Minister: Kampflybudget under pres

Anskaffelsen af Danmarks nye kampfly kan risikere at sprænge den ramme på 20 milliarder kroner, som partierne bag kampflyindkøbet vedtog. Sådan lyder advarslen fra forsvarsministeren.

Foto: Flyvevåbnet
Andreas Krog

En stribe af forskellige faktorer og usikkerheder gør, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) nu rejser et advarselsflag omkring overholdelsen af budgettet for Forsvarets største anlægsinvestering nogensinde; købet af 27 F-35 kampfly.

Anskaffelsen kan risikere at sprænge den ramme på omkring 20 milliarder kroner, som et bredt politisk flertal blev enige om at lægge ned over anskaffelsen, da man i juni 2016 besluttede at anskaffe de 27 fly.

Ramme under pres
Det er blandt andet forskellen mellem den danske og amerikanske prisfremskrivning, den fortsatte globale COVID-19 pandemi, øgede fællesudgifter i forbindelse med Tyrkiets udtræden af F-35-programmet, højere løbende drifts- og vedligeholdelsesudgifter end tidligere forventet og usikkerhed omkring udgifterne til støjkompensation, der vurderes at kunne påvirke den samlede økonomiske ramme negativt fremadrettet.