Professor: Mellemøsten brænder, og Europa sover

INTERVIEW: Mellemøsten står over for sin værste krise i 100 år. Og den krise bliver også Europas problem, hvis ikke EU udvikler en langsigtet mellemøststrategi. Det er der bare ikke udsigt til, siger den berømte mellemøstforsker Fawaz Gerges, der gæstede Danmark i denne uge.

Det eneste, europæerne er optaget af, når det kommer til Mellemøsten, er rent tekniske løsninger på migrationsproblemet og terrorisme. "Det er i sin egentlige forstand en tragedie,” siger den amerikansk-syriske professor i Mellemøststudier Fawaz Gerges til Altinget. 
Det eneste, europæerne er optaget af, når det kommer til Mellemøsten, er rent tekniske løsninger på migrationsproblemet og terrorisme. "Det er i sin egentlige forstand en tragedie,” siger den amerikansk-syriske professor i Mellemøststudier Fawaz Gerges til Altinget. Foto: Hussein Malla / AP/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

Migrantbørn skal uddannes; det er det helt afgørende strategiske greb i integrationen.

Fawaz Gerges
Professor, London School of Economics
Fakta
Fawaz A. Gerges (f. 1958 i Beirut, Libanon)
Amerikansk statsborger
Ph.d. fra London School of Economics
Forfatter til flere bøger om Mellemøsten, islam og international politik, heriblandt Making the Arab World, Isis: A History og The New Middle East: Protest and Revolution in the Arab World.
Skriver jævnligt for Project Syndicate
Gift med Nora Colton, med hvem han har fire børn.

Man hører næsten ikke Fawaz Gerges’ pessimisme for al hans høflighed og diplomatiske væsen. Men hverken når det kommer til fremtidsudsigten for Mellemøsten eller for Europa, ser han lyst på fremtiden. Måske hører man heller ikke pessimismen, fordi han fastholder, at der er en vej frem begge steder – han ser bare ikke, at der er nogle på vej ned ad dem.

Følger man ikke den internationale debat om Vesten og Mellemøsten, har man i en dansk sammenhæng måske ikke hørt om ham, men Fawaz Gerges, der i øvrigt er en hyppig gæst på CNN og BBC’s nyhedsprogrammer, hører til Mellemøstforskningens tunge drenge. Han er professor i Mellemøststudier på det britiske eliteuniversitet London School of Economics og har et dusin bøger om politik, krig og religion i Mellemøsten på CV’et. Senest Making The Arab World. Tirsdag i denne uge gæstede han Danmark som en af to hovednavne – den anden er Francis Fukuyama – på konferencen ”Sandheden om Mellemøsten”, der afholdes i Aalborg af de danske gymnasielærere i historie, samfundsfag og religion.

Invitationen har sine åbenlyse årsager. Som vi trådte ind i det nye årtusinde, blev Mellemøsten med terrorangrebet 11. september katapulteret til toppen af Vestens sikkerhedspolitiske dagsorden, men i kølvandet på at de store strategiske mål med krigene i Irak, Afghanistan og Libyen, der skulle føre til en demokratisk dominoeffekt i Mellemøsten, led skibbrud, har Vesten forsøgt at trække sig.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00