Polske milliardindkøb og øgede forsvarsbudgetter skubber til den europæiske magtbalance

Ruslands angreb på Ukraine har sat en skræk i livet på polakkerne, der øger forsvarsbudgetterne drastisk og powershopper våben i USA. For polsk sikkerhed starter og slutter med hjælp fra USA - ikke Frankrig og Tyskland, påpeger ekspert.

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskiy (t.h.) omfavner Polens premierminister Mateusz Morawiecki (t.v.), efter de to har underskrevet en aftale om donation af polske Leopard-kampvogne til Ukraine i februar 2023.
Ukraines præsident Volodymyr Zelenskiy (t.h.) omfavner Polens premierminister Mateusz Morawiecki (t.v.), efter de to har underskrevet en aftale om donation af polske Leopard-kampvogne til Ukraine i februar 2023.Foto: Viacheslav Ratynskyi/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Frankrig, Tyskland og Storbritannien har traditionelt været førerhundene blandt de europæiske Nato-lande. Og i EU-regi har det siden Storbritanniens exit været Frankrig og Tyskland, der har sat tempoet op på det europæiske forsvarssamarbejde.

Men siden Ruslands invasion af Ukraine i februar sidste år har særligt ét land markeret stadigt stærkere og udfordrer i stigende grad de tre. Det er Polen, der med gigantiske investeringer i militært isenkram og et stærkt stigende forsvarsbudget om nogen har reageret på Ruslands aggression.

Landet viser handling i en grad, som bliver bemærket i Paris og Berlin.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00