sikkerhedspolitik, skriver Michael Aastrup Jensen.
Verden efter Talibans overtagelse af Afghanistan kalder på en styrket dansk sikkerhedspolitik, skriver Michael Aastrup Jensen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Michael Aastrup Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

USA's præsident Biden annoncerede 14. april 2021 en unilateral tilbagetrækning fra Afghanistan og derved også en tilbagetrækning af de danske styrker. Jeg så chokeret over Talibans sejr, ligesom resten af Danmark, når vi alle havde en forventning om, at den afghanske hær havde en chance.

Den virkelighed, som jeg møder efter evakueringen fra Afghanistan, er dog en verden, som kalder på et ekstra ben i den danske sikkerhedspolitik. Afghanistan har vist USA's nye fokus, Kina er blevet den store strukturelle fjende, og alt imellem har sekundær status. Det efterlader potentielt Europas nærområder sårbare, og det efterlader et behov for, at EU og dermed Danmark kan skabe stabilitet i vores nærområde.

Europa skal tage ansvar for egen sikkerhed

Vi er nødt til at genoverveje, om vi kan lægge hele vores sikkerhedspolitik i hænderne på, at USA vil redde os. I Venstre mener vi ikke, at vi kan gamble med vores alles sikkerhed.

Det er god Venstre-politik at tage ansvar, og forsvarsforbeholdet undtager Danmark fra at tage ansvar for sin egen sikkerhed. Forsvarsundtagelsen er blevet en hæmsko for, at Danmark kan tage ansvar for vores egen sikkerhed og for at hjælpe vores europæiske venner med deres sikkerhed.

Kritikere af Venstres forslag mener, at Danmark kan opruste selv, og at tiden i deres ord ikke er moden til, at Europa tager ansvar for egen sikkerhed. Det er to fortællinger, som jeg ikke kan forene mig med.

Danmark kan sagtens opruste for dyre domme og uden den store indflydelse på slutproduktet. Det er dog i mine øjne ikke en holdbar strategi. I stedet vil en fjernelse af forsvarsundtagelsen give os adgang til EU-initiativet PESCO.

PESCO skal støtte op om oprustning af militæret

PESCO er et godt eksempel på et europæisk initiativ, som skal støtte op om oprustningen af de europæiske landes militær, som NATO's to procentmålsætning lægger op til. PESCO indebærer blandt andet at gå sammen om at investere i ny teknologi inden for alt fra cyber til helikoptere.

Danmark er måske trygt og varmt, men den kaotiske og kolde verden omkring os dikterer en ændring af vores sikkerhedspolitik.

Michael Aastrup Jensen
Folketingsmedlem (V), Næstformand, Udenrigspolitisk Nævn

Danske virksomheder kan i dag deltage i PESCO, men grundet forsvarsundtagelsen er Danmark det eneste EU-land, som ikke er med i PESCO, udover Malta hvis forfatning kræver, at landet er neutralt.

Efter 28 år må den danske forsvarsundtagelses modenhed siges ikke bare at være moden, men den er flyttet hjemmefra, har uddannet sig og har stiftet bekendtskab med venstrefløjens skattestigninger. USA kommer i fremtiden ikke til at sætte ind i Afrika og Mellemøsten, som de før har gjort.

Jeg tror, at de i stedet vil fortsætte deres anti-terrorkampagne ved at lade deres specialstyrker hjælpe lokale styrker og udpege mål, som kan bombes af amerikanske droner og fly. Men den type terrorbekæmpelse skaber ikke nødvendigvis stabilitet. Dertil kræver det flere handlingsmuligheder som Europa og Danmark, for vores egen sikkerheds skyld, må bidrage med.

Verdenssituationen kræver en ændring af dansk sikkerhedspolitik

Danmark er nu efterladt med et håb om, at Taleban vil følge den aftale, de lavede med USA, og at de holder terroristtræningslejrene ude af Afghanistan. Et håb der bygger på, at USA ikke trækker sig alt fra meget som verdens politibetjent. Et håb der bygger på, at terroristerne vil holde sig i deres egen afkrog af verden.

Jeg mener ikke, at vi kan bygge Danmark og danskernes sikkerhed på regeringens rosenrøde håb. Danmark er måske trygt og varmt, men den kaotiske og kolde verden omkring os dikterer en ændring af vores sikkerhedspolitik.

Verden i dag kræver, at vi fjerner forsvarsundtagelsen, udbygger vores forsvar i samarbejde med vores europæiske venner og giver Danmark to ben at stå på, når vores sikkerhed bliver truet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00