Rusland holder øje med Nato i Arktis

STABILITET: Ruslands mangeårige USA-ambassadør og nuværende senator, Sergey Kislyak, langer hårdt ud efter Nato og forsvarsalliancens ageren i Arktis.

For første gang i 27 år befinder et amerikansk hangarskib sig nord for Polarcirklen, idet hangarskibet Harry S. Truman lige nu er ud for kysten i Nordnorge. Her deltager skibet og dets 70 fly i en separat amerikansk øvelse i Norskehavet samt i den store Nato-øvelse Trident Juncture, der involverer op mod 50.000 Nato-soldater i Midtnorge. Det er en af Nato's største øvelser siden Den Kolde Krigs afslutning i 1989.

I Nordnorge er Harry S. Truman akkompagneret af blandt andet det store landgangsskib Iwo Jima med sine knap 30 helikoptere og adskillige andre store amerikanske krigsskibe. I Trident Juncture-sammenhæng træner Truman sammen med adskillige andre krigsskibe fra blandt andet Storbritannien og Canada samt med landtropper og fly fra en langt række andre Nato-lande.

Samtidig har både USA og Storbritannien mere eller mindre permanent soldater på vintertræning i Nordnorge få hundrede kilometer fra grænsen til Rusland.

Login