Minister affejer blåt landbrugsønske: Der kommer ikke flere penge

Regeringen kommer ikke til at bringe flere penge ind til forhandlingerne om den grønne omstilling af landbruget, som de blå partier ellers ønsker. Det slår fødevareministeren nu fast.

Regeringen vil bruge 780 millioner kroner på den grønne omstilling af landbruget. Og det beløb bliver ikke hævet. 
Regeringen vil bruge 780 millioner kroner på den grønne omstilling af landbruget. Og det beløb bliver ikke hævet. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
Andreas ArpHjalte T. H. Kragesteen

Selvom fødevareminister Rasmus Prehn (S) fredag meldte sig klar til at imødekomme flere ønsker til landbrugsforhandlingerne fra både røde og blå partier, er han på et afgørende område fortsat ikke til at hugge og stikke i.

Staten kommer ikke til at bringe flere penge ind i forhandlingerne, selvom det er et stort ønske fra både landbruget og de blå partier.

Det siger han i et interview med Altinget.

Vi kommer ikke med flere penge i denne omgang.

Rasmus Prehn (S)
Fødevareminister

I sit udspil fra foråret lægger regeringen op til at bruge 780 millioner kroner fra statskassen på den grønne omstilling af landbruget, mens resten af midlerne skal tages fra landmændenes EU-støtte. 

Og det er altså fortsat regeringens position.

“Vi kommer ikke med flere penge i denne omgang. Vi har tidligere sagt, at der er 22,6 milliarder på bordet, og det er også beskeden nu. Der er ting, vi kan gøre på en anderledes måde, men der kommer i substansen ikke voldsomt mange flere penge ind,” siger fødevareminister Rasmus Prehn til Altinget. 

Ud af de 22,6 milliarder kroner, som ministeren henviser til, er 4,2 milliarder danske skattekroner. Resten af pengene udgøres af EU’s landbrugsstøtte.

Og det er altså så blot 780 millioner kroner ud af de 4,2 milliarder kroner, der er nye penge, som regeringen bringer til forhandlingsbordet.

Læs også

Venstre: Grøn omstilling er ikke gratis

I fredagens udgave af Politiken åbner fødevareministeren i højere grad op for at levere på støttepartiernes ønske om bindende reduktionsmål for landbruget, mens også de blå partiers forslag om flere kollektive virkemidler og en såkaldt second opinion om kvælstofmålene bydes velkommen af ministeren.

Ministeren vil bare lade landbruget betale for den grønne omstilling selv.

Troels Lund Poulsen (V)
Finansordfører

S-ministeren skærper derudover retorikken og truer Venstre med at lave en smal aftale med de røde partier, hvis Venstre ”trækker tiden” og “smyger sig udenom”. 

For de blå partier er det opdaterede udspil fra ministeren dog ikke meget værd, hvis ikke regeringen formår at åbne pengekassen yderligere

“Det er trist, at man ikke vil betale for den grønne omstilling. Den er ikke gratis, og det er også derfor, at vi blandt andet har foreslået, at man skal sætte dimittendsatsen ned og bruge den på grøn omstilling”, siger Venstres finansordfører og chefforhandler, Troels Lund Poulsen, og fortsætter:

“Ministeren vil bare lade landbruget betale for den grønne omstilling selv. Den holdning kan man jo have, men det ender bare med, at dansk landbrug og dansk fødevareproduktion udfases til andre lande.”

Konservative vil også have regeringen til at bringe flere penge ind til forhandlingerne om landbruget, som partiet kalder et af landets “vigtigste og største erhverv”.

“Det bliver svært at få enderne til at mødes, hvis der ikke bliver fundet mere finansiering. Det er rigtig vigtigt, at vi laver en omstilling, som erhvervet kan følge med i, og det kræver yderligere finansiering,” siger klima- og miljøordfører Mona Juul (K). 

I DF er man på samme linje.

“Vi mener ikke, at det her bare er landbrugets opgave. Det er også fællesskabets opgave,” siger miljøordfører René Christensen, der dog også roser ministeren for at ville sikre flere kollektive virkemidler samt en second opinion.

Fakta

Landbrugsforhandlingerne

Forhandlinger tager udgangspunkt i følgende to passager fra forståelsespapiret bag regeringen:

"Et bindende reduktionsmål for landbruget skal forpligte erhvervet til at nedbringe udledningen af drivhusgasser. Landbrugsstøtten skal bruges aktivt som et redskab til at give landmænd incitament til at omstille til mere bæredygtig produktion og på den måde understøtte den grønne omstilling i erhvervet. En ny regering vil også tage initiativ til en jordreform, herunder udtagning af landbrugsjord til natur."

"Regeringen vil fremlægge en plan for implementering og efterlevelse af EU’s vandrammedirektiv."

De nuværende forhandlinger om landbrugets klima- og miljøindsats indgår desuden i regeringens større klimahandlingsplan, der har til formål at opnå klimalovens bindende målsætning om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030. 

Minister står fast

På trods af de blå partiers ønsker fastholder fødevareminister Rasmus Prehn (S) dog, at der ikke rykkes på finansieringen.

Han afviser desuden, at pengene til omstillingen tages fra landbruget. De omfordeles blot til mere grønne tiltag, understreger han.

“22,6 milliarder kroner er voldsomt mange penge, og det er jo ikke sådan, at folk i landbruget mister deres penge. De får bare en gearing, hvor man bliver motiveret til at trække i en grønnere retning,” siger fødevareministeren.

Hvordan kan du sige, at du gerne vil have flere kollektive virkemidler, uden at der kommer flere penge?

”Jamen, det er så det, vi skal forhandle om nu. Vi kan finde løsninger i fællesskab, og her er tale om nogle af de hjørner, hvor man kan rykke rundt på forskellige ting, så der bliver plads til noget andet.”

Der er ikke tale om, at vi tager penge fra folk. Vi siger, at de penge, der er til landbruget, skal målrettes klimainitiativer.

Rasmus Prehn (S)
Fødevareminister

Du har hele tiden sagt, at du gerne vil levere noget med Venstre og de borgerlige partier, som har sagt i månedsvis, at det er helt nødvendigt med flere penge på bordet. Så du kan jo ikke levere på et helt centralt krav?

”Nej. Men jeg har også forstået, at Jakob Ellemann-Jensen har været ude og lancere Venstre som et klimaparti. Og skal der være noget som helst hold i billetterne, så må man altså levere nu. Landbruget vil jo gerne selv. De vil gerne den grønne omstilling.”

Men netop landbruget siger jo også, at der er behov for flere penge, hvis man skal undgå afvikling?

“Ja, men den grønne omstilling skaber altså også arbejdspladser, hvis man rækker ud efter nye muligheder. Der er ikke tale om, at vi tager penge fra folk. Vi siger, at de penge, der er til landbruget, skal målrettes klimainitiativer,” siger fødevareminister Rasmus Prehn og fortsætter:

“Det handler om at se mulighederne i problemerne i stedet for problemerne i mulighederne. Og det synes jeg, at Venstre skal blive bedre til.”

Forhandlingerne om den grønne omstilling af landbruget genoptages i den kommende uge. 

Over for Politiken fredag fortæller fødevareminister Rasmus Prehn, at han håber på at lande en aftale “i løbet af den næste måned”. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)

0:000:00