Militæranalytiker: Amerikanerne er afhængige af europæerne for at kunne forsvare Europa

Det er alfa og omega, at de europæiske Nato-lande begynder at tage deres eget forsvar alvorligt og øger forsvarsudgifterne betydeligt, så den militære kapacitetskløft kan mindskes. Det gælder også i Danmark, skriver Anders Theis Bollmann.

Selvom amerikanerne gerne vil komme os til undsætning, om det skulle blive nødvendigt, så er det ikke sikkert, at de kan, skriverAnders Theis Bollmann.
Selvom amerikanerne gerne vil komme os til undsætning, om det skulle blive nødvendigt, så er det ikke sikkert, at de kan, skriverAnders Theis Bollmann.Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix

Den nuværende situation omkring det østlige Ukraine er utvivlsomt alvorlig. Ikke siden den Kolde Krig har Rusland og Vesten været så tæt på en militær konfrontation.

Selvom der ikke er nogen grund til at tvivle på Nato’s og en amerikansk sikkerhedsgaranti, bør Europa og Danmark forstå, at USA’s væbnede styrker ikke længere er så uovervindelige som de var engang. Europæerne er derfor nødt til selv at investere massivt i militære kapaciteter, så vi, hvis det ender med krig, kan hjælpe amerikanerne til at hjælpe os selv.

De voldsomme indenrigspolitiske spændinger, der kulminerede med angrebet på kongressen 6. januar 2021, har langt fra lagt sig, og Biden har ikke kunnet levere den forsoning og normalisering, som han havde lovet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00