Minister: Kampflybudget under pres

Anskaffelsen af Danmarks nye kampfly kan risikere at sprænge den ramme på 20 milliarder kroner, som partierne bag kampflyindkøbet vedtog. Sådan lyder advarslen fra forsvarsministeren.

Foto: Flyvevåbnet
Andreas Krog

En stribe af forskellige faktorer og usikkerheder gør, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) nu rejser et advarselsflag omkring overholdelsen af budgettet for Forsvarets største anlægsinvestering nogensinde; købet af 27 F-35 kampfly.

Anskaffelsen kan risikere at sprænge den ramme på omkring 20 milliarder kroner, som et bredt politisk flertal blev enige om at lægge ned over anskaffelsen, da man i juni 2016 besluttede at anskaffe de 27 fly.

Ramme under pres
Det er blandt andet forskellen mellem den danske og amerikanske prisfremskrivning, den fortsatte globale COVID-19 pandemi, øgede fællesudgifter i forbindelse med Tyrkiets udtræden af F-35-programmet, højere løbende drifts- og vedligeholdelsesudgifter end tidligere forventet og usikkerhed omkring udgifterne til støjkompensation, der vurderes at kunne påvirke den samlede økonomiske ramme negativt fremadrettet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00