Sten på vejen til fælles NATO-cyberkrig

CYBERKRIG: Det er ikke uproblematisk, hvis NATO-landene vil aktivere den såkaldte musketer-ed ved et cyberangreb på et medlemsland.

Foto: NATO
Andreas Krog
Fakta
NATO's artikel 5  
”Deltagerne er enige om, at et væbnet angreb mod en eller flere af dem i Europa eller Nordamerika skal betragtes som et angreb mod dem alle; og de er følgelig enige om, at hvis et sådant angreb finder sted, skal hver af dem under udøvelse af retten til individuelt eller kollektivt selvforsvar, som er anerkendt ved artikel 51 i De Forenede Nationers pagt, bistå den eller de således angrebne deltagerlande ved straks, hver for sig og i forståelse med de øvrige deltagerlande, at tage sådanne skridt, derunder anvendelse af væbnet magt, som hver af dem anser som nødvendige for at genoprette og opretholde det nordatlantiske områdes sikkerhed.
 

Ethvert sådant angreb og alle som følge deraf trufne forholdsregler skal uopholdeligt indberettes til Sikkerhedsrådet. Sådanne forholdsregler skal bringes til ophør, når Sikkerhedsrådet har truffet de til genoprettelse og opretholdelse af den mellemfolkelige fred og sikkerhed fornødne forholdsregler.”
 


Kilde: https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_17120.htm?selectedLocale=da
Fakta

Kan et NATO-land aktivere forsvarsalliancens artikel 5, hvis landet kommer under et cyberangreb? Det spørgsmål er lige nu topaktuelt og diskuteres flittigt i NATO-systemet. Ikke mindst efter mistankerne om russisk indblanding i det amerikanske valg og den britiske Brexit-afstemning.

Artikel 5 kaldes populært musketer-eden, da den fastslår, at et væbnet angreb mod et eller flere af NATO-medlemslandene skal betragtes som et angreb på dem alle. Det forpligter hvert af medlemslandene til at hjælpe det angrebne land med væbnet magt eller andre tiltag, som hver af dem anser for nødvendigt for at genoprette sikkerheden.

Væbnet angreb
NATO-landene er enige om, at et cyberangreb mod en medlemsstat burde kunne udløse artikel 5. Tingene er dog ikke så ligetil. Et angreb i cyberspace med nuller og ettaller kan have store konsekvenser for et land. Ikke mindst økonomiske konsekvenser. Men fysisk død og ødelæggelse er sjældent i cyberkrig. Og det gør en forskel. For så er der ikke tale om væbnet angreb, sådan som det er nødvendigt for at aktivere artikel 5.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00