Tænketank: Danmark ikke blandt de hårdeste nysere over for Rusland

HÅRD: Kun fem EU-lande forsvarer sig i fuld skala mod russiske påvirkningskampagner, og Danmark er ikke et af dem, vurderer en tænketank, der betegner to EU-lande som Ruslands samarbejdspartnere.

Retorikken fra den danske regering og store dele af oppositionen mod Rusland har været hård siden landets annektering af den ukrainske Krim-halvø i 2014. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) tøvede i maj i år ikke med at fastslå, at Kreml står bag påvirkningskampagner rettet direkte mod Danmark. Og i juni advarede chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, om, at russiske interesser kan finde på at ville blande sig i et kommende dansk folketingsvalg og forsøge at skabe splid.

Danmark er dog ikke blandt de EU-lande, der er allerhårdest i filten over for Rusland og landets påvirkningskampagner og hackerangreb. Sådan lyder vurderingen i en ny rapport fra den uafhængige private tænketank European Values Think-Tank, der har vurderet de 28 EU-landes forhold til Rusland på en række parametre og ranglistet landene efter, hvor venlige og uvenlige de er over for Rusland. Hvordan landenes holdning er til Rusland, hvilke politikker de styrer efter og deres eventuelle strategiske respons på Ruslands ageren.

Udtrykker bekymringer
De tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, samt Storbritannien og Sverige betegnes af European Values som de eneste, der direkte forsvarer sig mod Ruslands påvirkning. Danmark og otte andre lande placeres i gruppen af lande, der er "vågnet" og har erkendt truslen fra Rusland samt i nogen grad reageret på den.

Login