Nye kampfly skal kunne flyve endnu mere

FORVENTNINGER: Da fem af Danmarks nye F-35-kampfly skal bruges til uddannelse i USA, så kommer de resterende 22 fly formentlig til at flyve mere end de oprindeligt udmeldte 250 timer i gennemsnit om året, som i forvejen var et ambitiøst mål sammenlignet med andre F-35-brugerlandes forventninger.

Danmarks nye F-35-kampfly kommer over deres levetid sandsynligvis til at flyve omkring 100 timer mere end de nuværende F-16-fly gør og mere, end hvad Forsvaret tidligere har meldt ud, at man forventede, og hvad der tidligere er stillet spørgsmålstegn ved, om overhovedet kunne lade sig gøre.

Det viser beregninger, Altinget: forsvar har foretaget på baggrund af tal fra Forsvarsministeriets eget kampflykontor.

I dag flyver de danske F-16 i gennemsnit omkring 165 timer om året. I det materiale, som lå til grund for beslutningen i 2016 om at indkøbe 27 F-35-kampfly kalkulerede man med, at flyene i gennemsnit over deres levetid skulle kunne flyve 250 timer om året. Et tal, som konsulentfirmaet McKinsey kom frem til på baggrund af analyser og beregninger, som kampflykontoret havde svært ved at validere troværdigheden af.

Login