Sten på vejen til fælles NATO-cyberkrig

CYBERKRIG: Det er ikke uproblematisk, hvis NATO-landene vil aktivere den såkaldte musketer-ed ved et cyberangreb på et medlemsland.

Kan et NATO-land aktivere forsvarsalliancens artikel 5, hvis landet kommer under et cyberangreb? Det spørgsmål er lige nu topaktuelt og diskuteres flittigt i NATO-systemet. Ikke mindst efter mistankerne om russisk indblanding i det amerikanske valg og den britiske Brexit-afstemning.

Artikel 5 kaldes populært musketer-eden, da den fastslår, at et væbnet angreb mod et eller flere af NATO-medlemslandene skal betragtes som et angreb på dem alle. Det forpligter hvert af medlemslandene til at hjælpe det angrebne land med væbnet magt eller andre tiltag, som hver af dem anser for nødvendigt for at genoprette sikkerheden.

Væbnet angreb
NATO-landene er enige om, at et cyberangreb mod en medlemsstat burde kunne udløse artikel 5. Tingene er dog ikke så ligetil. Et angreb i cyberspace med nuller og ettaller kan have store konsekvenser for et land. Ikke mindst økonomiske konsekvenser. Men fysisk død og ødelæggelse er sjældent i cyberkrig. Og det gør en forskel. For så er der ikke tale om væbnet angreb, sådan som det er nødvendigt for at aktivere artikel 5.

Login