Debat

Radikal Ungdom til Alternativets Unge: Nato-udmeldelse er at spille hellig

REPLIK: Alternativets Unge vil have Danmark meldt ud af Nato. Vi vinder muligheden for at vaske hænder og spille hellige, mens den destruktive krigsførelse fortsætter, mener Radikal Ungdom.

200 danske soldater blev i januar 2019 sendt til Estland som en del af Natos fremskrudte tilstedeværelse i de baltiske lande og Polen.
200 danske soldater blev i januar 2019 sendt til Estland som en del af Natos fremskrudte tilstedeværelse i de baltiske lande og Polen.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nikolaj K. Carstens
Ordfører for internationale forhold, Radikal Ungdom

Alternativets Unge ønsker i et debatindlæg i Altinget Danmark ud af Nato.

Selv om deres hensigter med dette er noble, og mange elementer af Natos nuværende politik er dybt problematiske, bygger de på en grundlæggende misforståelse af, hvordan man fører en effektiv udenrigspolitik.

Ifølge Alternativets Unge skal Danmark melde sig ud af Nato, da alliancen i dag fører en problematisk politik, og Danmark i denne er blevet reduceret til en "marionetdukke" for større magter.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hvad ville vi egentlig vinde?
Denne retorik fremstår som en næsten direkte kopi af den klassiske EU-kritik, hvor det er tyskerne, der bestemmer alt, og Danmark, der bare bliver trukket med på linjen af højere magter.

Men som forpersonerne burde vide, er løsningen på udfordringer i et fællesskab ikke at bare melde sig ud, men at løse dem fra indersiden af. Dette er tilfældet i EU, lige så vel som det er i Nato. For hvad vinder vi egentlig på en dansk udmeldelse af Nato?

Den næsten imperialistiske udenrigspolitik, som USA fører, kommer til at fortsætte med eller uden Danmark.

Nikolaj K. Carstens
Ordfører for internationale forhold, Radikal Ungdom

Hvis vores styrker, som debatindlægget hævder det, alligevel er reelt ligegyldige, kan det da umuligt være nogen stor hæmning for den førte politik, at vi melder os ud. Den næsten imperialistiske udenrigspolitik, som USA fører, kommer til at fortsætte med eller uden Danmark.

Dette ved vi, blandt andet fordi Irak-krigen skete på trods af modstand fra langt større aktører såsom Frankrig. Det problem, som Alternativets Unge påpeger, bliver altså ikke løst af en udmeldelse.

Det eneste, som vi reelt set vinder på en udmeldelse, er muligheden for at vaske vores egne hænder og spille hellige, imens den destruktive krigsførelse fortsætter.

Læs også

Vi skal ændre tingene indefra
Hvad vi til gengæld mister, er en plads ved forhandlingsbordet. Der var en grund til, at Frankrig i 2009 igen blev fuldbyrdet medlem af Nato, efter at Charles de Gaulle trak Frankrig ud af vigtige elementer af alliancen i 1966. Der er intet at vinde ved at holde sig selv uden for varmen.

De problematiske elementer af den førte politik i Nato er en af de vigtigste årsager til, at Danmark skal forblive i Nato, samt at vi skal styrke bidraget med et stærkere forsvar. Vi skal vinde indflydelse og ændre tingene indefra.

Det kan vendes på mange måder, men i dag er Danmark og de øvrige vesteuropæiske lande stadig afhængige af amerikansk beskyttelse. Hermed medfølger det naturligt, at USA har uproportionelt meget at få sagt.

Selv om det er korrekt, at det russiske forsvarsbudget er langt lavere end det samlede europæiske forbrug, er det russiske militær i praksis ikke svagere end det samlede europæiske.

Skal vi være mere uafhængige af USA, skal vi ikke melde os ud af Nato. Vi skal styrke vores egen evne til at forsvare os selv.

Efterladt uden beskyttelse
Hvis vi sammen med de øvrige europæiske Nato-medlemmer kan opbygge en forsvarspolitisk uafhængighed fra USA, kan vi trække ikke bare os selv, men også resten af Nato i en anden retning.

Alternativet til at forblive i Nato, som er en alliance, der på trods af sine udfordringer har spillet en nøglerolle i bevarelsen af den generelle verdensfred, er at efterlade Danmark ude i kulden.

Vi får absolut ingen indflydelse på Natos udenrigspolitik, og vi er efterladt uden beskyttelse. Det er naivt at tro, at vi kan stille os i samme stilling som Irland. Geografisk set er vores omstændigheder fuldstændig anderledes, og det kan ikke betvivles, at der er russiske interesser i danske territorier – ellers ville de ikke simulere invasioner af Bornholm.

Så imens Alternativets Unge ønsker, at Danmark skal gå enegang på den internationale scene, mener jeg, at vi da selvfølgelig skal værne om de stærke fællesskaber, både politisk, økonomisk og sikkerhedspolitisk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00