Debat

Rusland: Det er USA, der ikke lever op til Open Skies-traktaten

DEBAT: USA er ved at trække sig ud af våbenmonitorerings-aftalen Open Skies i protest mod manglende russisk efterlevelse af traktatens ord. Men i virkeligheden er det USA selv, der ikke lever op til aftalen, skriver den russiske ambassadør.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Vladimir V. Barbin
Ruslands ambassadør til Danmark

 

Der er en pæn mængde danske publikationer og officielle udtalelser om Open Skies-traktaten i forbindelse med den amerikanske tilbagetrækning fra samme. Desværre indeholder flere af disse upræcise fakta og forudindtagede holdninger, samt at de ikke tager højde for Ruslands indstilling.

USA legitimerer sin tilbagetrækning fra aftalen ved blandt andet at henvise til, at Rusland har begrænset den tilladte længde på flyruter over Kaliningrad-regionen. Ikke desto mindre gør flyrækkevidden på 500 km det muligt at observere ethvert sted i regionen, uanset hvor langt dette er fra Open Skies-feltet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Rusland har været nødsaget til at introducere specielle regler i Kaliningrad-regionen. Visse stater, som havde retten til at sende observationsfly henover Open Skies-feltet omkring Kubinka, tæt på Moskva, brugte i årene 2012-2014 en signifikant del af deres kvote, hvor de fløj op mod 1600 ud af de tilladte kilometer, over Kaliningrad-regionen. Gentagne gange fløj de frem og tilbage, hvilket skabte en række problemer i regionens allerede begrænsede luftrum og ene internationale lufthavn. Vores forsøg på at lave en aftale på rimelige præmisser førte ingen steder.

Sammenlignelige tilgange
Begrænsninger på flyvninger over Kaliningrad blev introduceret indenfor traktaten, hvor man tog højde for regionens geografiske ejendommeligheder (at det er en region separeret fra det russiske hovedland). Disse restriktioner er baseret på en præcedens skabt af USA, efter de etablerede en maksimal flyverækkevidde over Alaska.

Den blotte mulighed for at et fremmed land skulle observere i USA, bliver ofte set som en trussel mod deres nationale sikkerhed.

Vladimir V. Barbin
Ruslands ambassadør til Danmark

Rusland og USA’s tilgange er sammenlignelige, men hvis man sammenligner territorierne, der kan blive observeret på een gang, så er det op imod 98 procent af Kaliningrad imod kun 3 procent af Alaska.

Læs også

For at overholde sine forpligtelser må Rusland bevare to punkter, hvor man kan entrere og forlade området, 13 Open Skies-flyvepladser til tankning af fly og 28 standby-flyvepladser, for at facilitere de øvrige medlemstaters ugentlige observationsflyvninger over Rusland. Disse data er slet og ret ikke sammenlignelige med parametrene for de andre stater i aftalen.

I mange år har Rusland gjort alt, der har været muligt, for at sikre traktatens levedygtighed, og vi har afholdt mere end 500 observationsmissioner.

Amerikanske brud på aftale
Det er umuligt at finde dansk mediedækning eller officielle udtalelser, der forholder sig til de problemer der opstår i forbindelse med manglende overholdelse af traktaten fra USAs side.

Og der er mange af dem, blandt andet begrænsninger på flyvelængde over Hawaii-øerne og restriktioner på observationsflyvninger over Aleuterne. USA stiller flyvehøjderestriktioner, som ikke er fastsatte i traktaten og går på tværs af anbefalingerne fra den internationale luftfartsorganisation ICAO (Internationale Civil Aviation Organisation). Den amerikanske afvisning af at stille de fornødne transitflyvepladser og overnatningssteder til rådighed, krænker den observerende sides ret til at observere maksimalt, og det sætter flysikkerheden i fare. Alligevel foretrækker NATO-landene ikke at påtale de amerikanske brud på aftalen.

USA har altid efterlyst et maksimum af gennemsigtighed på det militære område, men det gælder kun for andre lande end dem selv. Den blotte mulighed for at et fremmed land skulle observere i USA, bliver ofte set som en trussel mod deres nationale sikkerhed.

Mere tillid
Til trods for manglende overholdelse af traktaten fra USAs og visse andre medlemstaters side, er den lykkedes med at skabe mere tillid og gennemsigtighed i den militære sfære og dermed styrke europæisk sikkerhed.

USA’s tilbagetrækning fra aftalen betyder, at de to depositare stater, Canada og Ungarn skal indkalde til konference for de andre lande. Den skal omhandle, hvad effekten af den amerikanske tilbagetræning bliver, og traktatens fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vladimir V. Barbin

Ruslands ambassadør til Danmark
Moskvas Statslige Institut for Internationale Relationer (MGIMO)

0:000:00